Kongelige gardister troppet opp med nye instrumenter til Ålgård skolekorps

Det er storfint besøk på Ålgård denne helgen. – At de er her og hjelper oss er en opptur av dimensjoner, sier dirigent Sissel Emilie Kvalevåg.

 • Ulrikke Valvik Mitchell
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Fikk du tiss over heeele deg, Sissel?

– Ja, Steinar, det gjorde jeg! Over hele meg. Det var ikke noe gøy.

Den lille aspiranten ser med store øyne opp på dirigent Sissel Emilie Kvalevåg. Han har hørt hva som skjedde i øvingslokalene tirsdag, og har mange spørsmål. Men når en gardist brått kaller inn til oppstilling, får han fort fart på seg.

– Hehe, de er ganske strenge! Men utrolig flinke til å få kustus på de små, de har veldig stor respekt for dem, sier Kvalevåg og ser bort på de små og litt forvirrede føttene som gjør sitt beste for å holde den stramme takten til gardisten foran dem. På tribunen sitter stolte foreldre med kaffe og noe godt attåt.

Sersjant første klasse i Hans Majestet Kongens Garde, Fairchild, får kustus på de unge musikerne i Ålgård skolekorps.

Stemningen i Gjesdalhallen er god denne lørdagen. Veldig god. Det hadde ikke Kvalevåg sett for seg, da hun tirsdag denne uken ble møtt av instrumenter og møbler som var tilgriset i avføring og urin.

– Jeg var forberedt på at det var gjort litt hærverk og sånt, da jeg hørte at det hadde vært innbrudd. Men å finne instrumentene i den tilstanden - jeg har ikke ord, rett og slett. Jeg sto nesten og gråt. Det føles så utrolig sjofelt at noen gjør dette mot en liten organisasjon hvor det aller meste er driftet på dugnad.

Kjetil Kvalevåg viser frem et av de tilgrisede instrumentene. Dette skal kondemneres.

Lokalet nesten helt tømt

Fire instrumenter ble totalskadet og skal kondemneres. Alle sofaer og sittegrupper, puter og andre tilgrisede møbler er kastet.

– Lokalet er nesten helt tomt. Alt ble flekket rett ned fra balkongen, forteller dirigenten.

– De siste dagene har vært helt utrolig hektiske. Det har vært veldig vanskelig å forholde seg til alle ødeleggelsene. Vi mistet instrumenter til en verdi av 35.000 kroner. Men det aller vanskeligste var å stenge døra for alle barna som sto klare og ventet på å få komme inn. Helt nye aspiranter fra 3. og 4. klasse som skulle få nye uniformer og prøvespille nye instrumenter. De ble veldig skuffet da de måtte snu i døra og dra hjem.

Moren til aspirant Tobias på ni år forteller at sønnen ble veldig lei seg da øvingen ble avlyst, men at gleden var stor da det ble kjent at de skulle få kongelig besøk.

– Jeg synes det er utrolig flott at den kongelige garden prioriterer et lite skolekorps. Det er helt fantastisk, jeg er imponert over dem. Dette kommer til å stå igjen som det barna husker etter alt dette, og det synes jeg er fint, sier Gunn Christin Sunde.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet:

Aspirantene i Ålgård skolekorps.
Gardistene Ferdinand Støen Vangen og Thomas Andre Marøy sammen med sersjanten og Cathrine Frøytlog på trombone.
Fairchild og dirigent Sissel Emilie Kvalevåg.
Mye skal læres på kort tid.
Kari Tangerud på tuba og Leon Mathias Samuelsen på skarptromme.

Ble tilbudt kongelig hjelp

Oppturen kom ikke lenge etter den store nedturen. Allerede dagen etter innbruddet ble korpset kontaktet av noen i Hans Majestet Kongens Garde. Fairchild, sersjant første klasse hadde sett innslaget om de ødelagte instrumentene på Dagsrevyen.

– Jeg trodde først ikke det var sant, det jeg så på nyhetene. Jeg ble sint og lei meg, sier sersjanten.

Før innslaget var over hadde han allerede rukket å snakke med sjefene sine, og før værmeldingen hadde inntatt skjermen var de blitt enige om at de skulle tilby en hjelpende hånd til skolekorpset.

De siste planene ble lagt fredag morgen, og fredag ettermiddag satte åtte gardister og én sersjant seg på flyet fra Gardermoen til Sola. Med seg i bagasjen hadde de nye instrumenter til korpset.

– Det er helt fantastisk. At de er her og hjelper oss er en opptur av dimensjoner - jeg går rundt med ståpels hele tiden, sier dirigent Kvalevåg.

Sersjanten: «Ta det chill i svingene».

Mye skal læres på kort tid

– Ta det chill i svingen, roper Fairchild før han trekker pusten dypt og lager tre høye og skingrende «biiiip biiiip biiiip»-lyder mot de marsjerende ungdommene i hovedkorpset.

– Jeg har ikke flere fløyter, ler han. Streng tone, men alltid med et smil på lur.

For hver nye bevegelse gardistene demonstrerer, gjøres det store øyne og måpende munner i rekkene. Helgens program er fullspekket med marsjeringskurs og øving, øving, øving.

Det er mye som skal læres på veldig kort tid. 17. mai er rett rundt hjørnet, og allerede søndag skal de marsjere foran Kongeparken. Og det er ikke rom for at noe gjøres halvveis når det har Hans Majestet Kongens signatur.

Fairchild stopper opp. Skuler mot det marsjerende korpset og flirer litt oppgitt for seg selv.

– Hei, jeg oppdaget akkurat noe. Dere har to skritts avstand mellom rekkene, men dere bruker fire skritt for å komme dit. Da må vi gjøre noe med takten. Okei, kom igjen! Biiiip biiiip biiiip.

Publisert:
 1. Ålgård
 2. 17. mai
 3. Korps
 4. Gjesdal

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 4. Bør uvaksinerte nektes hjelp om de blir syke?

 5. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 6. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45