Endelig kommer skiltet, nå ryker p-plassen

Det er trøbbel i gjære i Møllebukta i Hafrsfjord: To offentlige etater kappes plutselig om å få skilte Slaget i Hafrsfjord. Samtidig står slaget om parkeringsplassens framtid.

Christina Ertl og Nadine Vikene fra Munchen er tyske au-pairer og bor i Oslo. I sist uke besøkte de Hafrsfjord. Det var fort gjort. Videre dro de til Kjerag og Prekestolen.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Statens vegvesen ønsker å fjerne parkeringsplassen ved «Sverd i fjell» i Møllebukta.

Samtidig jobber to etater, uvitende om hverandre, med hvert sitt skilt over Slaget i Hafrsfjord.

To skilt etter tusen år

I dag er det bare tre tause sverd i en fjellknaus som markerer Norges fødested i Hafrsfjord. Slik har det vært i 1145 år. Nå kan det komme to skilt på én gang.

Nå går vi i ring. Samme debatt kommer opp hver sommer med varianter av det samme ønsket, men ingen tar tak. Nå må noen sette seg ned rundt et bord.

LES OGSÅ:

Informasjon om monumentet «Sverd i fjell» er lagt ned i fjellknausen og er eneste informasjon turister og andre besøkende får.
Les også

Kommunen har brukt fem år på å si ja

Tre tause sverd rager alene i knausen ved Norges fødested. Etter 1145 år uten skilt, kommer to skilt i løpet av ett år.
Les også

Jakter skjeletter i Hafrsfjord med ubåt

To gode, parallelle initiativer kan vise seg å stikke kjepper i hjulene for hverandre.

SKILT 1: Informasjonsskiltet som Stavanger Kommune og Madla historielag har planlagt i fem år, skal settes opp i Møllebukta i Hafrsfjord til høsten. Skiltet skal informere om Norges fødested og det historiske «Slaget i Hafrsfjord». Skiltet skal også inneholde ordensregler for badeplassen.

SKILT 2: Fylkes kulturminneavdeling har samtidig en plan om å skilte monumentet «Sverd i fjell» som kulturminne.

– Vi har fått penger til å skilte kulturminnene fra Hafrsfjord til Tananger, fra «Sverd i fjell» til «Brutt lenke», opplyser prosjektleder Siv Anita Vikshåland i kulturminneavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

Ingen skilting forteller hva som skjedde i Hafrsfjord i år 872, da Norge ble samlet til ett rike. Kun Sonja Hargaut i is-kiosken i Møllebukta står for guiding til turister og lokalbefolkning.

Samkjøre skiltene

Nå er Vikshåland bekymret for at det kan bli skiltforvirring i Møllebukta hvis kommunen og Madla historielag setter opp ett skilt og fylket et annet på samme sted.

– Vi vil kontakte kommunen og finne ut av dette sammen. Så må vi se på hva som er mest hensiktsmessig for publikum.

Vikshåland ser for seg at det kan være fornuftig å dele informasjonen på to ulike skilt; ett om badeplassen og ett om kulturhistorien.

– Hafrsfjord er viktig for Rogaland. Det har vært jobbet for å få til skilting i mange år. Nå er det åpenbart på overtid, sier Siv Anita Vikshåland i Rogaland fylkeskommune, kulturminneavdelingen.

LES OM IS-SONJA:

Les også

Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

Dagens parkeringsplass er ikke stor, og heller ikke særlig egnet for turistbusser. Nå planlegges en ny p-plass på motsatt side av Møllebukta, ved Sjøforsvarets anlegg.

Runddans om skilting

Runar Østebø og Knut Lien i Velforeningen «Sverd i fjell» opplyser at også de har jobbet sammen med Stavanger kommune om skilting i Møllebukta over flere år.

Foreløpig har ideen om digitale tavler stoppet opp fordi velforeningen ikke har hatt kapasitet til å innfri kommunens ønske om en prosjektbeskrivelse.

– Nå går vi i ring. Samme debatt kommer opp hver sommer med varianter av det samme ønsket, men ingen tar tak. Nå må noen sette seg ned rundt et bord, sier Østebø.

P-plassen

Akkurat nå er de mest bekymret for reguleringsplanen som vil fjerne parkeringsplassen i Møllebukta, der is-kiosken står i dag.

Bedre trafikksikkerhet for fotgjengere, syklister og bilister er bakgrunnen for reguleringsforslagene for området Madlaveien, Regimentveien og tilstøtende områder.

I følge reguleringsplanen vil Statens Vegvesen fjerne parkeringsplassen der Is-kiosken står i dag. Kun to turistbusser får plass her i framtida. Ny parkeringsplass for turister i privatbiler og badegjester er planlagt ved Sjøforsvarets anlegg, om lag 300 meter vest for Møllebukta.

– Vi avventer sluttbehandling av reguleringsplanen i Stavanger kommune, sier Harald Abrahamsen i Statens vegvesen.

Avventer mer info

Stavanger kommune har bedt om mer informasjon fra Statens vegvesen før kommunalstyret for byutvikling vil behandle reguleringsplanen. Men kommunen har allerede regulert en erstatningstomt for p-plassen. Den ligger ved Sjøforsvarets eiendom, i utkanten av Madlaleiren. Det er ikke lagt plan for når denne p-plassen skal opparbeides, men ønsket er at det skal skje samtidig med utbedringene krysset Madlaveien/Regimentsveien.

Velforeningen Sverd i Fjell, mener at planene for parkeringsplassen viser nok en gang hvor lite lokalpolitikere gjør for å utvikle Hafrsfjord som turistmål.

Østebø og Lien mener det er et bomskudd å fjerne p-plassen for turistene.

– Det er for langt å gå bort til monumentet fra den nye p-plassen, sier Knut Lien.

Trafikken fra turistbusser og privatbiler er allerede en utfordring i Møllebukta. Statens vegvesen vil utvide veien og bygge rundkjøring. Huseierne protesterer. Saskia Brandasu (t.v.) viser kommunalstyreleder Kari Raustein rundt i hagen. Brandasu har strukket ut et tau tvers over hagen for å illustrere de 132 kvadratmetrene som blir borte hvis planen blir gjennomført.

Kuppet av nordfylket

Mens stavangerpolitikerne har gjort lite for å formidle kulturhistorien i Hafrsfjord, har nordfylket kuppet fortellingen om sagakongene. Der er Harald Hårfagre gravlagt, og på Avaldsnes hadde han kongsgården sin.

I stedet for Hafrsfjord, der selve slaget om rikssamlingen stod, er det Haraldshaugen utenfor Haugesund, som er nasjonalmonumentet og symboliserer samlingen av Norge. Bautaen ble satt opp allerede i 1872, ved tusenårsjubileet. Og de som vil se, oppleve og lære norsk vikinghistorie, må dra til Norvegen historiesenter på Avaldsnes.

LES OGSÅ:

Les også

 1. «Hvis hver turist legger igjen 10 kroner, blir det fort penger av det»

 2. Turistmagneten på Jernaldergården

 3. 100.000 besøker suksessen på Avaldsnes

Publisert:
 1. Hafrsfjord
 2. Stavanger kommune
 3. Rogaland fylkeskommune
 4. Statens vegvesen
 5. Rikssamlingen

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 2. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 3. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 4. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

 5. Fortsatt fastlåst mellom Kvia AS og Eigersund før de møtes i retten mandag

 6. Ble pepret med spørsmål om Bell og Berisha – dette sier de om stjerneduoen