Halvparten av alle nyutdannede politifolk står uten jobb. Samtidig bruker politiet pensjonister til å ta unna arbeid.

Eldbjørg Jensen (25) har søkt på over 120 politijobber uten å få napp.

UTEN POLITIJOBB: Eldbjørg Jensen gikk ut av Politihøgskolen i fjor, men har ennå ikke fått jobb i politiet.
 • Christian Nicolaisen
 • Ingrid Fredriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Eldbjørg Jensen er trent i å takle tøffe situasjoner og være med på bevæpnede oppdrag. Men da hun gikk ut av Politihøgskolen i 2016, fikk hun døren i ansiktet.

Tøff jobbjakt

– Jeg har søkt på rundt 120 politijobber uten å få napp. Jeg hadde ikke peiling på hvor vanskelig det kom til å være å få jobb, sier Jensen til BT.no.

Hun er blitt innkalt til et intervju og ble innstilt til jobben, men stillingen ble trukket tilbake.

– Jeg vet at jeg er flink, så jeg prøver å ikke ta det personlig. Men det vil være et stort nederlag om jeg ikke får jobbe i politiet. Det er jo det jeg vil, sier hun.

Les også

Stadig færre politistudenter får fast jobb i politiet

MOTIVERT: Eldbjørg Jensen konkurrerer med mange andre om de samme jobbene.

Pensjonister tar unna arbeid

Kun 52 prosent av studentene som gikk ut av Politihøgskolen i sommer, har fått jobb. Det viser ferske tall fra Politidirektoratet (POD), rundt tre måneder før året er over. Bare 12 prosent har fått faste stillinger.

Samtidig har Vest politidistrikt hentet inn 22 pensjonerte politifolk for å ta unna stor arbeidsmengde. Trenden er den samme i Sør-Vest politidistrikt, der 12 personer er ansatt deltid og fulltid.

– Dette er helt uakseptabelt. Det er greit å bruke pensjonister til å sortere posten, men de skal ikke gjøre politiarbeid på bekostning av nyutdannede politifolk, sier Kjetil Rekdal, leder for Politiets Fellesforbund Vest (tidligere Politiets Fellesforbund i Hordaland, PFH).

Pensjonister er kunnskapsrike og kan jobbe ved behov, noe som kan være en billigere løsning enn faste ansettelser. Det er noen av grunnene som trekkes frem for å forklare hvorfor pensjonister brukes på denne måten.

KRITISK: – Det finnes mange flinke pensjonister. Men de må ikke ta jobbene til nyutdannede, sier Kjetil Rekdal, leder for Politiets Fellesforbund Vest (tidligere Politiets Fellesforbund i Hordaland).

Klaget for fire år siden

Rekdal har kritisert praksisen overfor politiledelsen flere ganger både skriftlig og muntlig.

«Pensjonister som er ansatt på pensjonistvilkår skal etter PFH sin oppfatning ikke brukes», skrev Rekdal i et bekymringsbrev i januar 2014.

På det tidspunktet var 22 pensjonister ansatt på kontrakt, som er nøyaktig det samme antallet som i dag. «PFH er kritiske til at pensjonister settes til å utføre etterforskningsoppgaver og andre politioppgaver som konsulenter», sto det videre.

– Dette er en svært uheldig praksis som går langt tilbake. Ordningen dekker til det reelle behovet for mer arbeidskraft, sier Rekdal.

LOVNADER: Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har lovet flere politifolk i jobb de neste årene.

Politiet får en tøffere jobb

Så sent som i august kom justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) med lovnader om full sysselsetting for nyutdannede politifolk. «2017-kullet skal få jobb i løpet av året. Dette blir så bra», sa Amundsen til Politiforum.

To politifolk i arbeid per 1000 innbyggere. Det er målet regjeringspartiene Høyre og Frp vil nå innen 2020.

– Antallet politistudenter som tas inn på Politihøgskolen har direkte sammenheng med dette målet. Skal det nås, er det klart at de som utdannes må få jobb i politiet, sier Sigve Bolstad, som er leder for Politiets Fellesforbund i Norge.

Han liker ikke bruken av pensjonister for å håndtere stor arbeidsmengde i politiet.

– Dette er uakseptabelt. Jobb til nyutdannede politifolk skal være førsteprioritet. Vi er negative til alle andre løsninger – inklusive pensjonistkontrakter – som går på bekostning av det, sier han.

TØFFERE: Hardere kriminalitet, mer våpen i gatene og terrortrusler er bare noen av grunnene til at Sigve Bolstad, leder for Politiets Fellesforbund i Norge, kjemper for flere stillinger i politiet.

Linda Endresen Birkeland, HR-leder i Vest Politidistrikt, sier politiet har en åpning for å engasjere pensjonister.

– Forutsetningen er at dette er kortvarig og ikke for å gjøre oppgaver av fast og varig karakter. Det kan heller ikke være en videreføring av tidligere stilling, svarer Birkeland på e-post.

– Hvorfor ansettes ikke heller nyansatte, som står i kø for å få jobb?

– Forutsetningene for pensjonistvilkår er at de ikke kan erstatte stillinger eller oppgaver av fast karakter. Disse skal derfor ikke være en erstatning for nyutdannede politibetjenter, men er et supplement for å løse enkeltoppgaver i en kortere periode, skriver hun.

PENDLER: Martin Danielsen har samboer og en datter i Trondheim, men går for tiden på politihøyskolen i Oslo. – Jeg er forberedt på å pendle om jeg får en politijobb et annet sted, sier han.

Tenker på Olga på 80 år

Statsbudsjettet for 2018 viser at det er tøffere tider i vente for politistudentene. Tidligere er det satt av øremerkede midler for å få flest mulig i jobb, men nå skal den enkelte politimester kunne styre ansettelser selv.

«Dette betyr blant annet at ikke alle som blir ferdig utdannet fra Politihøgskolen kan forvente å få jobb i politiet i 2018», står det svart på hvitt i statsbudsjettet.

– Vi vil ikke sutre, det er samfunnet som taper på at vi ikke får jobb, sier Martin Danielsen. Han går siste året på Politihøgskolen, og er nyvalgt leder for Politiets Fellesforbund (PF) Studentene.

– Når Olga på 80 år for første gang i livet sitt trenger hjelp fra politiet, så er det ikke sikkert politiet har nok folk til å hjelpe henne, sier han.

FLYTTEVILLIG: Eldbjørg Jensen flytter gjerne langt av gårde for en politijobb. – Jeg er veldig motivert, sier hun.

Flytter gjerne til Kirkenes

Mens Eldbjørg Jensen fortsetter å søke på jobb i politiet, jobber hun på en psykiatrisk avdeling i Stavanger og tar master i samfunnssikkerhet.

– Hvor langt er du villig til å flytte for en politijobb?

– Hvor som helst, jeg var i praksis i Kirkenes. Stort lenger bort er det ikke mulig å komme. Jeg flytter gjerne dit igjen, sier hun.

Publisert:
 1. Vest politidistrikt
 2. Politiet
 3. Politidirektoratet (POD)
 4. Per-Willy Amundsen
 5. Samfunnssikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 2. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 3. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 4. Når kommer vinteren, egentlig?

 5. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 6. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)