Endelig kommer skiltet, nå ryker p-plassen

Det er trøbbel i gjære i Møllebukta i Hafrsfjord: To offentlige etater kappes plutselig om å få skilte Slaget i Hafrsfjord. Samtidig står slaget om parkeringsplassens framtid.

Christina Ertl og Nadine Vikene fra Munchen er tyske au-pairer og bor i Oslo. I sist uke besøkte de Hafrsfjord. Det var fort gjort. Videre dro de til Kjerag og Prekestolen.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Statens vegvesen ønsker å fjerne parkeringsplassen ved «Sverd i fjell» i Møllebukta.

Samtidig jobber to etater, uvitende om hverandre, med hvert sitt skilt over Slaget i Hafrsfjord.

To skilt etter tusen år

I dag er det bare tre tause sverd i en fjellknaus som markerer Norges fødested i Hafrsfjord. Slik har det vært i 1145 år. Nå kan det komme to skilt på én gang.

Nå går vi i ring. Samme debatt kommer opp hver sommer med varianter av det samme ønsket, men ingen tar tak. Nå må noen sette seg ned rundt et bord.

LES OGSÅ:

Informasjon om monumentet «Sverd i fjell» er lagt ned i fjellknausen og er eneste informasjon turister og andre besøkende får.
Les også

Kommunen har brukt fem år på å si ja

Tre tause sverd rager alene i knausen ved Norges fødested. Etter 1145 år uten skilt, kommer to skilt i løpet av ett år.
Les også

Jakter skjeletter i Hafrsfjord med ubåt

To gode, parallelle initiativer kan vise seg å stikke kjepper i hjulene for hverandre.

SKILT 1: Informasjonsskiltet som Stavanger Kommune og Madla historielag har planlagt i fem år, skal settes opp i Møllebukta i Hafrsfjord til høsten. Skiltet skal informere om Norges fødested og det historiske «Slaget i Hafrsfjord». Skiltet skal også inneholde ordensregler for badeplassen.

SKILT 2: Fylkes kulturminneavdeling har samtidig en plan om å skilte monumentet «Sverd i fjell» som kulturminne.

– Vi har fått penger til å skilte kulturminnene fra Hafrsfjord til Tananger, fra «Sverd i fjell» til «Brutt lenke», opplyser prosjektleder Siv Anita Vikshåland i kulturminneavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

Ingen skilting forteller hva som skjedde i Hafrsfjord i år 872, da Norge ble samlet til ett rike. Kun Sonja Hargaut i is-kiosken i Møllebukta står for guiding til turister og lokalbefolkning.

Samkjøre skiltene

Nå er Vikshåland bekymret for at det kan bli skiltforvirring i Møllebukta hvis kommunen og Madla historielag setter opp ett skilt og fylket et annet på samme sted.

– Vi vil kontakte kommunen og finne ut av dette sammen. Så må vi se på hva som er mest hensiktsmessig for publikum.

Vikshåland ser for seg at det kan være fornuftig å dele informasjonen på to ulike skilt; ett om badeplassen og ett om kulturhistorien.

– Hafrsfjord er viktig for Rogaland. Det har vært jobbet for å få til skilting i mange år. Nå er det åpenbart på overtid, sier Siv Anita Vikshåland i Rogaland fylkeskommune, kulturminneavdelingen.

LES OM IS-SONJA:

Les også

Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

Dagens parkeringsplass er ikke stor, og heller ikke særlig egnet for turistbusser. Nå planlegges en ny p-plass på motsatt side av Møllebukta, ved Sjøforsvarets anlegg.

Runddans om skilting

Runar Østebø og Knut Lien i Velforeningen «Sverd i fjell» opplyser at også de har jobbet sammen med Stavanger kommune om skilting i Møllebukta over flere år.

Foreløpig har ideen om digitale tavler stoppet opp fordi velforeningen ikke har hatt kapasitet til å innfri kommunens ønske om en prosjektbeskrivelse.

– Nå går vi i ring. Samme debatt kommer opp hver sommer med varianter av det samme ønsket, men ingen tar tak. Nå må noen sette seg ned rundt et bord, sier Østebø.

P-plassen

Akkurat nå er de mest bekymret for reguleringsplanen som vil fjerne parkeringsplassen i Møllebukta, der is-kiosken står i dag.

Bedre trafikksikkerhet for fotgjengere, syklister og bilister er bakgrunnen for reguleringsforslagene for området Madlaveien, Regimentveien og tilstøtende områder.

I følge reguleringsplanen vil Statens Vegvesen fjerne parkeringsplassen der Is-kiosken står i dag. Kun to turistbusser får plass her i framtida. Ny parkeringsplass for turister i privatbiler og badegjester er planlagt ved Sjøforsvarets anlegg, om lag 300 meter vest for Møllebukta.

– Vi avventer sluttbehandling av reguleringsplanen i Stavanger kommune, sier Harald Abrahamsen i Statens vegvesen.

Avventer mer info

Stavanger kommune har bedt om mer informasjon fra Statens vegvesen før kommunalstyret for byutvikling vil behandle reguleringsplanen. Men kommunen har allerede regulert en erstatningstomt for p-plassen. Den ligger ved Sjøforsvarets eiendom, i utkanten av Madlaleiren. Det er ikke lagt plan for når denne p-plassen skal opparbeides, men ønsket er at det skal skje samtidig med utbedringene krysset Madlaveien/Regimentsveien.

Velforeningen Sverd i Fjell, mener at planene for parkeringsplassen viser nok en gang hvor lite lokalpolitikere gjør for å utvikle Hafrsfjord som turistmål.

Østebø og Lien mener det er et bomskudd å fjerne p-plassen for turistene.

– Det er for langt å gå bort til monumentet fra den nye p-plassen, sier Knut Lien.

Trafikken fra turistbusser og privatbiler er allerede en utfordring i Møllebukta. Statens vegvesen vil utvide veien og bygge rundkjøring. Huseierne protesterer. Saskia Brandasu (t.v.) viser kommunalstyreleder Kari Raustein rundt i hagen. Brandasu har strukket ut et tau tvers over hagen for å illustrere de 132 kvadratmetrene som blir borte hvis planen blir gjennomført.

Kuppet av nordfylket

Mens stavangerpolitikerne har gjort lite for å formidle kulturhistorien i Hafrsfjord, har nordfylket kuppet fortellingen om sagakongene. Der er Harald Hårfagre gravlagt, og på Avaldsnes hadde han kongsgården sin.

I stedet for Hafrsfjord, der selve slaget om rikssamlingen stod, er det Haraldshaugen utenfor Haugesund, som er nasjonalmonumentet og symboliserer samlingen av Norge. Bautaen ble satt opp allerede i 1872, ved tusenårsjubileet. Og de som vil se, oppleve og lære norsk vikinghistorie, må dra til Norvegen historiesenter på Avaldsnes.

LES OGSÅ:

Les også

 1. «Hvis hver turist legger igjen 10 kroner, blir det fort penger av det»

 2. Turistmagneten på Jernaldergården

 3. 100.000 besøker suksessen på Avaldsnes

Publisert:
 1. Hafrsfjord
 2. Stavanger kommune
 3. Rogaland fylkeskommune
 4. Statens vegvesen
 5. Rikssamlingen

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 5. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 6. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt