Nå kan postkassen din bli flyttet 250 meter

Halvering av brevvolumet siden 1999 gjør at posten vil spare tid og penger ved å samle postkasser. Det kan bety at du kanskje må kjøpe nytt stativ sammen med naboene dine.

Flere har fått brev om å samle postkassene i felles stativ i nabolaget slik at de skal spare tid og penger. Bjarne Fjermestad er i mot endringen.
 • Hilde Anette Ebbesvik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Grunnen til dette er at det er mye spart tid for postbudene. Det er 2,4 millioner postkasser i Norge. Når vi samler noen postkasser kan vi spare fryktelig mye tid om du ser landet under ett, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge.

Bor du i tettbygd strøk, kan samlingspunktet være opptil 100 meter fra huset, og bor du i spredtbygd strøk kan avstanden bli opptil 250 meter.

– Anmodning, vil det si at det ikke er tvang om å samle postkassene?

– Det er tvang i den forstand at om du ikke etterkommer Postens anmodning, leverer vi ikke posten i postkassen. Det er den ytterste konsekvens, sier han.

Og regningen for felles postkassestativ må naboene ta selv.

2600 postkasse-eiere i Stavangerområdet har fått en slik anmodning, i postkassen som henger på husveggen eller like ved huset. Posten sier de har vært på befaring, og gjort vurderinger for det enkelte nabolag, de som har fått brev er altså ikke tilfeldig utvalgte.

 • Anne Marie (82) og Kurt (79) må lære internett for å få informasjon frå Nav

2 millioner svakere

Posten Norges resultat i 3. kvartal 2016 ble 157 millioner kroner, som er 2 millioner kroner svakere enn samme kvartal i fjor, skriver Posten på sine nettsider.

Driftsinntektene i 3. kvartal var 5.934 millioner kroner, som tilsvarer en reduksjon på 1,8 prosent fra samme kvartal i fjor. Konsernet har hittil i år hatt driftsinntekter på 18.340 millioner kroner, noe som er på nivå med fjoråret.

Posten får lov til å droppe A-posten som sikrer levering over natta, og kutter dermed 550 ansatte på seks terminaler, 75 av dem fra Forus.

Færre sender brev

I årets første ni måneder falt adressert brevvolum med 11,7 prosent i Norge, mens fallet de siste årene har vært på mellom 5 og 8 prosent i året.

Dette gjør at posten stadig må gjøre endringer for å effektivisere og spare penger.

– Brevmengden i Norge er halvert siden 1999, da må Posten tilpasse seg kundens behov. Et viktig tiltak i så måte er å samle postkasser i fellespunkt, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten.

I 1999 ble det sendt 1,6 milliarder brev, og er året vi sendte mest post her i landet.

Pressesjefen forteller at postkasser er privat eiendom, og at Posten anmoder folk om å samle postkassene sine i fellespunkt eller et felles stativ.

Posten jobber når rute for rute for å sammenstille postkassestativ. Så langt er disse postnummerne berørt: 4019, 4021, 4028, 4029, 4056, 4057 og 4058.

Det er deler av områdene Tasta, Tananger, Tjensvoll/Ullandhaug.

Kan vurdere enkelttilfeller

2600 har altså fått brev om å flytte postkassene sammen med naboene sine den siste måneden, med frist på tre uker. 466 har gjort som bedt, og satt postkassene sine sammen. Posten melder om lite støy rundt endringen med tanke på hvor mange det berører, men opplyser også at det er mulig å klage.

– Bor du alene og har utfordringer med å bevege deg av helsemessige årsaker er det et klart unntak, sier Eckhoff.

Da må Posten se en legeerklæring på dette, slik at de kan vurdere å la din postkasse bli hengende som i dag.

Er du uenig med postens anbefaling om hvor stativet skal stå, er det mulig å klage til Posten, og komme med andre forslag om plassering. Hvorvidt klagen går gjennom, kan ikke Posten si noe om.

Flere må slå seg sammen

Samlokalisering av postkassene vil Posten anmode om kontinuerlig fremover for å spare mer tid og penger.

– Vi har flyttet postkasser over hele landet i flere år. De fleste stedene skjer det utmerket. Vi opplever også at naboer går sammen og er veldig kreative. Noen har hogget hekken og la stammen stå for å bygge postkassestativ i stammen, andre har fått elektronisk belysning slik at lyset kommer på når noen henter posten, sier Eckhoff.

– Hvor mye sparer dere på dette?

– Når det gjelder innsparingen, så er dette beregninger vi holder for oss selv. Men det er betydelig – spesielt sett i forhold til tidsaspektet.

Hva med Aftenbladet?

– Jeg vil råde folk til å beholde postkassene der de har den i dag, sier Aftenbladets sjefredaktør Lars Helle, som er kritisk til måten Posten tvinger folk til å samlokalisere postkassene.

Helle sier det er mange aktører som skal levere aviser, pakker og brev i postkassene, ikke bare Posten.

– Hva vi gjør med avisene må vi se på. Vi skal diskutere saken videre, sier Helle.

Føler en seg redd for å ikke få regningene som blir sendt gjennom Posten, men fremdeles vil ha kort avstand til avisa, råder sjefredaktøren folk til å få to postkasser.

Da kan en fremdeles hente avisa i pyjamasen til frokosten.

Irritert nabo

En som har hatt flere runder med Posten, er Bjarne Fjermestad som bor i Dusavik.

– Når jeg skal hente avisa klokken syv om morgenen vil jeg ikke springe langt ned i gata for å finne den, dette er noe tull, sier han.

Som pensjonist er han dårlig til bens, og tenker på nærmeste nabo som ikke kommer seg ut.

– Det er den enkelte som må ta regningen for dette.

I nabolaget har det også vært diskusjoner frem og tilbake med Posten om hvor stativet skal stå. Ingen vil ha et stort stativ i sin innkjørsel, og kommunen har ikke ønsket det på deres eiendom.

– Hvorfor skal vi ta dritten når kommunen ikke vil, sier Fjermestad.

Han er klar på at han mener situasjonen må forbli slik den er i dag, og viser til en historie om sønnen som leverte post i gata for mange år siden.

– Han gikk fra postkasse til postkasse! Det var ingen problem, det var bare fin mosjon, sier han.

Går ut over privat post

Politiker Leif Arne Moi Nilsen (Frp) har stilt direktøren i arbeidsutvalget til KMU spørsmål om reglene ved postkassestativ og sikkerheten for eldre mennesker som må ut på smale fortau for å hente posten hver dag.

Han mener saken er negativ for mange, også han selv.

– Dette går på privatlivet løs. Det som kommer i min postkasse er privat. At jeg skal gå langt ned i veien for å hente mine private effekter andre har betalt for at skal komme til min dør er feil, sier Moi Nilsen.

Hans forslag istedenfor å sette postkassene sammen, er å øke prisene ved sending, slik at Posten sin service kan bli opprettholdt, spesielt med tanke på eldre.

Frp-politikeren frykter at flere og flere områder vil få denne ordningen når Posten først er i gang.

– Jeg vil aldri flytte postkassen min for å si det sånn. Jeg syns Posten bør ta kostnadene når de pålegger folk å flytte. Dette er frekt, sier han.

Publisert:
 1. Randaberg
 2. Stavanger
 3. Posten

Mest lest akkurat nå

 1. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

 2. Viking glimrende før pause, mistet seieren på overtid

 3. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 4. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 5. Test av fem elbiler. Og tre ting som bør inn i kjøpekontrakten.

 6. Ny direkterute fra Sola