17 trafikkfødsler i Stavanger-regionen i fjor

Antallet barn født utenfor fødestuen til SUS holder seg stabilt år etter år. Syv av tusen blir født hjemme eller på veien på landsbasis.

Kasper Zachariassen ble født i forsetet på en bil på E39 ved Ikea tirsdag kveld.
 • Magnus Ekeli Mullis
  Magnus Ekeli Mullis
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Til tross for flere fødsler på kort tid på veiene i distriktet, er det ingen grunn til å frykte en baby-boom på E39 fremover, ifølge Oddrun Hompland.

Hun er jordmor og sjukepleiefaglig koordinator ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS), og kan fortelle at antallet ikke-planlagte fødsler utenfor sykehuset holder seg stabilt på rundt 30 til 40 fødsler i året.

Les også

Begge ble født tirsdag kveld: Mariam i baksetet ved en bussholdeplass. Kasper i et framsete utenfor Ikea.

Vanskelig å vurdere over telefon

I 2016 var det 35 fødsler «før ankomst» på fødestuen, der 17 var ikke-planlagte hjemmefødsler, 17 skjedde på vei til sykehuset, mens én fødsel skjedde på legekontor.

– Selvfølgelig er ikke dette en ønskesituasjon, men av og til går det så himla fort, sier Hompland.

I 2015 registrerte SUS at det var 33 fødsler utenfor institusjon i regionen, mens det i 2014 var 42.

– Hvis man skulle føde på veien, er det best å ringe til sykehuset, slik at man kan få veiledning underveis av helsepersonell. Det er klart at det er skremmende for par som opplever dette.

– Når bør man tidligst tenke på å dra til sykehuset i slike situasjoner?

– Vi opplever at det er et vanskelig spørsmål å vurdere over telefon når den fødende bør komme. De fleste opplever at fødselen tar lang tid etter at de er kommet til sykehuset. Mange bruker lang tid første gang, og kortere tid andre gang, sier Hopland.

Flergangsfødende, og da spesielt andregangsfødere, er den gruppen som hyppigst føder utenfor institusjon, ifølge jordmoren.

Les også

Dobbelt så mange velger hjemmefødsel

– Uverdig risikoprosjekt

Jordmor og stipendiat ved Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet, Eline Skirnisdottir Vik, har skrevet masteroppgave om fødende som ikke rakk fram til planlagt fødested. Tall fra 2014 viser at langt flere føder ufrivillig utenfor sykehuset, enn dem som planlegger for det:

Av 565 hjemmefødsler i 2014, var 412 ikke planlagt. Forskning fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse viser at mens fire av tusen uplanlagte fødsler skjedde utenfor sykehus i 1980, var det tilsvarende tallet i 2014 sju av tusen, nesten en dobling.

– Svaret på hvorfor, er komplekst. Fødselsomsorgen sentraliseres og standardiseres. Det gjør at et økende antall kvinner har lang reisevei til fødeinstitusjon, sier Skirnisdottir Vik.

Hun mener sentraliseringen nå fører til at følgetjenesten med jordmor i ambulanse nedprioriteres.

– Vi vil gå så langt som å hevde at denne politikken medfører at fødselsomsorgen blir et uverdig risikoprosjekt, spesielt for familier i distriktet.

Videre beskrives jordmødrene som svarer i telefonen ved fødeklinikkene som portvoktere når fødende kvinner ringer inn.

Les også

Flere som vil føde hjemme havner på sykehus

Flere av de intervjuede kvinnene i masteroppgaven til Vik var stolte over egen innsats, mens andre følte en skyldfølelse for at de ikke rakk fram. Ambulansepersonalet i studien ble beskrevet som stresset og usikre.

– Av de ti som ble intervjuet, ble kun én møtt av jordmor i ambulanse. Praksisen på hvor vanlig det er med jordmor i ambulanse varierer geografisk. Det er for eksempel ikke så vanlig i Hordaland, men i Rogaland er det mer vanlig, sier jordmor Vik.

I studien fant Vik at det for kvinner er trygt å føde utenfor hjemmet, mens det for barnet er forbundet med en større risiko.

– Friske nyfødte til termin løper liten risiko, men dersom barnet fødes prematurt med lav fødselsvekt eller seteleie, øker risikoen tilsvarende.

Vik skrev masteroppgaven sammen Gunn Terese Haukeland, som jobber ved jordmorutdanningen på Høgskulen på Vestlandet.

Publisert:
 1. Sykehus
 2. Kvinner
 3. Fødsel
 4. Barn og unge
 5. E39

Mest lest akkurat nå

 1. Færre koronapasienter over 75 år blir innlagt på sykehusene

 2. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 3. – Ikke ta nakkegrep på de som velger annerledes

 4. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 5. Stavanger har avslått alle erstatningskrav fra tidligere barnevernsbarn

 6. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det