Drapsmann anker dom på 16 års fengsel

28-åringen som i november ble dømt for Austrått-drapet, mener at straffen fra Jæren tingrett er for streng.

Publisert: Publisert:

Den drapsdømte 28-åringen mener at retten ikke har lagt vekt på hans forklaring om hvorfor han tok livet av sin far. Foto: Fredrik Refvem

 • Cornelius Munkvik
  Journalist

For to uker siden ble en 28 år gammel mann dømt til 16 års fengsel for å ha drept sin far i en leilighet på Austrått natt til lille julaften i fjor. Drapet var planlagt. Tiltalte ventet til faren hadde sovnet før han gjentatte ganger slo ham med et brannslokningsapparat.

Kort tid etter drapet ringte tiltalte til politiet. Få minutter etter dette igjen, da flere politipatruljer kom til adressen, tilsto han drapet.

– Min klient har besluttet å anke dommen fra tingretten. Anken gjelder straffutmålingen, sier 28-åringens forsvarer, advokat Vegard Bråstein, til Aftenbladet.

Vurderte tre løsninger

Aftenbladet fulgte rettssaken etter Austrått-drapet direkte. Fra vitneboksen forklarte tiltalte at han over tid hadde opparbeidet et voldsomt hat overfor faren. 28-åringen hevdet at faren i flere år hadde mishandlet ham psykisk.

LES OGSÅ: Dømt til 16 års fengsel for å ha tatt livet av sin far

Videre sa tiltalte at han hadde vurdert tre mulige løsninger på problemet – flytting, selvmord eller drap. I retten forklarte 28-åringen at han ikke hadde økonomi til å flytte, og at han var for feig til å ta selvmord.

Da faren noen dager før drapet meldte at han ville komme på besøk, bestemte 28-åringen seg for å gå for den siste løsningen.

Advokat Vegard Bråstein er den drapsdømte 28-åringens forsvarer. Foto: Fredrik Refvem

– Vi mener at tingretten ikke har lagt vekt på forhistorien. Min klient har forklart at han over en årrekke ble mishandlet av faren. Vi mener at dette må få betydning for straffutmålingen, sier Bråstein.

Omfattende tilståelse

I dommen blir drapet beskrevet som en ren henrettelse. Aktor i saken, statsadvokat Oddbjørn Søreide, mente at utgangspunktet for straff for drapet måtte ligge på 18 års fengsel.

Les også

Stavangermann dømt for nettvoldtekt

Les også

29-åring dømt til 15 års fengsel for drapet på sin gravide kone

Bråstein mener at dette utgangspunktet er for høyt. 28-åringens forsvarer viser til at det også etter drapet på Agnes Müller i Forsand ble satt et utgangspunkt på 18 års fengsel.

– Jeg mener at det er viktige forskjeller mellom Forsand-drapet og drapet min klient har erkjent straffskyld for, sier Bråstein, som videre peker på at hans klient tidlig kom med en omfattende tilståelse.

Var i tvil

Advokaten har snakket med sin klient flere ganger etter at dom ble avsagt. Han sier at hans klient har gjort seg kjent med innholdet i tingrettens avgjørelse.

– Hva tenker din klient om dommen utover at den er for streng?

– Han synes at alt dette er forferdelig. Han tenker annerledes nå enn han gjorde da drapet skjedde, sier Bråstein.

Han sier videre at 28-åringen var i tvil om han skulle anke dommen.

– Han er veldig opptatt av hvordan en anke vil påvirke de etterlatte. Han ønsker ikke å skape ytterligere problemer for dem. Han har like fullt bestemt seg for å anke fordi han mener han er dømt for strengt, sier forsvareren.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 2. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 3. Viking må trolig endre på laget

 4. Når en gruppe i samfunnet føler seg spesielt uthengt, må det være på sin plass å lytte, og å innrømme feil.

 5. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 6. Hjemmekontor anbefales, men UiS-ansatte skal møte på jobb. Slik blir arbeidshverdagen i høst

 1. Drap
 2. Jæren tingrett
 3. Austrått