Løgnaslaget angrer ikke nazi-ord

– Merete Hodne har blitt vår PR-agent, sa Løgnaslagets Per Inge Torkelsen fra vitneboksen under gårsdagens forhandlinger i Stavanger tingrett.

Vi følger saken der Merete Hodne har stevnet Løgnaslaget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Aftenbladet fulgte saken direkte. Nederst i denne artikkelen, kan du lese vår direktedekning.

Onsdag formiddag møttes Merete Hodne og Løgnaslaget i retten. Bakgrunnen er at Løgnaslaget, i deres siste revy, har et nummer som omhandler en «hårsår frisør fra Bryne». I dette nummeret dukker ordet «nazifrisør» opp ved noen anledninger.

– Dere må gjerne omtale meg som både sidrumpa og som et kvisetryne. Dere kan til og med hevde at jeg ikke er riktig klok. Jeg godtar imidlertid ikke å bli stemplet som en nazist, sier Hodne.

Ikke humor

Frisør Merete Hodne ble landskjent som følge av den mye omtalte hijab-saken. Hun ble anmeldt for å ha nektet en hijab-kledd kvinne, Malika Bayan, adgang i sin frisørsalong på Bryne.

Hodne, som ble dømt både i Jæren tingrett og i Gulating lagmannsrett, har nå anket saken til Høyesterett. Om anken slipper gjennom er foreløpig uvisst. I mellomtiden har hun saksøkt Løgnaslaget for deres bruk av «nazi»-ordet.

– Hva er det du reagerer på med dette ordet, spør Hodnes advokat, Linda Ellefsen Eide.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Det har ingenting med humor å gjøre. Jeg er ikke nazist. Jeg vet ikke om jeg klarer å fortsette som frisør om dette stempelet blir fjernet, sier Hodne, som legger til at bruken av ordet ikke bare rammer henne, men også hennes nære og folk som klipper seg hos henne.

Riktig og viktig

Klokka 13.00 ble retten hevet av tingrettsdommer Magne Mæland. Fire timer tidligere ankom Løgnaslaget tingrettens sal nummer 14 i 5. etasje iført fangeluer. Komikernes produsent, Pål Mangor Kvammen, hadde også med seg tannbørste. «I tilfellet vi åker rett inn», forklarte han.

Tanken var å fremføre revynummeret Hodne reagerer på i retten. Dette skjedde imidlertid ikke. I stedet fikk retten se nummeret på et tv-apparat.

– For Løgnaslaget har det alltid vært viktig å flytte litt på grenser. Vi har mange ganger fått kjeft. Blant annet reagerte folk da vi sang om Bertine og den flotte trefoten hennes som reddet livet vårt den julaftenen det var så kaldt, sier Torkelsen.

– Kunne dere ikke oppnådd samme effekten med sketsjen om dere hadde brukt et annet ord, spør Ellefsen Eide.

– Bare det at vi sitter i retten i dag beviser for meg at vi har brukt riktig ord. Det viser at det var nødvendig, mener Torkelsen og fortsetter:

– Vi kjenner til Hodnes bakgrunn i Pegida og i Sian og vi har lest på facebookveggen hennes. Vi kjenner hennes nettverk. Også her i dag kommer det frem holdninger som jeg personlig er redd for. Denne stigmatiseringen av mennesker... Da er det naturlig at vi sier noe, sier komikeren.

Dødelig pest

Før Torkelsen inntok vitneboksen hadde Hodne sittet der. Løgnaslagets advokat, Brynjar Nielsen Meling, spurte henne da om det ikke er slik at hun har skrevet at «mange muslimer drar med seg en dødelig pest som kan utslette deg og dine familier».

Dette svarte Hodne bekreftende på.

– Hvorfor skal du få bruke sterke uttrykk mot dine meningsmotstandere når du vil frata andre denne retten, spør Meling.

– Fordi Løgnaslaget lyver. Jeg er ikke nazist, svarer Hodne.

– Drar muslimer med seg en dødelig pest, spør Meling.

Ytringsfrihet og personvern

Dom i saken vil falle fredag formiddag. Denne dagen har Løgnaslaget ny forestilling. Det settes nå opp ekstranumre på Løgnasevangeliet, som er sett av mellom 25.000 og 26.000. Komikernes bruk av «nazifrisør»-ordet er nå kjent blant mange flere. Nettopp fordi Hodne har gått til sak mot Løgnaslaget.

Også dette ble et poeng i tvistesaken.

– Dette er en sak som handler om grensen mellom Løgnaslagets ytringsfrihet og Merete Hodnes personvern. Skal Løgnaslaget få ytre seg helt fritt på bekostning av personvernet? Svaret fra denne side er et helt klart nei, sier Ellefsen Eide.

Vi har litt tekniske problemer for øyeblikket, spesielt i Explorer, og fjerner derfor debattmuligheten under denne artikkelen. Ber folk debattere saken på Aftenbladets Facebook-sider.

Les også

Hodne krever "nazifrisør" ut av "Løgnasevangeliet"

Det er mange medier til stedes under rettssaken mellom Løgnaslaget og Merete Hodne onsdag.
Publisert: