Rekordmange bortvist og returnert fra Norge – men færre asylsøkere sendt ut

Strenge koronaregler gjorde at Politiets utlendingsenhet (PU) i fjor returnerte 8.854 personer fra Norge, flere enn noen gang. Færre asylsøkere ble returnert.

Politiets utlendingsenhet på grensen tar raskt personalia og fingeravtrykk. Foto: Heiko Junge / NTB
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Da forrige topp ble nådd i 2016 ble det vist til regjeringens satsing på tvangsretur. I år kan det vises til regjeringens satsing på smittevern. Antallet returnerte er et hopp på 113 prosent fra 2019, og 777 flere enn i 2016.

Innreiserestriksjonene som ble innført 16. mars i fjor, førte til at 77 prosent av de returnerte ble uttransportert etter å ha blitt bortvist i henhold til smittevernloven, viser PUs årsstatistikk.

Det spesielle koronaåret 2020 viser seg også i at svensker topper listen soleklart over hvem som er blitt returnert av politiet. 1.850 svensker måtte transporteres over grensa.

Færre asylsøkere

Det ble returnert 246 færre tidligere asylsøkere enn i 2019. For såkalte Dublin-avvisninger returnerte PU 193 personer færre enn året før.

– Nedgangen i disse to kategoriene skyldes i stor grad vanskelige returforutsetninger og lavere ankomster av asylsøkere som følge av koronapandemien, sier PU-sjef Arne Jørgen Olafsen.

– I løpet av våren hadde vi praktisk talt ingen returer etter Dublin III-forordningen og av tidligere asylsøkere. I resten av året var det også lavere aktivitet enn året før, legger Olafsen til.

Krevende år

Han sier at koronaåret har gjort situasjonen krevende for utlendingsenheten til politiet.

– Uttransportene vi har gjennomført, har krevd mye mer planlegging enn tidligere år for å sikre at vi overholder smittevernregler både i Norge, i mottakerlandet og i transittlandet, sier han.

En prioritet for politiet har vært å uttransportere straffedømte. 1.214 personer ilagt en eller flere straffereaksjoner, ble uttransportert (14 prosent av antall returnerte, 205 prosent færre enn i 2019).

– Det har alltid vært viktig for oss å prioritere retur av straffede, men denne prioriteringen har vært særlig viktig i koronaperioden, da vi kun har hatt mulighet til å gjennomføre et begrenset antall returer, sier Olafsen.

Les også

 1. Han mener to grupper har lidd mest under pandemien

 2. Stavanger vil ta imot fire enslige mindreårige flyktninger neste år

 3. Neppe Moria-flyktninger til Norge i år

Publisert:
 1. Politiets utlendingsenhet
 2. Asylpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Viking tar med ung storscorer til Spania

 2. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 3. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av

 4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 5. Barn an­befales ikke len­ger å droppe fritids­aktivi­teter selv om de er nær­kont­akter

 6. Eldre mann er kommet til rette