Bedehussaken skaper splittelse på Talgje

Styret i bedehuset vil kaste kirken ut av sine lokaler fordi den driver vranglære i homofili-saken. Det får lokalbefolkningen på Talgje til å reagere.

Vidar Skavland og Inger Annette Lorentzen mener saken om bedehuset angår alle på Talgje.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mandag skrev Aftenbladet om bedehusstyret på Talgje som mener Den Norske Kirke driver med vranglære når de aksepterer likekjønnet ekteskap, og som derfor vil nekte dem å bruke bedehuset.

– Jeg tror denne saken skaper uro og splittelse i bygda, sier Inger Annette Lorentzen. Hun bodde på Talgje frem til hun var 17 år, men har fortsatt nær tilknytning til øya.

– Vi skal leve side om side

– Denne saken angår oss alle. Vi skal leve side om side her ute. Vi har barn som går på skole sammen og skal leke sammen. Da er det synd at det skapes en stor kløft mellom ulike grupperinger, mener Vidar Skavland, som er født og oppvokst på Talgje. Han bor på øya sammen med kone og barn.

Skavland liker ikke utspillet til bedehuset, men synes det er bra at det blir en debatt om noe han mener har ulmet i flere år.

– Det er bra at disse meningene kommer til syne og at er bra at debatten blir belyst. Jeg støtter Den Norske Kirke 100 prosent i denne saken, sier Vidar Skavland.

– Det er bra at disse meningene kommer til syne og at er bra at debatten blir belyst. Jeg støtter Den Norske Kirke 100 prosent i denne saken. Den viser storsinn og følger med i samfunnsutviklingen. Alle skal respekteres for sin tro og sin legning, mener Skavland.

Selv har han sluttet å gå på bedehuset fordi han ikke føler seg hjemme i måten det kristne budskapet formidles på.

– Jeg er kristen og jeg går i kirken. Det er en fin plass for meg.

Kirken på Talgje er en steinkirke fra middelalderen og er dermed bare egnet for den seremonielle delen av kirkens aktiviteter. Kirken har benyttet bedehuset til alle andre aktiviteter og samlinger.

Stor debatt

Nylig delte Annette Lorentzen Facebook-innlegget hvor styret i bedehuset skrev følgende: «Styrets vurdering er at kirka har brutt med den evangelisk lutherske bekjennelsen ved å innføre en liturgi for velsignelse for likekjønnet samliv. Styret vurderer dette som vranglære. Situasjonen på Talgje fra i høst av er at vi har fått en prest som støtter dette vedtaket. Dermed vurderer styret det slik at kirka ikke kan ha sine arrangement på bedehuset.»

Innlegget førte til stor debatt og Lorentzen har fått både positive og negative tilbakemeldinger.

Ømt tema

– Det var nok nærmere 50 kommentarer under innlegget før det ble slettet av styret. I all hovedsak var det støtte til kirken. Mest av alt synes folk dette er trist. Det samme synes jeg. Det var en klar overvekt av folk som mener at kirken selvfølgelig bør få benytte bedehuset. Mange takket meg for at jeg delte innlegget, forteller Lorentzen.

Om noen år håper hun å flytte tilbake til barndomstraktene.

– Det er målet og det er der jeg vil bli gammel. Denne saken påvirker ikke mitt valg. Jeg er ikke redd for å si hva jeg mener. De fleste håper nok bare at denne saken forsvinner i stillhet, men jeg tror det blir vanskelig å bli enig om noe alle kan være fornøyd med. Dette er et ømfintlig tema og jeg vet jo at mange har meldt seg ut av kirken på grunn av homofiledebatten, sier Lorentzen.

Talgje bedehus har innkalt til ekstraordinært årsmøte i onsdag klokken 19.30. Møtet skal avgjøre om kirken skal få leie bedehuset i fremtiden.

En samlingsplass

Eilef Johan Gard er medlem av soknerådet og leder av ansvarskomiteen i kirka på Talgje. Han synes det er trist at styret for bedehuset vil bryte med en lang og god tradisjon.

– Bedehuset har vært en samlingsplass for bygda siden det ble bygget i 1908. Frem til vi fikk eget grendahus, ble det brukt både til kristne møter og andre ting. Kirka har brukt bedehuset til møter og samlinger som av praktiske årsaker ikke passer så godt i den gamle middelderkirka. Alle har et forhold til bedehuset. Det som nå har skjedd er en brudd på gamle tradisjoner, mener Gard.

– Jeg tror bedehuset betyr mye for mange. Dette forslaget hever terskelen for å bruke bedehuset og det snevrer inn deltakelsen. Saken skaper uro og engasjement. Jeg håper vi kan bli enige på møtet i morgen, legger han til.

Publisert:

Bedehusstriden

 1. – Unektelig et stort paradoks at det er dagens «liberale» som opptrer som vår tids mest autoritære

 2. Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

 3. Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

 4. Ingen kan meir om toleranse i praksis enn folk på små stader. Som Talgje

 5. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 6. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 1. Bedehusstriden