Gripende minnemarkering i Holtaheia

Geoff var 18 år da han mistet sin far. Tirsdag var rundt 150 personer samlet til minnemarkering, 50 år etter den tragiske flyulykken i Holtaheia.

Publisert: Publisert:

Rundt 150 deltok i minnemarkeringen 50 år etter flyulykken i Holtaheia Foto: Torstein Lillevik

  • Torstein Lillevik
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

En lang rekke av mennesker tusler oppover lia mot Holtaheia i Strand Kommune. De skal opp til korset og markere at det har gått 50 år siden den tragiske flyulykken hvor 39 mennesker mistet livet. 34 av dem var engelske skolegutter i alderen 13 til 16 år fra byen Croydon i England, som skulle på skoletur til Stavanger.

– En knusende opplevelse

Flyet landet aldri på Sola, men havarerte i Holtaheia.

– Det var en knusende opplevelse å miste sin far som 18 åring. Enda verre var det nok for min bror på ni og selvsagt min mor. Hendelsen gikk også hardt inn på innbyggerne i Croydon. Det er ingen stor by, og det er ille når så mange, spesielt barn, plutselig blir borte. Hele byen var i sorg og det ble en felles begravelse for alle ofrene. En dag begynte jo skolen igjen, men de manglet 34 elever og to lærere, sier Geoff Budd.

Budd er sønn til en av de to lærerne som omkom i Holtaheia.

Litt under toppen passerer vi noen vrakdeler fra flyet. Det blir stille blant de i underkant av 50 slektningene som har tatt turen fra England for å overvære minnemarkeringen. Også mange av de lokale som var med i bergingsarbeidet var til stede.

Øyevitne

Asbjørn Løland var ute sammen med onkelen sin og trakk krabbeteiner ved Tungenes fyr den dagen ulykken skjedde. Det var dårlig vær og de ville gjøre seg ferdige så fort som mulig. Plutselig hørte de kraftig motordur i retning Mekjarvik, litt lenger inn i fjorden.

– Vi så først hjulene på et fly komme ned fra skyene, og deretter hele flyet. Skydekket var veldig lavt og flyet var ikke mange meterne over vannflaten. Motorene brøler opp og flyet svinger i retning Fjøløy Fort på Mosterøy. Det siste jeg ser før det forsvinner inn i skyene er at det svinger mot høyre. Jeg frøs og svettet på ryggen da jeg så det og jeg tenkte at dette går aldri bra, sier Løland.

– Er du sikker på at det var det flyet?

– Ja. Jeg bodde nær flyplassen og hadde litt greie på fly. Det er ingen tvil om at det var det flyet som styrtet.

150 deltok

Ordførerne i Strand, Croydon og varaordføreren i Stavanger la ned kranser ved korset på toppen av Holtaheia. Flere av de tilreisende holdt taler og berømmet innsatsen fra lokalbefolkningen i forbindelse med ulykken. I alt var det om lag 150 personer som hadde tatt turen for å delta i markeringen, blant disse var sekkepipeorkesteret «Bergen Pipe Band». En av musikerne, Chris Jones, er nevø til en av de omkomne. Hans mor Rosalind Jones mistet sin bror i Holtaheia og har nylig skrevet bok om ulykken.

Markeringen ble avsluttet med hymnen «Amazing Grace».

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Eventyret er over, sier konsertarrangør etter smittemøte med kommunen

  2. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

  3. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

  4. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

  5. Tysk direktør ber Solskjær og Manchester United holde seg unna

  6. Folk vil heller gå ned i lønn enn å flytte på seg

  1. Ryfylke