Opptur for Sirdal skimaraton

Til helgen arrangeres Sirdal skimaraton. Etter noen år med dalende interesse, håper arrangørene at 500 skientusiaster vil være med på ski-fest.Sesilåmi som går 14. mars, opplever ikke den samme oppgangen. De drømmer om at det endelig kan bli fint vær renndagen.

Publisert: Publisert:

Sirdal skimaraton 2012: Tross regn og vind var det 550 personer som deltok på rennet. Etter noen år med dalende interesse, håper arrangørene at de kan nærme seg gamle høyder. Foto: Svein Hagen

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Lars Vagle er rennleder for Sirdal skimaraton. Han gleder seg til lørdagens renn.

— Dette blir fjerde gangen rennet arrangeres. Deltakelsen har vært nedadgående, men i år ser vi endelig en oppgang i antall deltakere. Jeg er usikker på hva som gjør det, men vi har hatt en lang vinter med mye snø, og folk har fått brukt skiene sine mer enn tidligere år, sier Lars Vagle, rennleder for Sirdal skimaraton.

Påmeldinger i siste liten

Han gleder seg til lørdagens renn og tror at ski-VM i Falun også kan ha positiv innvirkning på folks interesse.

— I helgen passerte vi 350 påmeldte. Vanligvis kommer en tredjedel av påmeldingene siste uka. Vi drømmer derfor om at det på lørdag vil være nærmere 500 skiløpere som koser seg i rennet. Dette vil være en god oppgang fra i fjor da det var 400 som gikk full distanse, sier rennlederen.

Løypa som er en sammensetning av de kjente Sirdalsløypene, Flatstøylløypen og Sirekrokløypen er 23 kilometer. Den kan gås én eller to ganger. Det vil si at du har valget mellom halvmaraton og helmaraton

Trenger ikke sekk

Både start og mål er på sletten nedenfor Ådneram skitrekk, like ved Rovernes beredskapshytte. Stilart er klassisk teknikk hele løypen. Det kreves ingen sekk på deltakerne slik det gjøres i Birken.

— I år ser løypa veldig bra ut. Vi brukte sommeren til å utbedre den slik at vi ikke skulle være så avhengige av store snømengder før den kunne brukes. Med de enorme snømengdene vi har i Sirdal i år, vil uansett ikke dette være en problemstilling, sier Vagle.

— Hvordan ser været ut?

— Det ser veldig bra ut. Foreløpig er det meldt -1 grad, et lett snødryss og lite vind. Det skal veldig mye til, men hvis været skulle forverre seg veldig, har vi mulighet til å flytte rennet til søndagen. Dette vil i så tilfelle bli informert om på nettsiden vår, sier han.

Blått og fiolett

— Har du noen gode smøretips?

— Slik været ser ut nå ville jeg nok valgt å legge en grunning med blå extra. Denne toppes med en fiolett voks. Det vil nok også lønne seg å ha med en boks med en varmere smøring i tilfelle temperaturen stiger med en grad eller to. Da vil jeg hatt med en nullføreboks, for eksempel mørkelilla. Grunningen kan godt legges en dag og to i forkant av rennet, mens det øverste laget bør legges på selve renndagen. Vi vil ha folk i startområdet som gir gode smøretips. Det er bare 200 meter høydeforskjell i løypa. Dette gjør det til et lett renn å smøre. Den samme smørningen fungerer ofte i hele løypa, sier Lars Vagle.

Sesilåmi 2014: Einar Mohaugen kommer til mål i fin stil i det kraftige snøværet. Venke Tjørhom, rennleder i Sesilåmi håper at de i år endelig kan få fint vær. Foto: Svein Hagen

Sesilåmi vil ha med flereVenke Tjørhom, rennleder i Sesilåmi, er litt mer betenkt enn sin kollega i Sirdal skimaraton.

— Jeg skulle nok ønske at det var litt flere påmeldte enn det vi har fått til nå, men det er fortsatt tre uker til start og mye kan skje på den tiden, sier hun.

Foreløpig er det 550 påmeldte til årets Sesilomi som går 14. mars. Håpet er at de kan nå 1400 deltakere, slik som i fjor. På det meste har det vært over 2000 skiløpere i Sesilåmi.

— Hvordan har de siste årene vært?

Les også

Mange var for dårlig kledd for turen

— Det har dessverre vært mye dårlig vær. I fjor var det mange som fikk en litt for tøff tur over fjellet. Derfor tror jeg nok at det er mange som ønsker å se an været før de melder seg på. Det ville betydd enormt mye for oss hvis vi i år endelig kunne fått litt fint vær, sier Tjørhom.- Hva tenker du om ski-interessen i distriktet?

— Jeg føler at folk er veldig glade i å gå langrenn, men at interessen for de lange løpene sliter litt i forhold til det som var bare for noen år siden. Det sier alle som driver med lignende arrangementer. Folk har mange tilbud og konkurransen om folks oppmerksomhet er tøff, sier Venke Tjørhom, rennleder i Sesilåmi.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  2. Nå har vi spist den i 50 år - og aldri har vi spist mer

  3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  4. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

  5. Ung mann bortvist fra sentrum - trosset smittevern og tok på forbipasserende

  6. Droppet ett tonn rødfarget vann over denne populære Sørlands-øya