Stavangerprest på utleie

Dette er presten som synes like gjerne at kvinnen kan fri til mannen. Bryllupssesongen er noe av det kjekkeste han vet, særlig når vielsene blir holdt på romantiske vingårder.

Publisert: Publisert:

Asle Tveit i bryllup i Toscana.

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Asle Tveit sto mellom valget å bli prest eller førskolelærer. Innenfor presteyrket har han jobbet med mye forskjellig, også som prest i utlandet. Foto: Alise Lea Tiller

asle2.jpg

asle3.jpg

Konfirmasjonspreken er lagt på hylla og sokneprest Asle Tveit er klar for bryllupssesongen. Han leies inn for å vie par på gamle vingårder eller slott i Italia, for det er den nye bryllupstrenden.

Familie med på ekstrajobben

Han kan snakke om bryllup, kjærlighet, ekteskap og familietradisjoner, men soknepresten blir stum når han skal beskrive seg selv med tre ord. Etter lang betenkningstid spør han kollegene i Sunde menighet om hjelp.

— Damene på kontoret sier jeg er glad, morsom og stødig, smiler Tveit.

På onsdag reiser han til Italia for å vie sesongens første par. Senere i sommer skal han vie fem par i Italia. Han har viet omlag 20 par de fem årene han har jobbet som innleid prest i firmaet Veien til Toscana. Ekstrajobben kombinerer han som regel med familietur.

— Bryllup er noe av det kjekkeste jeg gjør som prest. Vielsene i Italia går av ferie og avspasering fra fulltidsjobben i Sunde menighet. Pengene jeg tjener på det brukes til flybilletter og opphold i Italia for hele familien, sier Tveit.

Familiestunder betyr mye for Tveit. De beste barndomsminnene er fra hytten på Langøy i Farsund hvor det alltid var familie og søskenbarn å leke med. Det var en selvfølge at familien dro til hytten i sommer, påske- og juleferien. Nå har Tveit tre barn, mellom 18 og 26 år, som har fått de samme gode barndomsminnene med fisketurer og lek i naturen på hytten. Den er nå revet, men familien er i full gang med å bygge ny hytte som står klart i mai på samme tomt.

Må henge med i tiden

I mange jobber må man fornye seg og henge med i tiden. Dette gjelder også presteyrket, særlig når bryllupssesongen står for tur.

— Vi må møte menneskene der de er, og nå er det mange som vil gifte seg i utlandet. Mange av parene har store bryllup med opp mot hundre gjester, men mange gifter seg i utlandet for å styre unna forventningene til et norsk bryllup og har et mindre bryllup med de nærmeste, sier Tveit. Gjennom firmaet får brudeparet og gjestene en uke i romantiske omgivelser i Toscana. Ifølge Tveit sier gjestene at de ville brukt like mye penger på et norsk bryllup, men de slipper planleggingen da alt er inkludert i pakkeprisene.

Tveit leker med tanken på å drive med bryllup i utlandet på fulltid.

— Det er jo et sesong-yrke, så det ville blitt rolig på vinteren, sier Tveit. Innenfor presteyrket har han jobbet med så mangt. Misjonær i Mali, bibelskolelærer, studentprest, nattevakt på Frelsesarmeens behandlingssenter i Stavanger (FABO) og nå de siste syv årene som sokneprest i Sunde menighet kombinert med Italia-reisene.

— Jeg liker spesielt godt å jobbe med barn, sier Tveit. - Jeg fylte ut søknadsskjema for å bli førskolelærer da utdanningsvalget sto for tur. Men man får et slags kall når man bestemmer seg for å bli prest. Det sitter litt i ryggmargen, sier Tveit.

- Når blir det likestilling?

Ifølge Tveit har det vært en bryllups-nedgang de siste årene. Men forrige år snudde tallene. 1000 flere par viet seg enn året før, men bare 300 av disse foregikk kirkelig.

I bryllupssesongen skal han vie seks par i Stavanger-kirker og seks par i Italia. Bryllupstrenden har forandret seg på mange måter. Tveit har viet unge, eldre og folk som gifter seg for andre gang. Men han venter på en annen forandring, og det er at kvinnen like gjerne kan "manne seg opp" og stille det store spørsmålet.

— Jeg møter mange samboere som skal døpe barnet sitt. Når jeg spør hvorfor de ikke er gift, svarer kvinnen at han ikke har fridd ennå. Når skal vi få likestilling, tenker jeg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  5. Dette skjedde i natt

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast