Olaug Bollestad er straks klar med pelsdyr-kompensasjonen

Regjeringens pelsdyrkompensasjon er klar om kort tid. – Det var politikk på sitt dårligste da Erna Solberg kalte dette en morgengave til Trine Skei Grande, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Publisert: Publisert:

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, her avbildet på Sola i april, presenterer straks opplegget for kompensasjon til pelsdyrbønder. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • Geir Søndeland
  Journalist

Stortinget har vedtatt å avvikle pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025 – mot primærønskene til både Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Dette omtales gjerne som «morgengaven» Venstre fikk for å gå inn i regjering i januar 2018 med Høyre og Frp.

Avvikling ble opprettholdt selv da KrF kom inn i regjeringslokalene i januar i år.

Les også

LES OGSÅ: Pelsoppgjøret havner i Jæren tingrett

De fire regjeringspartiene har rent flertall på Stortinget og beseglet dermed skjebnen til en hel næring.

Bollestad om morgengaven

– Når forskriften er klar, får dere se hva totalsummen blir i morgengaven, sier Olaug Bollestad (KrF) til Aftenbladet.

– Når kommer den?

– I nærmeste framtid. Det vil skje ganske raskt, men jeg kan ikke si helt hvilken dag det blir ennå, sier landbruks- og matministeren.

Aftenbladet forstår at dette kan skje allerede denne uken, men også internt i regjeringsapparatet hersker det noe usikkerhet blant annet om når alle juridiske spørsmål er avklart.

Les også

LES MER: Pelsdyr: – Folk er kjørt på legevakten fordi de ikke klarer mer

Neste år har regjeringen foreslått 160 millioner kroner i tilskudd til kompensasjon for avvikling av pelsdyrhold og 20 millioner i omstillingsmidler.

Nå venter en hel næring på prinsippene og summene som skal legges til grunn for avviklingen som vil foregå fram til 2025.

Forslagene som har vært på høring, vil føre til økonomisk ruin for mange av de nær 200 familiene som rammes, ifølge Geir Pollestad (Sp).

Les også

DEBATT: Pelsbøndene blir kompensert, Geir Pollestad!

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ber regjeringen finne fram lommeboka fra innerlomma og betale pelsdyrbønder så det monner. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

– Politikk på sitt dårligste

I Senterpartiets ferske budsjettalternativ for neste år gjentas motstand mot å legge ned pelsdyrnæringen.

– Er det noe realisme i det hele tatt å unngå avvikling? Hvordan kan dere gå fram for å hindre det?

– Her synliggjør vi kostnadene ved dette. Hovedgrunnen til at vi presser så hardt på pelsdyr i Stortinget, er at vi vil at regjeringen skal ta den regningen det faktisk er, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenbladet.

– Det er første gang i norsk historie at man innfører et næringsforbud mot en lovlig næring. En del enkeltfamilier blir helt uskyldige ofre i dette. Det er et særdeles sterkt angrep på privat næringsfrihet. Det har vært et grunnprinsipp fra 1814 med privat næringsfrihet i Norge. I eiendomsretten er prinsippet at man skal gjøre opp for seg, og det mener vi at regjeringen ikke gjør, sier han.

– Så det er egentlig pengene det handler om nå?

– Reelt sett ser vi jo det. Regjeringen har bestemt seg og lytter ikke. Det var politikk på sitt dårligste da Erna Solberg kalte dette en morgengave til Trine Skei Grande, men alle oss som har gitt morgengaver, har pleid å betale hos gullsmeden. Det synes jeg også Erna Solberg burde ha gjort. Når du gir en morgengave, så må du betale for den, og det gjør hun ikke, sier Vedum.

Les også

DEBATT: Bollestad ruinerer 200 familier i pelsdyrsaken

– Det som er helt unorsk, er at en stat overkjører enkeltfamilier som har drevet en helt lovlig næring. Skal man få folk til å satse på en næring, må forutsetningen være stabile forhold og trygg eiendomsrett. Her er har akkurat det motsatte skjedd, og det med en Høyre-statsminister. Det er egentlig helt forunderlig at et parti som sier at de er for privat næringsrett og privat næringsfrihet, kan gjøre noe sånn. Det har aldri skjedd før. Det har også skjedd helt vilkårlig – uten utredning eller noen ting. Enkeltfamiliers økonomier er ofret bare for å sikre egne posisjoner og politiske makt, sier han.

Statsministerens kontor (SMK) har fått uttalelsene, men henviser til Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Bollestad.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Olaug Bollestad
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Pelsdyrnæringen
 4. Erna Solberg
 5. Stortinget