Fylket dropper innsigelse, men råder Time til å redde Brynes siste hus med utedo

Boligen i enkel lokal jugendstil ble bygget for møller Ole O. Salte i 1919. Den står fortsatt midt i Bryne sentrum med et intimt tun med uthus og utedo. Nå kan det bli revet.

Billedkunstneren Bente Storm var den siste som hadde stor glede av å kikke ut på byen fra utedoen i det 102 år gamle huset.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:

Den siste som brukte huset og utedoen var billedkunstneren Bente Storm:

– Jeg synes det er riktig så fint jeg, sitte og dingle med beina utfor kanten på min utedo, med døra på gløtt, se på livet i Bryne, hvordan folk haster forbi i sin egen travelhet en tidlig morgen, fortalte hun da Aftenbladet 2016 laget en reportasje fra det som da var hennes nye base i byen.

Nå har det lille huset, som lenge har stått tomt, havnet i en stor strid om utbyggingen av Bryne.

I forslaget til ny områdeplan for det sentrale kvartalet mellom Storgata og Meierigata gikk lokal utvikling i Time mot to stemmer inn for at møllerens gamle hus kunne rives for å gi plass for en større utbygging av området.

Les også

De ser ned til byen som tar torget tilbake

Les også

Satser i en pandemi: Hvis vinen ryker, har vi fortsatt napoleonskake og softis

Foreslo innsigelse

Tirsdag ble fylkesutvalget bedt om å fremme innsigelse mot den foreslåtte rivningen:

- Å rive et hus som er vernet i gjeldende sentrumsplan vil innebære en tilsidesettelse av de grunnleggende premissene avklart gjennom overordnet planlegging. I Bryne sentrum er det dessuten svært få verneverdige hus igjen. For hvert av disse husene som rives, forsvinner enda et historisk spor. En må huske på at de hus som er valgt ut for vern gjennom silingsprosessene i kulturminne- og sentrumsplan alle representerer særskilte historiske
kvaliteter. Slike spor bidrar til historisk forankring og dermed til identitetsforankring i den moderne byutviklingen. Dersom sporene fjernes, er de borte for alltid, sto det i innstillingen.

Dette er huset som kan måtte vike for en større utbygging av det sentrale kvartalet på Bryne, mellom Storgata og Meierigata. Bak ses Høghuset.

Der ble vist til at huset både har egenverdi og regional verdi i miljømessig sammenheng, og at det i gjeldende sentrumsplan er vernet med hensynssone H570. Vernet er basert på kulturminneplanens liste over lokalt prioriterte kulturminner.

Men det ble i innstillingen bare fremmet faglig råd om å verne uthuset, der utedoen står.

Fylkesutvalget delte seg

I fylkesutvalget foreslo Margrete Dysjaland (FrP) at planen skulle vedtas uten innsigelser. Forslaget fikk seks stemmer. Sju representanter stemte for innstillingen. Etterpå støttet 11 representanter et alternativt forslaget fra Arne Bergsvåg (Sp) om at fylket bare gir faglig råd mot rivning. Det ble vedtatt mot fire stemmer fra Ap og MDG.

– Dette betyr at innsigelsen er tatt bort og at utbyggerne kan jobbe videre med planene for området, kommenterer Ole Jørgen Alstadsæter (H), leder for lokal utvikling i Time.

Time avgjør

Han sier kommunen tar rådet fra fylkesutvalget med seg når de får saken tilbake. Vedtaket tas til etterretning, men kommunen er ikke nødt til å følge rådet om at huset bør stå.

– Dette er en viktig del av sentrum. Det blir sentralt i den videre byutviklingen av Bryne. Derfor er jeg glad for vedtaket som ble gjort, sier utvalgslederen.

Dermed er framtiden usikker for det gamle huset som har adresse Øgaardsbakken 4. Det ligger bare 30 meter fra Smieparken, der to andre gamle hus nå blir bevart og pietetsfullt restaurert tilbake til opprinnelig stil i en ny park mellom Storgata og Mølledammen.

Les også

Redder Storgatas eldste hus for å vise en ny by

Det hører med at fylkesutvalget likevel fremmer innsigelse mot planen for Bryne sentrum da den mangler bestemmelser som sikrer sykkelparkering i tråd med regionalplanens retningslinjer. Dette må tas inn i den endelige behandlingen.

Publisert:
 1. Kulturminner
 2. Margrete Dysjaland
 3. Arne Bergsvåg
 4. Bryne
 5. Historisk

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen