Jøran har løst Arboretets største utfordring
Folk er lei av hundedritt i naturen. Derfor har Jøran Oseland, teknisk ansvarlig i Arboretet, designet et nytt system han håper hundeeiere vil benytte seg av.
- Hanne UndemJournalist
– Dette er en fantastisk oppfinnelse, sier hundeeier Thor Inge Myhre og legger til:
– Det er mange hundefolk som ikke følger spillereglene når de lar hundedritten ligge igjen langs stiene.
Under pandemien har flere blitt hundeeiere. Arboretet har samtidig fått en kraftig økning i besøkstall og inntekter fra besøkende. I 2019 var inntektene på 626.000 kroner, mens i 2020 var de på hele 894.000 kroner.
– Folk som besøker Arboretet er veldig flinke til å betale, og det håper vi de fortsetter med. Men det hadde vært kjekt om disse inntektene kunne vært brukt på nye spennende planter og holde vedlike det vi har, og ikke arbeid med å rydde opp hundedritt, sier Oseland.
Arboretet har samtidig opplevd store inntektstap for utleie og kafedrift under pandemien.
Thor Inge Myhre luftet hunden Kibo fredag. Han er svært fornøyd med den nye oppfinnelsen til Jøran Oseland. Foto: Fredrik Refvem Hundeposene ligger på de merkeligste steder, ifølge Oseland. Foto: Fredrik Refvem
Gjemmer hundeposer
Oseland understreker at han verken hater hunder eller hundeeiere, men at han stusser over noen av eierne. Han har funnet hundeposer på de merkeligste steder. Blant annet gjemt inni en vedstabel. Han har også funnet hundeposer i søppelet på toalettene ved Arboretet.
– Det er varmekabler i gulvet, og når dritten varmes opp lukter det så håpløst at man nesten ikke orker å gå inn for å gjøre ifra seg, sier Oseland.
Han har også opplevd at det har ligget hundedritt under det høye graset som de slår med ryddesag. Da risikerer de å få dritten i ansiktet.
– Det er uappetittlig og på grensen til farlig, sier Oseland.
Fredag skulle systemet tømmes for hundeavfall. For å løfte betonglokket på 100 kg, ble traktoren tatt i bruk. Foto: Fredrik Refvem Oseland har produsert et klistremerke med et forbudsskilt som sier at hundedritt ikke skal bli liggende, men plukkes opp og kastes i det nye avfall-systemet. Foto: Fredrik Refvem
40.000 kroner
I Arboretet er det ikke søppeldunker. Det er bevisst, og folk er flinke til å ta med seg søppelet sitt hjem. Hundeposer er en annen sak, ifølge Oseland.
Det nye systemet er designet for at folk skal kunne kvitte seg med sine hundeposer. Et rør på omtrent 50 centimeter er gravd ned i bakken. Det er brukt spade for å grave hullet.
– Det var en noe tungvindt metode, men nå kan man nesten ikke se «såret». Alt ser inntakt ut. Det står stødig og godt, uten løse masser.
Systemet veier 120 kilo, for at ingen skal klare å få systemet ut av posisjon. Det betyr at Oseland må rykke ut med traktor for å tømme avfallet.
– Det vil være et kontinuerlig arbeid med å sjekke og tømme med jevne mellomrom.
Oseland anslår at hver av dem koster rundt 10.000 kroner. Det inkluderer deler til systemet og arbeid med å produsere det. Totalt vil kostnadene derfor ligge på rundt 40.000 kroner, etter at den siste er montert.
Systemet er konstruert slik at det ikke skal være plass til så mye annet enn det den er lagd for – nemlig hundeavfall.
– Jeg liker å løse en utfordring, så jeg håper denne løsningen fungerer, sier Oseland.