Styret ble kastet av kommunen

Flere hytter i Egenes kolonihage har innlagt vann og er i lang tid blitt brukt som bosted.

 • Willy Soltvedt
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

STAVANGER: Etter gjentatte brudd på reglene i leieavtalen, har Stavanger kommune ikke lenger tillit til styret i Egenes kolonihage. Ifølge kommunen har ikke det sittende styret vist nok vilje til å ta tak i problemene.

Under halvårsmøtet i kolonihagen 25. oktober kom det fram at det gjennom lang tid har vært kolonister som har hatt bosted i kolonihagen til tross for at fast opphold ikke er tillatt. Mange av hyttene har også innlagt vann, til tross for at det ikke er innvilget en eneste tillatelse til avløp i kolonihagen.

— Helårsbolig

 • Enkelte hytter er nærmest gjort om til helårsbolig. Det er et klart brudd på reglene. Flere hytter har også innlagt vann uten avløpssystem. Det betyr at avløpsvannet går rett ned i grunnen. Det er et forurensningsproblem, sier seksjonsleder Jostein Tverdal i park og idrett i Stavanger kommune.

I vinterhalvåret fra 1. november til 1. april er det forbudt å oppholde seg fast i kolonihyttene. I leieavtalen mellom Stavanger kommune og Egenes kolonihage står det også klart og tydelig at «Fast opphold i hytten eller innlagt vann og avløp må ha bygningsmyndighetenes og styrets godkjenning før gjennomføring». Dersom det er innlagt vann i en hytte, må det også søkes om utslippstillatelse etter forurensningsloven. Nå har kommunen bedt kolonihagen velge et interimsstyre, som får i oppgave å kalle inn til ekstraordinært årsmøte. På årsmøtet skal det velges et permanent styre.

 • Vi forventer at kolonihagen forstår alvoret i dette og tar tak i problemene, sier Tverdal.

Uenig i kritikken

Leder John-Erik Roth i Egenes kolonihage er uenig i at styret ikke har tatt problemene på alvor.

 • Det med avløp og kloakk var vi i ferd med å ta tak i, og vi hadde forventet at kommunen ga oss mer tid. Når det gjelder folk som har bodd i kolonihagen om vinteren, så har de fleste av disse fått seg leiligheter andre steder, sier Roth til Aftenbladet.

For Anna Vigre, som eier en parsell i kolonihagen sammen med mannen, kom det som et sjokk at det sittende styret må gå. Hun har god tiltro til styret og mener at de har gjort en god jobb for trivselen i kolonihagen.

 • Jeg er veldig mot at folk skal bo i hagen, men vi har snakket med styret om det og fått beskjed om at de som har brukt kolonihagen til bolig, har funnet andre steder å bo, sier Vigre. Hun er klar over at flere hytter har vann, inkludert sin egen, men er innstilt på å løse problemene.

Medlemsmøte for å velge interimsstyre er satt til 17. november.

- Fikk bakoversveis

Ekteparet Marit og Alfred Ravndal fra Randaberg har parsell i kolonihagen siden 1987. De er sjokkerte over at styret er blitt kastet.

 • Ærlig talt fikk vi bakoversveis da dere fortalte dette. Vi hadde ikke anledning til å delta på tirsdagens halvårsmøte, men vi har begge sittet i styret tidligere. Vi har aldri før opplevd at et styre har måttet gå. Vi kjente ikke dem i styret, men vi synes dette er å gå litt drastisk til verks, sier pensjonistene.

ola.fintland@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

 3. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 4. Foreslår å gjøre Sand­nes’ nest største barne­hage enda større

 5. Derfor spiller han med Nike-sko i en kamp og Adidas-sko en annen

 6. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader