Var for flink, måtte gi opp norsk skole

Dette er historien om en begavet gutt som ble skolevegrer. <b>Det endte med at PPT anbefalte moren å flytte gutten over på en internasjonal skole. </b>

Publisert: Publisert:

Først etter at gutten nektet å gå på skolen og PPT kom inn i bildet, skjønte skolen at han trengte mer avanserte utfordringer, blant annet i matematikk. OBS: Dette bildet er ikke av eleven som denne artikkelen handler om. Bildet er fra matematikkundervisning ved Smeaheia skole i Sandnes. Foto: Jarle Aasland

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den 11 år gamle gutten går i 6. klasse. Moren forteller historien fordi hun håper det kan være nyttig for andre familier. For er det noe hun angrer på, så er det at hun stolte så lenge på at skolen visste hva som var best for gutten.

— Jeg skulle ha stått mer på for få forandring tidligere, sier hun nå.

— At min sønn er et evnerikt barn burde ha vært avdekket allerede i barnehagen og i alle fall i 1. klasse. Allerede i 2. klasse begynte han å miste lysten på å gå på skolen. "Vi lærer bare kjedelige ting som jeg kan", "det går så tregt", fortalte han. Jeg tok det opp med skolen, men fikk til svar at jeg må snakke med han om det kjekke som skjer på skolen. Jeg så gjorde, for jeg ville gjerne spille på lag med skolen.

Mistrivdes sterkt

— Han fortalte også at andre elever fra frekke med ham. Jeg tok også det opp, men skolen sa de ikke ville kalle det mobbing. Fra lærer fikk jeg høre at han pratet og forstyrret i klassen og var dårlig til å vente på tur. Jeg snakket selvsagt med ham om det, og prøvde å få han til å forstå at han ikke kunne oppføre seg slik. I ettertid skjønner jeg at dette henger sammen med at han kjedet seg og at han ble så ivrig at han glemte å rekke opp hånden. Gutten sa til meg at lærerne kunne si frekke ting til ham. Han følte seg lite forstått og sett, forteller moren videre.

— La skolen om undervisningen?

— Han fikk noen ekstra utfordringer, men på langt nær tilstrekkelig. I 3. og 4. klasse innordnet han seg på en måte, men egentlig gav han litt opp. Han er vanskelig å motivere. Ikke ville han gjøre lekser, han kom for sent på skolen og snakket lite pent om lærerne.

- En kamp

Fortsatt spilte jeg på lag med skolen. Jeg stolte på at skolen gjorde det riktige. Der tok jeg feil. Først når skolevegringen kom for fullt i 5. klasse, sa jeg fra på ordentlig. Jeg klarte ikke å få ham på skolen. Da skjønte jeg det var virkelig alvor, hev meg rundt, og skolen fikk oppleve en mor som krevde noe.

Det første jeg prøvde å få slutt på, var mobbingen. Det var en kamp. Skolen sa at først at han måtte tåle mer. De sa også at han kunne være frekk selv. Men omsider tok skolen tak i det. Men det ble ikke endelig slutt på ertingen.

Hjelp fra UiS og PPT

— Jeg var så fortvilet at jeg ringte Universitetet og sa jeg trengte hjelp. Da fikk jeg snakke med Ella Cosmovici Idsøe ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning. Du har en begavet gutt, du må få ham testet, få han meldt opp til PPT, var hennes råd. Først sa skolen at PPT var for de svake elevene, og at det ville veldig lang tid å komme til. Men jeg gav meg ikke. PPT fant ut at han var høyt begavet.

— Det førte til noen forandringer. Han fikk 8. klassebøker i matematikk og mer avanserte lesestykker i andre fag. Men han ble sittende mye alene. Jeg jobbet intenst for å få til noe mer. Han fikk tilbud om å hospitere i 8. klasse. Vi takket nei fordi vi var redde han ikke ville passe inn med ungdommene. På slutten av skoleåret fikk han tildelt to ekstratimer i matte med egen spesiallærer. Men da var egentlig toget gått, motivasjonen hans uteblitt.

Internasjonal skole

— PPT anbefalte da at han burde bytte skole. Vi snakket med rektor ved en skole, men hun sa de ikke hadde ressursene de trengte. Det ble også snakk om en annen skole, men så anbefalte PPT en internasjonal skole. Jeg har tatt opp lån for å betale skolepengene. Hvordan det går, gjenstår å se, han begynte der nylig. Men nå er han veldig motivert.

Moren i denne artikkelen vil være anonym av hensyn til sønnen.

I fredagens Aftenblad slo Nina Bøhnsdalen i Kommunalt Foreldreutvalg alarm: -Skolen forsømmer de flinke barna hevdet hun.

Artikkelserie

Les også

- Skolen forsømmer de flinke

Skolesjef Eli Gundersen i Stavanger svarte at hun allerede har tatt tak i denne utfodringen. Men hun gjorde det "krystallklart" at løsningen ikke er å tilby de flinkeste spesialundervisning.

Publisert:

Les også

 1. - Spesialundervisning ingen løsning for de flinke, mener skolesjefen

Mest lest akkurat nå

 1. Person skadet i alvorlig hendelse på Austrått

 2. Mann (18) kjørte i 230 km/t i Ryfast mens han filmet med mobilen: – Jeg blir sint og opprørt

 3. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

 4. Fire ansatte korona­smittet hos Conoco­Phillips

 5. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 6. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

 1. Stavanger