Vil samle utviklingshemmede i institusjoner

Stavangers topp-politiker Kåre Reiten (H) vil gjeninnføre institusjoner for utviklingshemmede. Anklager Stortinget for å fare med festtaler.

Publisert: Publisert:

cci-Aft-20080925-1-A-14-143-1 Foto: Knut S. Vindfallet

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er ikke en hvilken som helst politiker som nå taler Stortinget, regjeringen og interesseorganisasjoner midt i mot.

En del utviklingshemmede er så lavt fungerende, at de ville ha hatt det bedre på institusjon. Høyres Kåre Reiten leder Kommunalstyret for levekår i en oljeby som er blitt kritisert for årelang og storstilt utygging av bofellesskap som minner om institusjoner. Institusjonene for utviklingshemmede ble offisielt avskaffet ved ansvarsreformen i 1991. Sist uke varslet mangeårig levekårspolitiker Per A. Thorbjørnsen (V) at den institusjonsliknende utbyggingens tid er over.

Stortingets pålegg om maks 2-5 beboere pr. bofellesskap skal følges. Stavangers topp-politiker på feltet, Høyres Kåre Reiten, er ikke enig:

— Bedre på institusjon

- Ansvarsreformen har gått for langt. En del utviklingshemmede er så lavt fungerende, at de ville ha hatt det bedre på institusjon. Eventuelt kunne man samlet de på mer faglig intensive bofellesskap, sier Reiten til Aftenbladet.no.

Han peker på at mange av bofellesskapene lider av mangel på fagkompetanse. Reiten er til daglig fastlege, og enkelte sterkt pleietrengende personer med utviklingshemming havner på hans kontor. Han opplever bl.a. at personale ringer og forteller at vedkommende slår hodet mot veggen så blodet renner, og lurer på hva de skal gjøre.

— Mange av de som jobber med de utviklingshemmede har relativt lavt utdannelsesnivå. De er veldig i villrede om hvordan de skal takle uro. Og uroen kommer ofte av at de takler brukernes adferd feil. Det er også en del gjennomtrekk av personale. Så jeg er helt klar på at en del situasjoner med tvang kunne ha vært avverget, hvis man hadde hatt et kompetent og stabilt personale, sier Reiten.

- Innsiktsløst

Ett av kravene er at kommunene slutter å snikbygge institusjoner. Reiten er enig i at bortsett fra de mest pleietrengende, så kan det være riktig å holde seg til mindre, fleksible boligløsninger. Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede, er rystet over Reitens utspill.

- Dette er stikk i strid med alle faglige råd i Norge og internasjonalt. Poenget er at den faglige bistanden skal følge brukeren, uavhengig av hvor hun bor. Det er trist at fagfolk har har så liten innsikt. Når de i tillegg opptrer på den politiske arenaen, er det en katastrofe, mener Gitlesen.

- Reitens løsning er problemet

Han viser til at Reiten i fjor uttalte til NRK at "Av og til må bare noen dopes ned" , etter at en utviklingshemmet mann hadde omkommet etter sterk medisinering.

- Helsedirektoratet stemplet Reitens løsning som et problem og i strid med internasjonale anbefalinger. Reiten er en katastrofe. Han sjekker ikke faktagrunnlaget for det han uttaler seg om, hevder Gitlesen.

NFU-lederen mener det er høyst problematisk hvis såkalt "tunge bruker" ender hos fastleger, i stedet for å få forskriftsmessig bistand der de bor.

- Handler om penger

Reiten ønsker ikke å kommentere Gitlesens personkarakteristikk, som han mener er usaklig. Men han bekrefter at han mener mangel på fagkompetanse fører til overmedisinering.

— Jeg beskriver bare hvordan dette fagfeltet fungerer i praksis. Stortingets, medias og Gitlesens ønsker er bare festtaler. Det vet alle.

- Men bare Stortinget bevilger 40 milliarder, så blir dette fantastisk, det. For disse ønskene kommer til å koste enormt. I Stavanger har vi store overskridelser på dette feltet. Disse pasientene koster enormt mye. Hvis tilbudet skal bli bedre, må staten overføre penger. For det er penger dette handler om, sier levekårspolitiker Kåre Reiten.

NFU-leder Jens Petter Gitlesen kaller levekårspolitiker Kåre Reiten en katastrode.

Publisert:
  1. Politikk