Pasientklager økte med 10 prosent

Stadig flere klager på skader eller feilbehandling i den norske helsetjenesten. Søknader om erstatning økte med 10 prosent i fjor.

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE)
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har oppsummert 2015, og kan konstatere at de aldri har mottatt flere klagesaker enn i 2015.

Direktør Rolf Gunnar Jørstad synes ifølge en pressemelding at det er vanskelig å peke på én bestemt årsak til økningen, og mener bildet er sammensatt.

Større bevissthet

– Vi har nok ment at det har vært en del mørketall tidligere, ting tyder på at flere melder saken sin til oss nå. En årsak til det kan være at helsepersonell har blitt stadig flinkere til å fortelle pasienter om muligheten for å få erstatning etter feilbehandling. Det er også grunn til å tro at folk flest generelt sett er mer opplyste om hvilke rettigheter de har, og at denne rettighetsbevisstheten har bidratt til at NPE mottok rekordmange saker i 2015, sier Jørstad.

I 2015 ble totalt 1492 erstatningssøkere tilkjent erstatning, og NPE utbetalte 933 millioner kroner.

— Erstatningene sørger for at pasienter og pårørende får dekket det økonomiske tapet som skaden har påført dem. Det vet vi kan være av stor betydning for å komme seg videre etter å ha fått en pasientskade, sier Jørstad.

Flest innen ortopedi

NPEs statistikk viser at det medisinske feltet som får desidert flest klager er ortopedi. Deretter følger svulster og kreftsykdommer, mens odontologi, altså tannbehandling, kommer på tredjeplss.

Tendensen i Rogaland er lik resten av landet, med unntak av utbetalt erstatningsbeløp. Det var atskillig høyere i 2014 enn i 2015 (se faktaboks). Ifølge kommunikasjonsdirektør Øydis Ulrikke Castberg i NPE skyldes det hovedsakelig interne forhold og nytt saksbehandlingssystem med endrede registreringsrutiner.

Les også:

Les også

 1. Dobbelt så mange får pasientskadeerstatning

 2. Hver tredje klager fikk pasientskadeerstatning

 3. Hard kritikk av sykehuset

 4. 54 har fått erstatning for dårlig pleie

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 3. Dette har du neppe sett før på et julemarked

 4. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 6. – Man er ganske alene hvis noe går galt