Avinor vil etablere tettere samarbeid med lokalt brannvesen

En intern evaluering av brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn, Sola tilråder at Avinor etablerer enda tettere samarbeid med lokalt brannvesen.

På ettermiddagen 7. januar begynte det å brenne i en bil som sto parkering i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn, Sola, og brannen spredde seg raskt.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er viktig for Avinor å lære av det som har skjedd for å unngå lignende hendelser. Vi ønsker å understreke at parkeringshuset var bygget i henhold til gjeldende forskrifter, skriver kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor i en epost til Aftenbladet.

Likevel har Avinor kommet fram til at det vil være fornuftig å vurdere om man skal øke sikkerhetsnivået for denne typen bygg utover hva som er kravet i regelverket.

Forrige uke kom brannvesenet med sin rapport etter brannen.

Les også

Rapport etter Sola-brannen: Burde sendt ut varsel til folk mye tidligere

Gjennom den interne undersøkelsen som er gjort etter brannen har Avinor kommet frem til følgende:

 1. Det tilrådes at det etableres et enda tettere samarbeid med lokalt brannvesen med innsatsplaner, øvelser, organisatoriske forhold (hvem gjør hva), og at forventninger avklares med tanke på lufthavnens bistand.
 2. Gitt erfaringen fra brannen i Stavanger og andre parkeringshus vil det være fornuftig å vurdere om man skal øke sikkerhetsnivået for denne typen bygg utover hva som er kravet i regelverket. Man bør spesielt se på tiltak som kan forhindre spredning til omkringliggende bygninger og sikre tidlig varsling av en brann.
 3. For å få enda bedre kunnskaper om spredningsfaren vil det være viktig å gjennomføre en risikovurdering/analyse. Forhold som må ses på vil være blant annet sterk vind, avstand til andre bygg og annen infrastruktur. Resultatene fra denne må tas inn i masterplanarbeidet.
 4. Under brannen var det stor røykutvikling mot hotell og terminal. Ansatte på lufthavnen besluttet tidlig å stenge ventilasjonsanlegget for å forhindre at røyk kom inn i ventilasjonsanlegg og i bygg. Dette var det på hendelsestidspunktet ikke etablert rutiner for. Det tilrådes derfor at rutiner etableres for stenging av ventilasjonsanlegg i bygninger som ligger nær bygninger ved brann, dette for å forhindre at røyk kommer inn i bygg.

Les også

 1. Her er Opelen som startet flyplassbrannen

 2. – En enestående mulighet etter flyplassbrannen

 3. Sola-brannen: Skader for opptil en halv milliard kroner

Publisert:

Flyplassbrannen

 1. Oppgjøret etter storbrannen: – Den dyreste bilen vi har innløst er på 1,3 millioner kroner

 2. Stein Torjusen skulle passe på stats­ministeren, men havnet midt i brann­dramaet

 3. Dette er prislappen etter den enorme flyplass-brannen

 4. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 5. Rapport: – Parkerings­huset på Sola var ikke bygget etter brannreglene

 6. Avinor-sjefen: – Sprinkler­anlegg er meget sannsynlig

 1. Flyplassbrannen
 2. Brann
 3. Avinor
 4. Stavanger lufthavn, Sola