Studentene har ikke råd til Stavanger

En undersøkelse gjort blant 264 studenter ved blant annet UiS konkluderer med at Stavanger må velge mellom å være oljeby eller studentby.

Publisert: Publisert:

Denne leiligheten er ulovlig for utleie. Vinduene er ikke store nok i forhold til gulvflaten, men de er store nok til å flykte ut gjennom. Foto: Jon Ingemundsen

  • Ulrikke Valvik Mitchell
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lorrain Vatland og Carmen Dobler Strand er økonomistudenter ved Universitetet i Stavanger (UiS). Sammen har de skrevet bacheloroppgave om hvilke konsekvenser det får for studenter at kommunen trekker inn ulovlige utleieleiligheter, med kjellerleiligheter som utgangspunkt for sin oppgave. Vatland og Strand laget en kvantitativ spørreundersøkelse, og har fått inn svar fra 264 respondenter som tar høyere utdanning.

Studentene som har deltatt har blant annet svart på om de bor ulovlig, og om de kjenner noen som har valgt bort Stavanger som studiested på grunn av boligforhold.

Fra en students ståsted

– Vi kan lese i media både hva kommunen mener om dette og hva utleierne selv mener, men det er sjelden vi får høre hva leietakerne, som veldig ofte er studenter, mener, sier Carmen Dobler Strand. Hun snakker om kommunens prosjekt "Ikke godkjente leiligheter".

Mange internasjonale studenter vil til Stavanger, og i år hadde UiS rekordmange søkere. Universitetet i Stavanger har foreløpig 15 prosent dekningsgrad av studentboliger. De resterende 85 prosentene som søker om studentbolig henvises til det private leiemarkedet. I fjor fikk Stavanger kommune tilskudd til 146 nye studentboliger, men i år fikk de ingenting. Sandnes kommune fikk tilskudd til 42 studentboliger. Sandnes kommune har ingen kartlegging av ulovlige utleieleiligheter.

– Stavanger ønsker å være studentby, men å kombinere dette med å være oljeby blir smertefullt for den ene parten. Mange leier ut til oljefirmaer som har arbeidstakere langveisfra, og tjener store summer på det, mens hundrevis av studenter står i kø, forklarer Dobler Strand med støtte fra Vatland.

Velger bort Stavanger

"Kjenner du, eller har du hørt om, noen som har valgt bort Stavanger som studiested på grunn av vanskelig bosituasjon?" er et av spørsmålene i undersøkelsen. Av de 264 som har respondert, svarer 44,3 prosent at de vet om en eller flere som har valgt bort Stavanger på grunn av boligsituasjon.

Undersøkelser som tidligere er gjort av statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 6 av 10 studenter bosetter seg i fylket eller regionen hvor de studerte.

"For at studenter ikke skal flykte fra Stavanger, må det gjøres noen tiltak" skriver jentene i oppgaven sin, etterfulgt av hva de anser som mulige ordninger: Pristak på det private leiemarkedet, flere studentboliger, mindre strenge krav til utleieleilighetene, modulbygg og økt stipend er blant forslagene.

– Kravene som går på brannsikkerhet og rømningsveier er selvsagt klare, men dem som går på sportsbod og parkeringsplass, kunne vært opp til den enkelte, sier Vatland.

Bor ulovlig

Ved hjelp av undersøkelsen har de to økonomistudentene kartlagt 43 kjellerleiligheter i Stavanger, med til sammen 68 studenter. 39 prosent av disse svarer at de bor i leiligheter som ikke er godkjente, og 35 prosent svarer at de ikke vet.

For at en utleieleilighet skal være godkjent, krever kommunen blant annet at den tilfredsstiller kravet om dagslys og god nok takhøyde, og at den har egen parkeringsplass og redskapsbod. 64,53 prosent av respondentene setter likevel leiepris på topp av hva de går etter når de skal leie.

Stavanger kommune har gående et prosjekt for å kartlegge og trekke tilbake ikke-godkjente leiligheter. Dette er leiligheter er leiligheter som er etablert uten nødvendig forhåndsgodkjenning fra Stavanger kommune. I den forbindelse har to økonomistudenter ved Universitetet i Stavanger skrevet en bacheloroppgave om hvilke konsekvenser dette vil få for studentene som leier på det private markedet i den allerede boligproblematiske byen, Stavanger.

For strenge krav

StOr-leder Eirik Faret Sakariassen tror kombinasjonen mellom olje— og studentby vil bli vanskelig for Stavanger.

StOr-leder Eirik Faret Sakariassen vil ha et bedre boligmarked til studentene i byen. Foto: Jon Ingemundsen

Faret Sakariassen forteller at organisasjonen lenge har vært kritiske til mange av kravene kommunen stiller til utleieleiligheter i Stavanger.– Sikkerhetskravene er selvfølgelige, men mange av de andre kravene og reglene er vi kritiske til.

Noen av kravene går på blant annet takhøyde, egen bod, parkeringsplass og solrikt uteområde.

Vanskelig kombinasjon

– Vi står overfor en svært vanskelig og krevende boligsituasjon i Stavanger, sier StOr-lederen.

Sakariassen blir ikke veldig overrasket når han hører at 44,32 prosent av respondentene i studentundersøkelsen svarer at de kjenner én eller flere som har valgt bort Stavanger som studiested på grunn av bosituasjon.

– Det er økonomisk vanskeligere her enn andre steder i landet.

Sakariassen tror det vil vanskelig å kombinere oljå med studenter.

– Det er en vanskelig kombinasjon å skulle være både oljeby og studentby på samme tid, sier Sakariassen.

– Oljeselskapene leier boliger til sine ansatte, og priser dermed ut andre. Det er utfordrende for oss, sier StOr-lederen.

Må prioriteres

I år fikk ikke Stavanger kommune tilskudd til bygging av nye studentboliger. Sandnes kommune fikk tilskudd til 42 nye.

– Jeg mener at det må prioriteres høyere, om ikke også aller høyest, av Kunnskapsdepartementet, sier Sakariassen.

– Vi må få bygge studentboligene her , i Stavanger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Savnet Stavanger-mann (40) funnet i god behold i Sirdal

  3. 39 nye smittede siste døgn

  4. Salgsleder i Nortura fikk 350.000 kroner fra kunde – tiltalt for grov korrupsjon

  5. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  6. Sigrid Sollund blir kjempe­engstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om

  1. Stavanger