Mor kidnappet sønn fra barnevernsinstitusjon – frifunnet i retten

Sønnen var i akutt krise og mora mente han ikke ble ivaretatt av barnevernet. Da gjemte hun ham i en bag bak bilen og smuglet ham ut av landet. Helt rimelig, mener retten.

– Gutten min har hatt det veldig vanskelig, men det var godt å få dommen på plass, sier 46-åringen som valgte å hente gutten ut fra institusjonen han bodde på.
 • Elin Stueland
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
Publisert: Publisert:

– Retten har kommet til at tiltalte ikke hadde noen andre rimelige handlingsalternativer enn å ta sønnen med seg hjem til trygge og kjente omgivelser, heter det i dommen fra tingretten på Østlandet.

Kvinnen er frikjent for å ha hentet en mindreårig ut av landet uten avtale med barnevernet.

Hentet sønnen midt på natta

Kvinnen bodde i et annet land i Europa, men kjørte til Norge for å hente sønnen sin ved barnevernsinstitusjonen på Østlandet i januar 2020.

Han hadde et par dager tidligere meldt at han ikke orket å leve hvis han skulle bo på institusjonen. Mora lovet da at hun skulle kjøre og hente ham. Kjøreturen tok to dager.

«Tiltalte fortalte at hun oppfattet situasjonen som kritisk og at hun opplevde at han tok farvel med henne».

Hun kastet seg i bilen, hentet ham midt på natta utenfor institusjonen og skulle ta ham med til hjemmet sitt i et annet europeisk land. Det innebar flere grensepasseringer, der sønnen gjemte seg bak i bilen i en stor bag. Barnevernet fikk ikke beskjed om at hun hentet ham.

Bilen ble imidlertid stanset ved en grenseovergang, der gutten ikke fikk reise videre uten gyldig pass. Grensemyndighetene meldte fra om gutten til Norge, og han ble et par dager senere hentet av to personer som representerte barnevernet.

– Det er nok mange foreldre der ute som har barn på institusjon og ikke har innsyn i hvordan barna har det. Jeg håper denne saken viser at de ikke må gi opp, sier den 46 år gamle kvinnen.

Så ingen andre alternativ

– Jeg handlet i nødverge for å redde sønnen min, sier guttens mor.

Hun har nå bosatt seg i Rogaland sammen med guttens søsken. Bare slik kunne hun få tilbakeført sønnen fra barnevernet. Gutten bor hjemme, men hun beskriver en gutt som er preget av tiden på institusjon.

– Dette har vært veldig tøft på alle måter, det var godt å få dommen nå etter en følelsesmessig krevende og lang prosess. Nå gjør vi det beste ut av situasjonen, vi gir ham trygghet og prøver å styrke ham, sier hun.

– Hvorfor valgte du å hente ham midt på natta i stedet for å få en formell avtale med barnevernet?

– Jeg hadde ikke andre alternativ etter å ha prøvd å få kontakt med barnevernet på mange ulike måter, sier mora.

I dommen går det klart frem at retten vurderer at barnevernet ikke var i stand til å bedre situasjonen selv om det var et åpenbart behov for det.

Barnevernssjef Kari Alværen i Stavanger kommune ønsker ikke å kommentere dommen fordi hun ikke har fått satt seg inn i saken.

– Det mora gjør i denne situasjonen er akkurat det barnevernet gjør når de avdekker at barn er i akutt fare i eget hjem. De henter ham ut for å gi ham bedre omsorg

Forsvarer Tone Linn Thingvold

Kritikk mot barnevernsinstitusjonen

Etter flere år i utlandet sammen med mora, skulle gutten i 2017 bo hos faren sin i Norge, men etter et par måneder var det farmoren hans som overtok omsorgen. I 2018 overtok barnevernet omsorgen for gutten. Han bodde først på institusjon i Rogaland, men ble flyttet til ulike institusjoner på Østlandet i 2018.

Her opplevde mora at han ikke fikk tilstrekkelig omsorg, og fortalte i retten at det var vanskelig å komme i kontakt med barnevernet. Hun mener også at de som skulle passe på ham, ikke tok oppgaven alvorlig. Hun viste også til omfattende bruk av tvang.

Forholdet på institusjonen har fått kritikk fra flere hold, Statsforvalteren foretok uanmeldt tilsyn og påpekte manglende voksenkontakt, kompetanse og stabilitet. Også politiet har sendt bekymringsmelding om blant annet manglende tilbud om mat. Tenåringsgutten var på dette tidspunktet eneste beboer. Også Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Rogaland understreker at institusjonene ikke har lyktes med å gi gutten en trygg omsorgssituasjon.

– Det mora gjør i denne situasjonen er akkurat det barnevernet gjør når de avdekker at barn er i akutt fare i eget hjem. De henter ham ut for å gi ham bedre omsorg, sier forsvarer Tone Linn Thingvold til Aftenbladet.

Hun har ikke opplevd at barnevernet har vært så vanskelige å kommunisere med som i dette tilfellet.

– Barnevernet forholdt seg verken til henne, til meg som advokat eller til guttens advokat. Jeg har aldri før sett en dom som går på nødrett for barn plassert i offentlig omsorg, sier Thingvold.

Prøvde å få sønnen tilbake

Forsvareren beskriver en svært oppegående mor som ble helt handlingslammet mot en part det var tilnærmet umulig å samarbeide med. Mora krevde omsorgen for sønnen tilbake, men barnevernet brukte 10 måneder før saken ble sendt til fylkesnemnda etter flere purringer, selv om fristen er 3 måneder.

Mora forsøkte over lengre tid å få sønnen sin tilbake, men også advokaten hennes bekrefter at det var vanskelig å komme i kontakt med barnevernet. I stedet ble gutten sendt til nye institusjoner.

I dommen vurderer retten at mora har gjort det som kan kreves for å overta omsorgen for sin egen sønn. I dommen heter det at «hun kan derfor ikke lastes for den senere situasjonen som oppsto».

Sønnens bistandsadvokat, Kyrre S. Hesselmann, har jobbet som advokat innenfor barnevernssaker i 11 år, og sier i dommen at han «aldri har vært borti lignende bruk av tvang og isolasjon», heller ikke fra sine 7 år som ansatt på ungdomspsykiatrisk. Han sier også at han ville gjort det samme som mora hvis det var hans egen sønn.

Dommen falt denne uka, og det er en enstemmig rett som frifinner henne.

Saksøker barnevernet

Nå planlegger guttens mor søksmål mot barnevernstjenesten.

– Jeg er fritatt enhver skyld for å ha hentet sønnen min. Nå vil jeg ansvarliggjøre de som har skyld for at gutten min har mistet to år av livet sitt, sier mora.

Det er ennå ikke klart når rettssaken kommer opp. Barnevernet ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunktet.

Les også

 1. Sivilombudsmannen slår alarm: – Alvorlige funn gir all grunn til uro

 2. Gjennomgår politiets regler etter Aftenblad-avsløringer: – På sin plass at disse temaene løftes høyt

 3. – Tilkaller bare politi når det er nødvendig

 4. 1000 skader på barneverns­ansatte – kontaktet politiet bare 65 ganger 

 5. Aftenbladet avslører: Den første, store nasjonale oversikten over politimakt mot barn

Publisert:
 1. Barnevern
 2. Rogaland
 3. Barnevernet

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. To Viking-talenter tatt ut på landslaget

 6. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter