Fire ordførere i sør protesterer mot nærpolitireformen, Wirak tar det med ro

Sør-Vest politidistrikt skal deles i fem enheter. Dalane og Sandnes skal slås sammen med Jæren og ledes fra Bryne. - Sentralisering, sier fire ordførere i Dalane. - Ikke den store tingen, sier Wirak i Sandnes.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) og tildligere polititjenestemann John Mong (KrF) forteller at de neste ikke trodde det de hørte da det ble klart at dalanepolitiet skal ledes fra Bryne.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hvis det finnes en verstingliste over ord som dalbuene misliker, så havner trolig "sentralisering" på toppen. I Dalane er det til stadighet press på å legge ned tjenester og flytte dem til nordover i fylket.
Nå er det politimesteren i Sør-Vest politidistrikt som har hisset opp dalbuene. Politimesteren har delt Sør-Vestlandet opp i geografiske enheter. Da saken var ute til høring, ønsket Dalane, og de fleste andre, at området ble delt i sju. Fasiten ble fem.

- Det synes jeg er merkelig og stikk i strid med alle høringssvarene fra Sør Rogaland. Prosessen har vært lukket og preget av total mangel på dialog med kommunene. Hvorfor spurte politimesteren oss om råd når han likevel valgte å overse de entydige svarene han fikk?

Status

Ordførere Odd Stangeland (Ap) er bekymret. Dette er en av disse sakene som er større enn seg selv. Nå kommer Egersund politistasjon til å miste status.

- Det er en konsekvens av at politistasjonssjefen ikke lenger kommer til å ha plass i politimestrenes ledergruppe.

Stangeland mener politimesteren er fullstendig i uttak med signaler fra sentralt hold. Nå skal arbeidsplasser desentraliseres, ikke som dette, sentraliseres.

- Hvorfor valgte man en annen modell for Sør Rogaland enn man gjorde for Haugalandet og Ryfylke. La oss får høre vurderingene som lå bak?

Ber om møte

Ordføreren drar samtidig arbeidsledighetskortet. Eigersund har fleste arbeidsledige i Rogaland.

- Politimesteren har ikke tatt inn over seg den samfunnsmessige betydningen politiet faktisk har som arbeidsplass. Det er ikke mer enn ett år siden Dalane Tingrett ble forsøkt nedlagt.

Nå har ordførerne i Dalane og Sirdal bedt om et møte med politimesteren for å forsøke å få ham til å gjøre om sin beslutning.

Nærpoliti?

Det er søt musikk i John Mongs ører. Han er en sentral KrF-politiker i Eigersund, men han har i tillegg lang fartstid som profilert politimann og tillitsvalgt.

Han misliker sterkt at Dalane skal slås sammen til en driftsenhet med Jæren og Sandnes og ledes fra Bryne.

- Det mest interessante for meg er om det blir mer nærpoliti ut av dette? Jeg finner ingen gode argumenter for det som skjer. Jeg spør meg jo om politimesteren kan ha blitt styrt av føringer fra andre.

John Mong er skuffet over Hans Vik fordi nettopp Vik er en mann han har stor respekt for.

- Han er en av de klokeste og dyktigste politifolkene jeg har møtt. Derfor er denne saken så rar.

Det samme tenker Odd Stangeland. Nå kaller han nærpolitireformen er en spare- og sentraliseringsreform.

- Det er derfor jeg blir så engasjert. Faller disse skansene i distriktet, så faller etter hvert det som gjør en by til en by. Uten institusjoner, hva sitter vi da igjen med?

Politimester Hans Vik sier at de hadde ikke plikt til å spørre kommunene om råd. - Men jeg er glad vi gjorde det.

Vik Svarer

Hans Vik peker på viktigheten av et godt samspill med kommunene.

– Jeg var på rundreise i 30 av 32 kommuner i politidistriktet, og hadde mange gode og konstruktive dialoger med dem jeg møtte. Jeg setter stor pris på tilbakemeldingene som kom, og har tatt dem med i vurderingene som er blitt gjort når nytt politikart er tegnet, sier Vik.

– Han bruker Sokndal som et eksempel. Vik hadde foreslått å legge ned Sokndal lensmannskontor, men blant annet etter et møte med kommunen ombestemte politimesteren seg.

– Bakgrunnen for fem geografiske driftsenheter, var at vi mente fem geografiske ledere var et passende antall. Det er basert på en totalvurdering. Vi får vente å og se hva resultatet blir, men meningen var ikke å svekke politiet i Dalane. Det kommer heller ikke til å skje, sier politimesteren.

For Egersund og Sandnes betyr det altså at politistasjonssjefen ikke lenger er med i ledergruppa. Nå er det lederen på Bryne som blir en av de fem utvalgte. Hans Vik sier han forstår frustrasjonen, men han mener de ikke trenger være urolige i Dalane.

– Det er jeg som fordeler ressursene, så får de bedømme resultatet etter ett år, sier Vik.

Sandnes

Sandnes politistasjon beholder sin politistasjonssjef og får samtidig ansvar for Gjesdal og Sola når den nye politireformen trer i kraft.

Kjetil Andersen, politistasjonssjef i Sandnes, mener er på tide en omorganisering i politiet.

Sandnes politistasjon beholder sin politistasjonssjef og får samtidig ansvar for Gjesdal og Sola når den nye politireformen trer i kraft.

Kjetil Andersen, politistasjonssjef i Sandnes, mener er på tide en omorganisering i politiet.

– Vi får nye verktøy og en mulighet til å bygge opp et helt nytt politidistrikt. Det var på høy tid. Jeg har selv sittet alene som lensmann på et lite kontor i Bjerkreim. Noe som ikke var særlig funksjonelt. Nå får vi en helt annen slagkraft, mener Andersen.

Stanley Wirak

Han har ingen problemer med at Sandnes skal ledes fra Bryne.

– Dette er ikke en devaluering av Sandnes politistasjon, men heller en klok og fornuftig måte å løse dette på, sier Andersen.

Er du aktuell for jobben som ny enhetsleder?

– For å si det slik. Jeg trives veldig godt i Sandnes, sier han og ler.

Sandnesordfører Stanley Wirak (Ap) tar omorganiseringen med stor ro.

– Det er ikke den store tingen om en enhetsleder sitter på Bryne eller i Sandnes. Vi skal ha et stort politikammer her i Sandnes, og det viktigste for oss er å ha et godt og synlig politi. Det kommer vi fortsatt til å ha selv om den øverste sjefen sitter på Bryne, sier Wirak.

Publisert:
 1. Dalane
 2. Rogaland
 3. Odd Stangeland
 4. Hans Vik
 5. Eigersund

Mest lest akkurat nå

 1. Viking Stadion AS foreslår kraftig utvidelse

 2. Lisa og Vetle gjorde funn som kan hele Stein­kjerringa

 3. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

 4. Ny, posi­tiv trend på Jær­strendene

 5. Ramponert hytte i Sandnes er til salgs – byantikvaren håper nye kjøpere er årvåkne

 6. Scoret fire i ellevill målfest