Her tas laks nummer 16 på samme dag

De holder i hevd en gammel rett. Derfor kan du fortsatt kjøpe villaks til 100 kroner kiloen rett fra sjøgården her ved Jærhavet.

Bølgene sørger for sjøsprøyt. Svein Jarle Njærheim (foran) og Lars Njærheim er nå de eneste som holder stand som kilenotfiskere utenfor Jæren. Bak dem ligger Hå gamle prestegard.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er på grensen, sier junior og læregutt, Svein Jarle Njærheim (30).

– Det er ikke så galt i dag, sier veteranen, Lars Njærheim (79).

De siste kilenotfiskerne utenfor Jæren kikker mot storhavet og bølgene under Obrestad fyr og Hå gamle prestegard.

Før lå nøtene tett langs kysten. Mange av sjøgården hadde egne retter. Laksen var for noen like viktig som markens grøde - med sesonger som gikk fra mai til oktober. Men så forsvant de, not etter not. Også Svein Voll gikk i land. Lenge var han en rikskjendis, der han voktet nota utenfor Sele med revolver under redningsvesten - i full krig mot kobben.

Nå er bare to blad Njærheim igjen på Jæren.

– For meg er det viktig å holde i hevd en gammel lakserett, sier Svein Jarle.

Turen går ut her fra naustet mellom Obrestad fyr og Hå gamle prestegard. Nota ligger utenfor neset midt på bildet.

Sjø og land

Tømmermannen har lagt ned hammeren for å være kystfisker og gårdbruker som i gamle dager - med base i det nybygde, store huset som alle passerer på veien til Hå gamle.

Tunet og gården med klokkerboligen hørte til prestegården, som nå er Jærens viktigste senter for kunst og kultur. Og retten til å fiske laks, sammen med retten til å hente perler, tilhørte presten. Det var så mye laks at enkelte drenger på Jæren fikk i kontrakten at de ikke skulle få laks mer enn et par dager i uken.

– Er jeg fjerde generasjon som nå går ut etter laksen? spør Svein Jarle.

Han er under opplæring - og stortrives. Det gir så mye spenning. På første tur klokken sju denne onsdagen fikk de 15 lakser.

– Det er fortsatt like spennende for meg, lyder det rolig for Lars.

Bare en fisk ble resultatet på denne dagen, men de fikk 15 på første tur klokken 07.
Dette har han gjort i alle år. Kikket etter laks. Det er fortsatt like spennende hver gang, synes Lars Njærheim.

79-åringen har flyttet fra gården til leilighet på Nærbø, men stiller hver morgen grytidlig for å delta i laksefisket. De sjekker nota tre ganger til dagen.

Liten båt, store bølger

Nå står flagget rett ut. Det er kanskje liten kuling. Men det viktigste er at havstrømmen går rett. Eller har den snudd litt?

– Derfor får vi fisk, tror Svein Jarle, mens den lille, hjemmebygde robåten fosser utover, gjennom bølger som slår over folk og kamera.

Men det blir mye sjøsprøyt og en eneste laks.

– Slik er det alltid. Du vet aldri hva du får. De to første dagene denne uken fikk vi null fisk før vi altså fikk 15 nå i morges, blir det konstatert.

Turid Garheim fra Bjerkreim er på rundtur i distriktet og benytter anledningen til på kjøpe villaks hos Svein Jarle Njærheim. All fangst selges direkte fra gården.

Trusselen

Derfor blir det mange timer ut og inn til nota. Kanskje 300-400 arbeidstimer på en sesong som stadig blir kortere. Nå kan de kun fiske fra 20. juni til 18. juli, og nota må være stengt i helgene fra kl. 18 fredag til mandag samme tid. Og de fisker bare annenhvert år, for den andre gården som deler på retten, bruker den ikke.

– Er det alt arbeidet som gjør at nøtene trekkes opp?

– Jeg tror helst det er kobben. Den er en plage. Den tar og skremmer bort fisken.

Denne båten med et spesielt lydutstyr ligger festet til nota med et formål: Skremme sel.

Ved nota har de ankret opp en liten båt som er utstyrt med et eget skremmesystem for sel. Den sender lyd og brukes mye ved oppdrettsanlegg, men snart peker de mot havet: Sel. Den dukker opp i korte øyeblikk og følger oss nærmest til land.

– Men vi er likevel godt fornøyd med sesongen. Det har vært mye laks i sjøen, slår fiskerne fast, som omsetter all fangst rett fra gården.

Les også

Alle tiders laksestart i Rogaland

4401 laks tatt i Bjerkreimselva
Publisert: