Krisepenger skal rydde opp i parkeringskaos

Krisepenger fra regjeringen skal brukes til å rydde opp i de kaotiske parkeringsforholdene på Gramstad. I fjor var det mer enn 208.000 turgåere som brukte området ved Dalsnuten.

Sandnes kommune vil bruke krisepenger på å rydde opp i parkeringsforholdene på Gramstad.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi er kjempepositive til at Sandnes kommune vil gjøre noe med parkeringsplassen på Gramstad. Behovet er stort, og det er kolossalt mye trafikk, sier fungerende styreleder Knut Sellevold i Sandnes Turlag.

Sandnes Turlag er organisert som et lokallag under Stavanger Turistforening og er opptatt av å legge til rette for at folk skal få fine turopplevelser i Sandnes. I fjor var det i snitt 571 personer til dagen som brukte turområdet ved Dalsnuten. Det vil si over 208.000 personer. I tillegg kommer de som har brukt området uten av det er blitt registrert av telleapparatet.

Les også

Sandnes gikk 219 mill. i pluss

Nå vil rådmannen bruke 1,25 millioner kroner på å rydde opp i de kaotiske parkeringsforholdene ved Dalsnuten.

– Det er utrolig stort behov for bedre og mer parkering på utfartsdager. Dette området blir brukt av fryktelig mye folk, og det er veldig kjekt. Men det er en utfordring med parkering og biler som står langs veien, sier leder for park, vei og idrett Ane Rostrup i Sandnes kommune.

Oppmerking av parkeringsplasser skal gi bedre utnyttelse av området.

– Nå må vi se hvor langt pengene strekker til og hva vi får mest igjen for, sier Rostrup.

Samtidig roser hun den innsatsen Turistforeningen har lagt ned.

– De er veldig aktive, og vi må skryte av den jobben de har gjort for å få flere til å bruke dette området, sier Rostrup.

Parkeringsplassen på Gramstad er utgangspunkt for flere kjente turmål som Dalsnuten, Fjorgstadnuten, Bjørndalsfjellet og Kubbetjørn og er et knutepunkt for mye friluftsaktivitet

Pengene kommer fra krisepakken til regjeringen som går til kommuner på Sør- og Vestlandet med høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet. Sandnes får til sammen nærmere 53 millioner av denne pakken i 2017. Krisepengen skal gå til vedlikehold- og rehabilitering som gir økt aktivitet i næringslivet. Rådmannen vil også bruke krisemillioner på oppgradering av turstier og turveier, oppmerking og utvikling av sykkelveinett, oppgradering av lekeplasser, utvidelse av parkeringsplass ved turområdet på Alsvik og etablering av sandstrand i Luravika.

Gramstad er utgangspunkt for kjente turmål som Dalsnuten, Fjorgstadnuten, Bjørndalsfjellet og Kubbetjørn og er et knutepunkt for mye friluftsaktivitet. Besøket har økt betraktelig etter utvidelsen av Fjogstadveien og ventes å øke ytterligere. En rydding i parkeringsforholdene skal legge til rette for enda mer aktivitet i området.

– Det er sikkert mange turområder som har behov for bedre parkering. Men parkeringsplassen på Gramstad har førsteprioritet for oss. Parkeringsplassen er sprengt slik situasjonen er i dag, og på store arrangementer kan det være kaotiske forhold. Det er også smekkfullt av biler på en vanlig søndag med fint vær, sier styrelederen.

Han understreker at mange av turområdene i Sandnes blir brukt av folk fra hele Nord-Jæren, og Sandnes kommune forvalter store verdier i forhold til friluftsliv for hele regionen. I

Sellevold peker på tre forhold ved parkeringsplassen som krever utbedring.

 • Parkeringsplassen må utvides.
 • Den må ha fast dekke (asfalt) med oppmerkede felt.
 • Det må vurderes en frivillig engangsavgift for å parkere.

– Fast dekke og oppmerkede felter vil lette administreringen av parkeringen og gi bedre utnyttelse av den plassen vi har i dag. I tillegg mener vi at det må vurderes en frivillig parkeringsavgift på for eksempel 20 kroner. Det koster å holde stier og løyper i området, og jeg mener det er fornuftig å innføre en frivillig avgift for folk som bruker området, sier Sellevold.

Les også

 1. Sherpaer lager sti til Dalsnuten

 2. 3500 fikk oppleve magi ved foten til Dalsnuten

 3. Blind på Dalsnuten

Publisert:
 1. Sandnes kommune
 2. Parkering
 3. Stavanger Turistforening
 4. Friluftsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 4. Immunolog: Vaksineringen av flere barn bør starte allerede nå

 5. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.

 6. Disse korona­reglene gjelder nå