Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener det ikke var langt unna at det ble krig da Iran avfyrte missiler mot to koalisjonsbaser etter Soleimani-drapet.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen holdt tale i Oslo Militære Samfund mandag kveld. Bildet er fra en tale i januar i fjor.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Under en tale i Oslo Militære Samfund mandag kveld uttrykte forsvarssjefen bekymring over utviklingen flere steder i verden.

Blant temaene som fikk oppmerksomhet, var USAs drap på Qasem Soleimani 3. januar og Irans tilsvar i form av missilangrep på koalisjonsbasene i Ain al-Assad og ved Arbil natt til 7. januar.

Angrepene ble varslet på forhånd, noe som gjorde at de 70 norske soldatene og de øvrige koalisjonssoldatene kunne komme seg i sikkerhet.

– Mange allierte soldater ville blitt drept

– Irans svar med ballistiske missiler mot to koalisjonsleirer er en betydelig heving av spenningen i regionen, sa Bruun-Hanssen under talen.

– Dersom Iran sto for det initielle varselet om angrepet, kan det tolkes som en avmålt og kontrollert respons på drapet av Soleimani. Uten varselet er det ingen tvil om at mange allierte soldater ville blitt drept, og situasjonen kunne fort eskalert til krig. Nedskytingen av det ukrainske passasjerflyet i Teheran kan tyde på at noen i Iran var forberedt på nettopp det, sa forsvarssjefen.

Bekymret over Russland

Bruun-Hanssen uttrykte også bekymring for russernes tilstedeværelse utenfor kysten av Norge.

Her viste forsvarssjefen til at det i løpet av det siste året har vært flere russiske marineøvelser utenfor norskekysten, i tillegg til at de har sendt ubåter ut i Atlanterhavet.

– Disse ubåtene er en direkte og alvorlig trussel for norsk og alliert sikkerhet og kan true amerikanske forsterkninger til Europa. Aktivitetsmønsteret og utplassering av langtrekkende missiler på nesten alle våpenplattformer gjør at varslingstiden for et eventuelt angrep er meget kort, sa han.

Les også

  1. Flyulykke vitner om hjerneflukt fra Iran

  2. Iransk soldat som skjøt ned fly var alene om beslutningen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

  2. Hadia Tajik-erstatter klar for Stortinget – tre kandidater til maktrolle i Rogaland

  3. Hugger opp supplybåter på løpende bånd under E39

  4. Stakk av etter trafikkuhell

  5. Båtforlis ved Karmøy: Én person omkom

  6. Uvanlig mange spedbarn er sykehusinnlagt siste to uker - SUS forbereder seg på flere