Fjerner lekeplass og sykkelskur på Ruten

På mindre enn én ukes varsel vil Sandnes kommune stenge og fjerne sykkelskurene på Ruten uten å ha noe klart alternativ for de som sykler til toget.

Publisert: Publisert:

Det låsbare parkeringshuset for sykler på Ruten i Sandnes stenges fra mandag. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Journalist

– Vi skal oppgradere et stort område, så det vil være noen ulemper, sier prosjektleder Arne Jørgensen i Sandnes kommune. Samtidig beklager han at dette kommer litt brått på de som har brukt sykkelparkeringen, og han erkjenner at situasjonen er uheldig.

– Vi fjerner et tilbud som har fungert, så vi må finne en løsning, sier Jørgensen. Inntil videre henvises syklister til sykkelstativer og øvrig sykkelparkering i sentrum.

– Er det ikke lovlig seint å varsle dette mindre enn én uke før sykkelskurene blir stengt uten å ha noe alternativ klart?

– Jeg forstår at dette er litt kort varsel. Men det var i sommer det blir klart at bussene på Ruten skal over til andre siden, og det var først nå i august vi har begynt å jobbe med detaljene, sier Jørgensen.

Les også

Den siste bilen har snart parkert på Ruten

Bussene bytter side

Lekeplassen på Ruten i Sandnes er allerede sperret av og i ferd med å fjernes, og mandag stenges også de to sykkelskurene.

– Vi hadde et håp om at sykkelparkeringen kunne stå i forbindelse med det arbeidet som skal skje på Ruten, men det er dessverre ikke mulig. Det blir en utfordring med plass når alle bussene skal bytte side. For å få plass til alle bussene og sikre trafikksikker atkomst for gående, må sykkelskurene fjernes, sier Jørgensen.

Årsaken til at sykkelskurene fjernes er at dagens bussterminal skal oppgraderes, og det betyr at bussene må bytte side i perioden fram til jul. Deretter starter arbeidet med å gjøre Ruten om til ny bypark, som skal stå klar en gang i 2021.

For å gi plass til busser og gående på Ruten skal sykkelskurene fjernes. Foto: Pål Christensen

Lekeplassen på Ruten er allerede i ferd med å demonteres. Foto: Pål Christensen

Ser på ny plassering

Sykkeltyveri og hærverk på sykler har lenge vært et velkjent problem på Ruten i Sandnes, og derfor er det mange syklister som foretrekker å parkere innendørs i et låsbart sykkelskur. For å parkere sykkelen her må man være registrert med mobilnummer og betale et årlig abonnement på 400–500 kroner.

Fra mandag 26. august fjernes denne muligheten.

– Det vil fortsatt være sykkelstativ der det er mulig å parkere sykler, men det blir ikke mulig å sette sykkelen under tak i et låsbart skur, sier Jørgensen.

Han forteller at de jobber med å finne en ny plassering for låsbart sykkelskur langs jernbanen i samarbeid med Bane Nor, men dette kan ta tid, og han vil ikke love noe om når det er på plass.

Beskjeden om at det låsbare sykkelskuret fjernes, kom også brått på Sandnes parkering, som har ansvar for driften. De ble informert om stengningen tirsdag denne uken og har ringt rundt og sendte epost til abonnenter for å gi beskjed om endringen.

– Vi har i dag blitt informert som at Ruten skal stenges fra og med mandag 26. august. Dette inkluderer også stenging av all sykkelparkering i Glasshuset på Ruten. Vi beklager at vi derfor ikke har fått anledning til å informere dere som dette på et tidligere tidspunkt. Det er Sandnes kommune, som er eier av bygget, som har besluttet dette, og de opplyser at det skjer i forbindelse med arbeider som skal skje på Ruten i tiden fremover, skriver Sandnes Parkering i en epost.

De opplyser også at de vil tilbakebetale en forholdsmessig andel av abonnementet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 2. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 3. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 4. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 5. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 6. Dømt til 15 måneders fengsel

 1. Sandnes
 2. Sandnes kommune
 3. Kollektivtransport