Sterke reaksjoner mot forslaget om å sende for tidlig fødte til Bergen

Helse Vest vedtok for for bare tre år siden at både Bergen og Stavanger skulle ha tilbud høyintensivavdelinger for nyfødte.

Prematur baby. Illustrasjonsfoto. Foto: Kristina Bessolova / Shutterstock

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Nyfødte i Stavanger kan bli sendt til Bergen

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bare for tre år siden vedtok styret i Helse Vest at det skulle være to høyintensivavdelinger i helseregionen - én i Bergen og én i Stavanger. Det skjedde etter at en regional arbeidsgruppe hadde laget en omfattende rapport om en omfattende utredning intensivtilbudet til barn og nyfødte i Helse Vest.

– Disse problemstillingene ble grundig vurdert i forbindelse med utredningen som ble gjort i 2013 og 2014. Vi kommer til å levere høringsuttalselse innen fristen, og den blir behandlet i styret, sier Bård-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest.

Vareberg: Vi legger ikke ned

Styreleder i Helse Vest, Terje Vareberg, har allerede sagt han ikke vil være med på at høyintensivtilbudet i Stavanger skal legges ned.

– Vår vurdering er at vi har fullgode faglige miljøer både i Stavanger og Bergen. Forslaget fra Helsedirektoratet kom veldig overraskende på meg, men jeg har ikke hørt noen faglige begrunnelser som skulle endre vårt standpunkt - med mindre vi får en instruks fra eieren. Det må i så fall skje i foretaksmøte - med statsråden som øverste myndighet, sier Vareberg.

Reaksjonene på Helsedirektoratets forslag om å redusere antall høyintensivavdelinger for nyfødte slik at det bare er en i hver helseregion, vekker sterke reaksjoner også i fagkretser.

Barnesykepleierforbundet (BSF) i Rogaland har skrevet sitt høringssvar. Der skriver leder Mette Øfstegaard blant annet:

– BSF Rogaland er bekymret for at mange familier vil måtte bo i månedsvis på andre sykehus. Vi er bekymret for flytransport av ekstremt premature eventuelt en mor i fødsel. Ny forskning viser at mor kan få traumereaksjoner etter premtaur fødsel. Både mor og barn trenger støtte. Vi er bekymret for barneperspektivet i forhold til barn som pårørende, ifølge Øfstegaard.

5000 fødsler årlig

Hun viser til at Stavanger universitetssjukehus (SUS) er det fjerde største sykehuset i landet og har den fjerde største fødeavdelingen. Antall fødsler ligger årlig rett under 5000 årlig.

I 2016 ble det utskrevet 12 barn som ble forløst tidligere enn 28 uker av svangerskapet. I Helse Stavanger har 40 av 81 sykepleiere med videreutdanning i nyfødt, intensiv og barnesykepleie.

– De kan behandle alle syke nyfødte fra ekstremt premature fra 23 uker ut i svangerskapet til fullgåtte svangerskap med alvorlige komplikasjoner. I tillegg har de kompetanse på kjølebehandling av barn som har fått for lite oksygen under fødselen. De kan stabilisere og transportere hjertesyke og barn med kirurgiske misdannelser, skriver hun og viser blant annet til at nyfødtintensivavdelingen i 2016 hadde 295 respiratordøgn fordelt på 42 pasienter.

Øfstegaard peker også på at det er blitt mer ekstremvær slik at fergeforbindelsene oftere er stengt på grunn av storm og at helikopter av samme grunn ikke kan lande.

Olaug Bollestad, Stortingspolitiker for KrF, stiller helse- og omsorgsminister Bent Høie skriftlig spørsmål om saken:

«På hvilken bakgrunn og bestilling har Helsedirektoratet fått i oppdrag å se på hvordan eller om man skal samle høyintensiv behandling av ekstremt for tidlig fødte på få sykehus?»

– Dette skaper uro ute i foretakene. Uro blant fagpersonell, mellom foreldre og ikke minst engasjement fra familier som har fått et svært for tidlig barn og vet mye betydningen av nærhet, familiens betydning, venner og ikke minst at avstand er viktig for å få det til å gå rundt hjemme hvor det kanskje er flere barn.

– I tillegg skaper dette en usikkerhet i befolkningen og i gode etablerte fagmiljø. Mistillit til om en vet hva som foregår rundt det enkelte sykehus vokser frem både i befolkning og blant ansatte, ifølge Bollestad.

Les også

 1. Lille Elias døde etter sykehusinfeksjon

 2. To barn døde etter utbrudd av Klebsiella

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Helse Vest
 3. Terje Vareberg
 4. Olaug Bollestad
 5. Helsedirektoratet

Mest lest akkurat nå

 1. Tre til sykehus etter kjedekollisjon på E39

 2. – Noen få representanter står tidvis for en debattstil som gjør det ubehagelig for andre

 3. Milliardprosjekter i kø i Ryfylke. Fare for strømmangel

 4. Aksjonistar vil ha Forsand ut av Sandnes – har søkt om grensejustering

 5. El-bil under lading tok fyr

 6. Bent Høie fikk koronavaksine: – Vi er ikke tregere enn resten av Europa.