Domkirkens 800 år gamle døpefont skadet

Ved transport av døpefonten fra Stavanger domkirke til Arkeologisk museum (AM-UIS) ble døpefonten, som er fra 1200-tallet, skadet.

 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:

Døpefonten ble skadet under transport. Foto: Stavanger kommune

Døpefonten ble flyttet på grunn av de pågående byggearbeidene i kirkerommet og transporten ble gjennomført i midten av september, opplyser Stavanger kommune.

Det har i etterkant ikke vært mulig å fastslå om det var teknisk eller svikt på rutiner som var årsaken. Prosjektet har jobbet med å på best mulig måte kartlegge skadeomfanget og fremgangsmåte for videre håndtering, basert på døpefontens sårbarhet og dens uvurderlige verdi som kulturminne.

Døpefonten er trolig fra den tiden da det gotiske koret ble bygd, altså slutten av 1200-tallet. Skadene består primært av sprekker i døpefontens skål.

Mali Elina ble døpt i Stavanger domkirke i 2017. Prest Silje Trym Mathiassen. Foto: Jon Ingemundsen

- Etter en første vurdering går vi ut fra at skadene kan repareres slik at døpefonten vil kunne komme tilbake til domkirken, sier prosjektleder Britta Goldberg til kommunens nettside.

Døpefonten skulle i utgangspunktet stilles ut og restaureres på Arkeologisk museum mens kirken var stengt. Når inventar skal flyttes, må dette begrunnes overfor Riksantikvaren.

Flytteprosessen var planlagt av Arkeologisk museum og godkjent av Riksantikvaren på forhånd. Transport ut av kirken og fram til Arkeologisk museum gikk som planlagt.

- Skaden oppstod ved at døpefonten tippet da den skulle senkes ned fra transportbilen ved ankomst med Arkeologisk museum. AM-UiS brakte da døpefonten i sikkerhet og varslet prosjektledelsen, opplyser Goldberg til kommunen.

Døpefonten ble ganske umiddelbart undersøkt, og det er laget et forslag til utbedring.

Restaureringsprosjektet setter ned en egen, særlig kompetent, internasjonalt sammensatt arbeidsgruppe med ansvar for å håndtere problemets kompleksitet på best mulig måte.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 2. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 3. Mann i 40-årene mistenkt for ruskjøring

 4. Warholm og håndballherrene vises ikke på lineær TV

 5. – Å, NRK! De må tola å få eit blåmerke eller to!

 6. Gjør alle foreldre så godt de kan? Her er ekspertenes syv beste tips