Barnevernet har tvangsplassert indiske barn

Midt under Tyrkia-opprullingen kan barnevernet i Stavanger havne i en ny internasjonal strid. Tvangsplassering av to indiske barn i et norsk beredskapshjem, var torsdag førstesidestoff og hovedoppslag i Indias største medier.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Den velrenommerte indiske avisen Times of India hadde torsdag et større oppslag om den betente saken.

Et indisk par ble 11. mai i år fratatt datteren på fem måneder og sønnen på 3 år. Barnevernet i Stavanger hentet datteren hjemme og sønnen i barnehagen. Barna, som begge er indiske statsborgere, er nå plassert i beredskapshjem i Norge.

Far til barna er geofysiker og jobber hos et multinasjonalt oljeselskap.

Vekker oppsikt i India

Omsorgsovertakelsen av barna vekker stor oppsikt i India, verdens nest største land. Nå har norske myndigheter bestemt seg for å beholde de to indiske barna, til tross for sterke protester fra familien og den indiske ambassaden.

— Ved den beslutningen som nå er fattet, mister disse to barna ikke bare kontakten med sin biologiske familie. De mister også sitt språk, sin kultur og sin religion, sier advokat Svein Kjetil Lode Svendsen til Aftenbladet. Han representerer den indiske familien.

— Det mest fornuftige utfallet hadde selvsagt vært å plassere familien hos foreldrenes familie i India. Både mor og far kommer fra ressurssterke hjem, og familiens nære slektninger står parat til å hjelpe, sier advokaten.

Kritisk til barnevernet

— Barnevernet i Stavanger har forholdt seg arrogant til alle forslag om praktiske løsninger, og viser etter min mening en total mangel på skjønn, sier Svendsen som fremholder at han har sendt barnevernet fire brev for å forsøke å finne praktiske løsninger. Disse er ikke en gang blitt besvart. Det finnes ingen vilje til å forsøke å få til et samarbeid, sier han.

- Hvorfor kan ikke de indiske barna plasseres i et fosterhjem i India hos den ressurssterke, nære familien?

Aftenbladet har stilt spørsmålet til barnevernsjef i Stavanger, Gunnar Toresen.

Vil ikke kommentere saken

— Jeg har ikke tenkt å kommentere denne saken offentlig, sier Toresen.

På generelt grunnlag sier han at norske myndigheter kan tvangsplassere utenlandske statsborgere. Barnevernloven gjelder for alle som oppholder seg i riket. Det er barnas beste som er avgjørende, sier han.

- Hvorfor vil ikke barnevernet i Stavanger møte representanter fra den indiske ambassade?

— Det er klare spilleregler for hvordan slik kontakt skal foregå, og denne må gå gjennom Utenriksdepartementet, sier Toresen.

- Absurd sammenligning

- Mener barnevernet det er greit om indiske myndigheter håndterer et vedtak de er uenige i på samme måte som barnevernet i Stavanger håndterte Tyrkia-saken?

— Det er en absurd sammenligning. Sakene er ikke like, sier barnevernsjefen i Stavanger som gjentar at han ikke vil kommentere saken.

Det indiske paret har nå dratt vedtaket som gjelder omsorgsoverdragelsen av barna fra fylkesnemnda inn for Stavanger tingrett, sier familiens advokat.

De ble i går intervjuet i indiske medier. Times of India skriver at foreldre og onkel til barna kom fra India for å ta over barna som fosterforeldre, men norske myndigheter avslo. Avisen skriver også at paret er anklaget for ikke å ta ordentlig vare på barna sine. Ifølge den indiske avisen får de bare møte barna sine én gang i uken.

I desperasjon, skriver avisen, har paret appellert til den indiske delstatsminister (chief minister) i den indiske delstaten West Bengal, Mamata Banerjee om hjelp for å bli gjenforenet med sine barn som i dag er plassert i forsterhjem.

Paret har ifølge advokat Svein Kjetil Lode Svendsen dratt omsorgssviktvedtaket fra fylkesnemnda inn for tingretten. Saken kommer først opp på nyåret.

Publisert: