Bergtatt i Fjällbacka

<p> Du har nesten ikke kjørt inn i lille Fjällbacka før du er ute igjen. Men her har det skjedd — og skjer stadig store ting. </p>

  • Anne H. Torp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Den svenske vestkysten fra Strömstad til Göteborg er full av småbyer og idylliske tettsteder — det er bare å svinge av E6 og dukke inn i ett av «smultronställene». Inspirert av bøkene til Sveriges nye krimdronning Camilla Läckberg, bare må vi rusle litt i omgivelsene der forfatteren hittil har tatt livet av minst åtte personer i løpet av de siste seks årene.

Med 1000 fastboende kan hun drepe to i hver bok og ha nok stoff til 500 bøker. Hennes hovedpersoner, heltinnen Erica Falck og ektemannen, politimannen Patrik Hedström er hittil blitt kjent av over halvannen million lesere på seks språk.

Klyngen av nymalte trehus under fjellknausen Vetteberget deler seg ved Kungsklyftan, oppkalt etter besøket til kong Oscar II på slutten av 1800-tallet. Deler av Astrid Lindgren-filmen Ronja Røverdatter er innspilt i fjellkløften. Og det er her et kvinnelik og levningene av to andre kvinner ble funnet i Läckbergs andre krimroman «Predikanten».

Både den og tidligere «Isprinsessen» er filmatisert og vist på norsk tv. Senere har den Fjällbacka-fødte forfatteren tatt livet av barn og voksne i bilulykker, på havet og i isen.

– Men Fjällbacka var verdensberømt lenge før Roja Røverdatter og Läckberg, sier Torbjörn Westermark, daglig leder for Fjällbackaguidene som viser rundt i minibyen og skjærgården utenfor.

Vi står på Ingrid Bergmans Torg rett under Kungsklyftan. Bysten av skuespillerinnen er hugget ut i stein skutt ut på Danholmen. Det var på den lille øya i Fjällbackas skjærgård at Bergman tilbrakte alle sine somre etter at hun giftet seg med produsenten Lars Schmidt i 1958. – Da Ingrid Bergman fortalte at hun fant sitt jordbærsted og roen på mannens øy, ble Fjällbacka bosted for fotografer fra hele Europa sommerstid, sier Westermark. Bergman fortsatte å besøke sitt fristed også etter skilsmissen i 1975. Da hun døde i 1982, ble asken spredt i sjøen rundt Danholmen etter hennes eget ønske.

– Det var et stort oppbud av promineser her, blant annet prinsesse Caroline av Monaco, minnes Westermark. Ingrid Bergmans offisielle gravsted befinner seg for øvrig på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

Men også før Ingrid Bergman satte Fjällbacka på verdenskartet, hadde det svenske folket fått en liten dose kystkultur via tv-serien Et kjöpmannshus, innspilt i skjærgården.

– Det er egentlig i skjærgården vår historien ligger. Øyene var bebygde lenge før Fjällbacka, forklarer Westermark.

Vi må nøye oss med en rusletur mellom gamle trehus, forbi pensjonater og små hoteller,opp bratte bakker til kirken og Consum, biblioteket og skolen på toppen der Fjällbacka flater ut.

Det er lett å trille ned igjen - til den naturlige samligsplassen, den store trebryggen rett over veien for Ingrid Bergmanns Torg. Der er det yrende liv av sommergjester i fri dressur. Ikke rart, restaurant Bryggan serverer vestsvenske spesialiteter året rundt i avslappede omgivelser.

Rett ved fjellet bak oss og ute på sjøen har det skjedd store ting - noe virkelig og noe oppdiktet. Läckberg er langt fra ferdig med sin dramatikk fra Flällbacka. Ingrid Bergman har for alltid fått sin plass. Vi er mette av inntrykk og et godt måltid. Så er da også Bryggan medlem av kvalitetskjeden Västsvensk mersmak. Vi har fått mersmak vi også.

anne.torp@ aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

  2. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

  3. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

  4. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  5. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

  6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste