Behandlingsbygg til Ullandhaug: – En halvliten halleluja-dag for Rogaland

Med et ekstra lån på 1,295 milliarder kroner fra regjeringen, får nye Stavanger Universitetssjukehus samlet all aktivitet på Ullandhaug. Statsrådene Olaug Bollestad og Bent Høie tror det vil bety mye.

 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og landbruks- og matminister Olaug Bollestad besøkte byggeplassen til nye SUS fredag. Her står de foran området der det nye behandlingsbygget skal bygges. Foto: Jarle Aasland

– Dette blir et nytt sykehus på alle måter. Nytt utstyr, enerom for de fleste og sykehuset jobber mye med innholdet, blant annet å legge om måten de møter pasientene på. For fremtiden er det viktig at vi har et nytt og moderne sykehus. Flinke folk vil jobbe i nye lokaler, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Aftenbladet etter en rundtur på den nye sykehustomta.

Fredag ble det klart at regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2021 foreslår å gi nye SUS et lån på 1,295 milliarder kroner for å bygge behandlingsbygget, E-bygget, samtidig med første byggetrinn.

E-bygget skal inneholde alle laboratorier, mikrobiologi, patologi, radiologi, strålemaskiner, CT, MR og tungt teknisk utstyr. Dette betyr at all somatisk (fysisk) behandling skal gjøres på Ullandhaug.

– Lett lån å gi

E-bygget blir sykehusets dyreste bygg, og det har derfor vært usikkert om nye SUS ville få lån til å bygge dette. Alternativet hadde vært å ha en delt løsning slik at noe av behandlingen fortsatt ble gjort på Våland.

– Da vi fikk inn lånesøknaden, hadde sykehuset tatt ned prosjektet for å klare å komme innenfor budsjett. Regjeringen sa at hvis de klarte å forbedre økonomien i prosjektet og driften av sykehuset, ville det være en fordel om de klarte å gjennomføre byggetrinn én i en omgang. De har klart den tøffe jobben, og da er det lett for regjeringen å si at det lånet må de få, sier Høie.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har tidligere jobbet ved SUS.

– Jeg har et stort hjerte for dette sykehuset, og det er et viktig sted for alle i Rogaland. Det er bra både for sykehuset og pasienter å ha all somatikken samlet på ett sted. Det ville blitt dyrt og krevende på lang sikt å ha delte tjenester. Dette er en halvliten hallelujadag for Rogaland, for dette er så viktig. Sykehuset er det viktigste du har i de mest krevende periodene i livet ditt, sier statsråden.

E-bygget skal ligge her. Foto: Jarle Aasland

Imponert

Begge roser sykehuset for å velge lokale entreprenører til å gjøre jobben.

– I tøffe økonomiske tider, ville det vært meningsløst å begynne å rigge ned og sende folk i permisjon når vi har et bygg vi har behov for som kan bygges, sier Høie.

Statsråd-kollegene er imponert over arbeidet på byggeplassen.

– Hvis jeg er så heldig at jeg får jobbe her når jeg blir gammel, må jeg nok ha en liten motorsykkel for å komme meg rundt. Dette ser kjempeflott ut, sier Bollestad.

– Dette er svært godt nytt for både innbyggerne og næringslivet i Stavanger og Rogaland, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

– På kort sikt vil det gi økt aktivitet for lokalt næringsliv og lokale entreprenører. På langt sikt vil det gi et bedre helsetilbud da samling av den somatiske virksomheten gir bedre pasientflyt og utnyttelse av ressursene, sier næringsminister Nybø (V)

Bjørn K. Erikstein, styreleder i Helse Stavanger, er godt fornøyd med nyheten.

– Det er en gledens dag, og det vil bli kjempeviktig for pasientene at vi får samlet alt, sier han.

Lånet fra regjeringen skal suppleres med en egenandel. Til sammen vil byggingen av nytt sykehus koste 11 milliarder kroner.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie besøkte tomten fredag. Foto: Jarle Aasland

38.000 kvadratmeter

Total størrelse på E-bygget blir rundt 38.000 kvadratmeter, der 18.000 kvadratmeter allerede er godkjent.

Utbygging av E-bygget sammen med resten av byggetrinn 1 fører ifølge regjeringen til at man sparer rundt 443 millioner kroner, blant annet på å unngå å måtte investere i nye strålemaskiner på Våland og å unngå å etablere ny infrastruktur på byggeplassen.

Det nye lånet fra regjeringen kommer i tillegg til tidligere lån fra regjeringen:

 • Nytt sykehus i Stavanger 5,9 milliarder 2017-kroner.
 • Nytt sykehus i Stavanger, universitetsarealer UiB 53 millioner 2019-kroner.
 • Nytt sykehus i Stavanger, universitetsarealer UiS 60 millioner 2020-kroner.

SUS-direktør Helle K. Schøyen til venstre, styreleder Bjørn K. Erikstein, helse- og omsorgsminister Bent Høie og landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Jarle Aasland

Les også

 1. Statsministeren la ned grunnstein ved nye SUS

 2. Nå begynner det nye sykehuset på Ullandhaug å ta form

 3. Nye SUS deler ut kontrakter på 81 millioner kroner

 4. Se nye SUS stige åtte etasjer opp fra bakken

 5. Skal stige åtte etasjer på to uker

 6. Auglendshøyden: Bygger ett ekstra felt, men ikke bredere åpning

 7. Barnehage­barn like ved nye SUS får utdelt hørsels­vern: - Jeg trodde det var en dårlig vits

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Bent Høie
 3. Stavanger
 4. Olaug Bollestad
 5. Sykehus

Mest lest akkurat nå

 1. To til SUS etter trafikkulykke i Randaberg

 2. Berit Elise Pedersen var på ferie i Italia og lurte på hva hun skulle bruke livet til. Så reiste hun hjem, sa opp jobben og startet egen bedrift

 3. Boblende start på ute­livet: – Helt fan­tastisk!

 4. Mistet lappen etter å ha blitt tatt i 184 km/t

 5. Her ble folk i Stavanger og Sandnes korona­smittet i april

 6. «Jeg får fysisk vondt i magen av å lese alt dere skriver om oss russ som ’egois­tiske dred­unger’»