Skeie jakter suksess i Hollywood

I slutten av januar skal Sandnes-bedriften Skeie Seating levere 70 kinostoler til det verdensberømte filmselskapet Warner Bros.

Karl B. Hatteland og Knut Godal i Skeie Seating AS ser seg ikke tilbake. Nå skal de innta filmhovedstaden med kvalitet i høysete.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

De har levert stoler til FNs hovedkvarter og Ground Zero i New York, atomforskningssenteret i sveitsiske Cern, Zoo Palast Kino i Berlin og King Abdulaziz Center i Saudi Arabia for å nevne noen. Nå skal Skeies stoler prøve seg i Hollywood. 70 stoler skal leveres til kinosalen i Warner Bros. Studios opplevelsessenter.

– Det er en milepæl for oss, konstaterer salgs- og markedssjef Knut Godal.

Etter tøffe år og konkursen i 2014, har stolleverandøren fra Sandnes ikke sett seg tilbake.

– Tidligere tjente vi ikke penger på å selge stoler, men på valutaendringer. Vi var en tung produksjonsbedrift. Skeie ble nødt til å utvikle seg og en restrukturering var løsningen. Det har vært mange tøffe tak, og derfor er det ekstra gledelig at vi har fått vind i seilene igjen, sier daglig leder og eier Karl B. Hatteland.

Slik ser et av auditoriene på Universitetet i Stavanger ut. Stolene er levert av Skeie.
Skeie i gang i nytt selskap etter konkurs

Startet på ny

Grunnmuren i selskapet er bygget på nytt. Staben er trimmet og delvis byttet ut og produksjonen er flagget ut til Ungarn og Litauen.

– Vi ble nødt til å kostnadseffektivisere driften. Det har tatt sin tid, men nå driver vi gjeldfritt og sover godt om natten. Takket være en kompetent organisasjon er vi i ferd med å nå våre mål. Vi skulle gjerne drevet egen produksjon, men da hadde vi ikke vært konkurransedyktige i dagens marked, forteller Hatteland.

Han kjøpte selskapet tilbake i 2009 som en investering, men fant prosjektet så spennende at etter hvert gikk inn som daglig leder.

Skeie dreier kursen
Skeie produserte 1400 luksus-stoler til til den mest kjente kinoen i Berlin, Zoo Palast.

Klare for rød løper

Selv om det i denne omgang kun er snakk om en sal med 70 stoler, er jobben for Warner Bros. et prestisjeprosjekt. Allerede har selskapet nye avtaler på gang i New York og Hollywood.

– Jobben for Warner Bros. gir oss en fot innenfor et verdensomspennende filmmarked. De har allerede fått en prøvestol, som de elsket. At et slikt selskap kan være sannhetsvitne for våre produkter setter oss i en drømmeposisjon selv om vi allerede har et sterkt merkenavn, forteller Godal.

I det skandinaviske kinomarkedet har Skeie en stor markedsandel, men skal selskapet vokse må de se mot nye markeder.

– Egentlig hadde vi ikke noen planer om å slå oss opp i USA. Det må vi revurdere nå. I Norge og Skandinavia er vi store, men er her det kun et gitt marked. Derfor ser vi muligheter i England, Tyskland og USA fremover. I tillegg er vi på vei inn i det australske markedet. I første omgang skal vi levere 900 stoler til Perth og flere ordre er på vei, forteller Godal.

Nøkkeltall i Skeie Seating AS

Økonomi20152014 (ikke et fullt driftsår)
Driftsinntekter36.208.00026.743.000
Driftsresultat367.00062.000
Resultat før skatt41.000164.000

Langsiktig jobbing

Samtidig som de ønsker å vokse, har de også sagt nei til store jobber i Gøteborg, Toronto og Las Vegas.

– Det hadde vært artig å lage stoler til spillehaller i Las Vegas, men samtidig ønsker vi først og fremst å bli skikkelig gode på det vi driver med: Nemlig fastmonterte stoler til kino-, konsert- og konferansesaler for bedrifter og utdanningsinstitusjoner. Vi jobber mot langsiktige mål, og det er viktig at vi ikke tar oss vann over hode, mener Godal.

Etter oppstarten i 2014 har selskapet drevet i pluss. Tallene for 2016 viser et sannsynlig driftsresultat på rundt 2 millioner kroner og inntekter på 35 millioner kroner.

– Vi kom litt tregt i gang i fjor, men ordrelisten for 2017 er 80 prosent lengre enn i fjor. Vi har budsjettert med en dobling av fjorårets resultat, sier Hatteland.

Publisert: