SV- Solfrid blir stortingspolitiker og flytter inn i et nytt kollektiv

Etter en hektisk valgnatt kommer Solfrid Lebrekk (26) hjem til det sosialistiske kollektivet på Kvernaland, der hun bor sammen med kjæresten Lisbeth Tallaksen og fem andre.

Folk skulle bare visst hvor trivelig det er å bo på denne måten, sammen med andre. Det er noe alle burde prøve, smiler Solfrid Lerbrekk, som de siste to årene har bodd i kollektiv i denne flotte eneboligen på Kvernaland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Nå venter hovedstaden. SV i Rogaland er etter fire års pause tilbake på Stortinget med Solfrid som partiets nye, lokale stjerne.

Les også

– Solfrid er inne på Tinget!

Men hun er ikke bare glad denne morgenen.

– Det ble ikke rød-grønt flertall. Nå syns jeg synd på landets fattigste som fortsatt må betale skattefesten for de aller rikeste.

Beklager Solfrid Lerbrekk, «et nytt og ubeskrevet blad som det skal bli interessant å følge med videre» i følge valgkommentator Tom Hetland.

Dette skriver hun selv om seg selv i Svs valgprogram:

Hvem er Solfrid Lerbrekk?

«Jeg er ei ung dame på 26 år fra Jæren. Jeg er utdannet fagarbeider og ble tidlig engasjert i arbeid i fagbevegelsen. Jeg ble aktiv som tillitsvalgt allerede som lærling på Ekofisk og har etter det hatt flere ulike verv. For tiden arbeider jeg som ungdomssekretær i LO Rogaland. Jeg bor i et sosialistisk kollektiv sammen med kjæresten min, Lisbeth, og fem andre, i tillegg har vi en hund, en katt og to hester som selskap i kollektivet.»

– Et sosialistisk kollektiv?

– Ja, det har vi her. Hvis noen sliter med økonomien, kan vi låne av hverandre. Vi har egen huskonto. Den brukes sjelden. Det er habile folk. Men da jeg selv var single og hadde litt dårlig råd, kunne jeg spise på de andres regning, sier Solfrid Lerbrekk.

Bor i fornem villa

Hun sitter avslappet i stua i det som er en fornem villa med doble garasjer, hagestue og store fasader med naturstein, der tettstedet Kvernaland møter naturen og Kalbergskogen.

– Ja, du skulle nesten tro det var borgerskapet som bodde her. Men vi kjøpte huset fordi det var stort og fordi det lå så tett på naturen.

Det er naturen og dyr hun liker: Oslo blir et nødvendig onde, sier den nye stortingspolitikeren.

For to år siden sikret hun og en kompis fra Bryne villaen etter en av utbyggerne av Kvernaland for å bruke den nettopp som kollektiv. Nå huser det Arne (48) og hans sønn på åtte, Ingve (31) og Kirsty 32, som nettopp giftet seg, og altså Solfrid (26) og kjæresten Lisbeth (25).

– Folk skulle bare visst hvor trivelig det er å bo på denne måten, sammen med andre. Det er noe alle burde prøve, smiler Solfrid.

– Blir det ikke mange gnisninger når noen vil ha broderte løpere på veggene, mens andre vil ha minimaltisk kunst?

– Å nei, det går helt fint.

Har kjøpt gård

Aftenbladet merker seg at det lite kunst på veggene. Men i gangen står deler av flyttelasset. Solfrid og kjæresten har solgt seg ut av kollektivet, kjøpte i sommer gård på Vennesla med bekk, mye natur og 250 dekar skog. Der skal de ha hester, høylandsfe, kanskje noen sauer og en lama.

Flyttelasset er pakket. Solfrid Lerbrekk er på vei til Sørlandet og nytt kollektiv på en gård med 250 dekar skog. Gården ble kjøpt i sommer.

– Men vi skal fortsatt bo i et kollektiv. Foreløpig er vi tre. Men vi kommer til å ta inn et par til på sikt.

– Så i Norge kan folk få flytte inn i et kollektiv med en stortingsrepresentant.?

– Ja, klart det, vi har hatt annonse inne på Finn. Må bare roe ting litt ned nå.

Foreløpig belager hun seg på mye pendling, til Sørlandet i helgene og hjem til foreldrene på Lerbrekk ved Varhaug fordi hun representerer Rogaland og vil holde kontakten.

Oslo et onde

Hun har lenge signalisert at hun ikke er byjente. Hun vokste opp på en liten nå nedlagt gård. Det er på landet og med dyr hun trives.

– Oslo blir et nødvendig onde, men jeg gjør jo dette fordi jeg har lyst til å bidra med en bedre politikk for Norge, sier hun.

Det er fire år siden SV sist var representert på Stortinget fra Rogaland. Da gjorde partiet det så dårlig at Hallgeir Langeland røk ut etter 16 år som karismatisk stortingsrepresentant.

Men siden februar har SV økt oppslutningen jevnt og trutt. På de fleste av målingene har Solfrid vært inne på utjevningsmandat, men på den siste målingen i Aftenbladet var hun inne på et direktemandat.

– Jeg tror det går greit, var beskjeden før valgkvelden, da Aftenbladet avtalte dette morgenbesøket.

– Det gikk godt. Og veldig kjekt at SV gjorde et kjempegodt valg i hele landet. Det var stor stas, sier hun dagen derpå. Det ble utjevningsmandat.

Dagen derpå

Men det ble en heftig kveld. Hun og kjæresten bodde på hotell i Stavanger. Det ble natt først ved to-tiden. Men hun sov dårlig. Det var så mange inntrykk som måtte fordøyes.

Fra valgkvelden. Solfrid Lerbrekk kan være inne på Stortinget, og får her en god klem av kjæresten, Lisbeth Tallaksen.

Klokken 08 var hun hos NRK, like etter hos Byas og RA, og nå svinger hun raskt innom huset på Kvernaland, før hun og de to andre stortingsrepresentantene fra Jæren, Margret Hagerup (H) og Geir Pollestad, skal møtes på Bryne.

– Jeg begynner å ta inn over meg alt det som har skjedd, medgir hun i farten.

Men hun gleder seg til fire år med politikk. Tror at hun ble valgt nettopp på grunn av sin bakgrunn, at hun ikke er en akademiker, men en fagarbeider, noe som ikke er så vanlig på Stortinget.

– Partiet trengte vel fornyelse. Jeg kom vel inn som en sprekere utgave av en SV-politiker. Jeg har stor sans for Hallgeir Langeland. Jeg tror også han liker meg, for han kysser meg stadig på kinnet. Og jeg er vel som ham, en original, jeg og.

Solfrid Lerbrekk overtar SV arven i Rogaland etter Hallgeir Langeland som røk ut for fire å¨r siden etter 16 år som profilert stortingspolitiker.

Spøker den unge stortingsrepresentanten. Men en ting er hun alvorlig på, kamp en, fra dag en - i nasjonalforsamlingen:

– Jeg skal kjempe for å motvirke forskjeller, at vi som samfunn skal dele godene, og jeg skal protestere sterkt når de rike ber om mindre skatt, sier den tidligere avløseren og Nordsjøarbeideren.

Les også

Ti kjappe med Solfrid (SV)

Publisert: