Kjemper for å få helsekommisjon til Stavanger

Stavanger-ordfører og rektor ved universitetet ønsker at en ny undersøkelseskommisjon for helsesaker legges til Stavanger. Der skal uhell, ulykker og feil undersøkes.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H), ordfører Christine Sagen Helgø (H) og rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen, ønsker at den nye kommisjonen legges til Stavanger.
 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Regjeringen la fredag fram forslag om å opprette en uavhengig kommisjon som skal undersøke alvorlige uhell og andre situasjoner i helsesektoren.

Statlige arbeidsplasser

– Vi mener det er viktig å ha et uavhengig organ som kan undersøke uhell, ulykker og feil. Det jobbes målrettet i offshore-sektoren for å lære av feil. Vi mener den metodikken også trengs i helsesektoren, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre fra Rogaland.

– Det vil være oppsiktsvekkende om vi ikke får flertall for forslaget i Stortinget, sier han.

Les også

Rogaland vil ha Landbruksdirektoratet

Stavanger

Stortinget skal behandle lovforslaget i løpet av vårsesjonen, og både politikere og fagmiljø er nå i gang med å jobbe for å få kommisjonen til Stavanger.

– Stavanger er en opplagt plass å legge det, med tanke på det sterke fagmiljøet en har her, mener Stensland.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) og rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Marit Boyesen, er enige.

– Det er viktig for oss å få etablert flere statlige arbeidsplasser i vår region, i og med at vi bare har åtte prosent av de statlige arbeidsplassene. Nå har vi begynt å jobbe systematisk på samme måte som vi gjorde for å få Fornybarfondet til Stavanger. Det skal mye til at noen kan gå forbi Stavanger i denne saken fordi vi også har et sterkt fagmiljø. Det er det aller viktigste, sier Sagen Helgø.

Hun sier det er viktig med flere statlige arbeidsplasser for å få et mer variert arbeidsliv.

– Derfor ønsker vi flere arbeidsplasser som krever høy faglig kompetanse. Det er spesielt viktig å få statlige arbeidsplasser i en situasjon som nå, der arbeidsledigheten er høyere enn den har vært.

Spesialkompetanse

Rektor Marit Boyesen sier de er svært fornøyd med at regjeringen nå foreslår en lov om en undersøkelseskommisjon i helsesaker.

– Det er bygget opp et fagmiljø innen risikostyring ved UiS siden 1980-tallet. Vi har bred og tverrfaglig kunnskap på dette feltet, med cirka 80 forskere til sammen. De siste ti årene har en egen gruppe jobbet med nettopp pasientsikkerhet. De har etablert et eget senter for pasientsikkerhet, og det betyr at vi har spesialkompetanse på sikkerhet i helsesektoren. Derfor peker Stavanger seg ut som et naturlig sted for en undersøkelseskommisjon, sier Boyesen.

Kommisjonen vil bestå av rundt 20 heltidsansatte. Helse- og omsorgsdirektoratet anslår at kostnadene vil være rundt 40 millioner kroner i året. Den nye kommisjonen skal jobbe uavhengig av tilsynsmyndighetene, Helsedirektoratet og andre instanser. Målet er at den skal sette alvorlige uhell og andre situasjoner inn i en større sammenheng. Den skal ikke ta stilling til strafferettslig skyld eller komme med sanksjoner, men skal ha læring som formål.

– En slik kommisjon vil være veldig synlig, fordi det berører mange. Hva som blir tatt opp i kommisjonen og resultatet av undersøkelsene, vil få stor oppmerksomhet, sier Boyesen.

Milepæl

Siri Wiig er professor ved Senter for pasientsikkerhet ved UiS. Wiig satt i utvalget som utredet lovforslaget.

– Kommisjonen er en milepæl for å ta pasienter og pårørende på alvor, og å ta sikkerhet på alvor. Dette grepet vil gi Norge en ledende posisjon internasjonalt når det gjelder å undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgssektoren, sier Wiig.

Regjeringen vil ta stilling til hvor kommisjonen skal ligge.

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Marit Boyesen
 3. Universitetet i Stavanger (UiS)
 4. Sveinung Stensland

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 3. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 4. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 5. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken

 6. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike