Slipper tamme kaniner løs i naturen: - Uforsvarlig og ulovlig

På friluftsområdene i Stavanger blir flere kjæledyr sluppet løs i naturen, spesielt er det mange kaniner. Det er et problem, og det er ulovlig.

Publisert: Publisert:

På Ullandhaug økologiske gård løper hjemløse kaniner rundt for å finne mat. Foto: Øyvind Ellingsen

 • Sara Berge Holmberg
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bjarne Kvist Hansen er gårdsbestyrer på Ullandhaugs økologiske gård. Han har i flere år opplevd tamme kaniner som har blitt sluppet løs i naturen, og ser på det som et stort problem.

– Det er ansvarsløst, og ikke måten å gjøre det på. Kaninene vil enten dø av matmangel eller bli drept. For meg, som hage- og gårdbruker, utgjør kaninene et problem. Det er sjenerende og de blir et skadedyr. Som et vanlig menneske synes jeg bare synd på dem, forteller gårdsbestyreren.

Selv har han prøvd flere ulike tiltak for å bli kvitt kaninene, men uten hell. Han mener folk ikke vet hvordan de skal gå frem dersom de ikke lenger kan ta vare på dyret sitt.

Eieren har et ansvar

At dyrene ødelegger for hage- og gårdbrukere er ikke greit, konstaterer Vegard Ankarstrand i Bymiljø og utbygging i Stavanger kommune. Han forteller at det er eieren som har ansvar for dyret så lenge det lever, og at det er ulovlig å slippe tamme dyr ut i naturen. (Dyrevelferdsloven, kap. II, §23, §24, §28)

– Folk slipper nok dyrene løs fordi de er lei eller fordi de ikke kan passe dyret lenger. I stedet for å gi de et nytt hjem eller avlive de, tar de den enkle løsningen ved å slippe de ut i naturen, sier Ankarstrand.

Karl Einar Kleppa, seniorinspektør i Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord, forklarer at eieren har et ansvar:

-Det er ikke bare å slippe dyrene ut. Det er ikke forsvarlig, og det er ikke lov. Dyrene skal ha tilsyn og stell til alle tider. (Dyrevelferdsloven, kap. II §24) Hvis du ikke har mulighet til å ta vare på dyret ditt kan du prøve å selge eller gi det bort selv, eller du kan ringe en dyreorganisasjon for å få hjelp til å omplassere dyret. Har du allerede prøvd dette uten hell, er siste utvei avlivning hos en veterinær.

Ikke bare kaniner

Ankarstrand forteller at det ikke bare er kaniner som blir sluppet løs, men også blant annet skilpadder og akvariefisker. Kommunen er kjent med problemet, men har utfordringer med å gjøre konkrete tiltak.

– Kaninene er det vanskelig å fange. De har begynt å etablere seg rundt Sørmarka og Ullandhaug, og de klarer seg greit på grunn av det milde klimaet. Skilpaddene hentes derimot inn med en gang vi får tips om de, men akvariefiskene er det også vanskelig å gjøre noe med. Det største problemet er at dette er arter som ikke hører til her, og at det i verste fall kan føre til at økosystemet blir ubalansert, sier Ankarstrand.

Ta ansvar

Hvis du har fått deg et dyr må du ta ansvar for det dyret så lenge det lever, eller gi det et nytt hjem. Det er alle tre enige om. Anbefalingen deres er å ta dette nøye med i betraktningen før du velger å skaffe deg et kjæledyr.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

 2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

 3. Slik blir høstens skole­hverdag på barne­skole, ungdoms­skole og videre­gående skole

 4. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

 5. Koronasmitte på Fjord Line-båt

 6. På vei til byen på hjemmelaget flåte

 1. Dyr
 2. Natur
 3. Stavanger
 4. Kjæledyr
 5. Mattilsynet