Sagen Helgø trekker seg som ordførerkandidat

STAVANGER: Ordfører Christine Sagen Helgø trekker seg som ordførerkandidat for Høyre foran kommunevalget neste høst. Nå vil hun prøve seg i andre deler av arbeidslivet.

Publisert: Publisert:
 • Ellen Kongsnes
 • Birgitte Flote
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Christine Sagen Helgø holdt spenningen i flere minutter før hun ville slippe budskapet om hun fortsetter eller ikke. Foto: Jon Ingemundsen

 • TV AFTENBLADET: Vi viser pressekonferansen direkte fra klokken 12.

Neste høst, i september 2019, er det kommunevalg. Nå er det klart at Sagen Helgø ikke stiller til gjenvalg som ordfører.

Et knippe av hennes nærmeste politiske støttespillere er til stede i formannskapssalen. Hennes mann, Johan Helgø, har satt seg bakerst i rommet. Stavanger-ordføreren har kalt inn pressen for å annonsere sin avgang.

– Jeg har gitt mitt svar til nominasjonskomiteen i Høyre i dag, starter Sagen Helgø med å si, uten å fullføre.

I stedet holder ordføreren tilhørerne på pinebenken mens hun skryter av alle ansatte i kommunen. Hun fortsetter med å snakke om den rivende utviklingen Stavanger har vært gjennom de siste åra.

– Å være ordfører er et privilegium. Det er en sjelden, interessant og utfordrende jobb. Jeg trives godt i rollen som ordfører. Møtet med mennesker er noe av det jeg setter aller mest pris på, sa hun under pressekonferansen.

Så kom det:

– Men det er samtidig krevende og altoppslukende å være ordfører. Familien min har sagt at jeg gjerne må gå for fire nye år og at de uansett vil støtte meg. Jeg har likevel gitt beskjed til nominasjonskomiteen om at jeg ikke vil ta en ny periode, sa Sagen Helgø.

Fikk ekstra tenketid

Høyre-politikeren har tidligere vært usikker på om hun skulle holde frem. Høyres bystyrepolitikere hadde frist til 15. juni med å svare på om de ønsker å stille til gjenvalg neste høst, men nominasjonskomiteen i Stavanger Høyre ga Sagen Helgø to måneder ekstra betenkningstid.

Innen 15. august skulle hun egentlig hatt svaret klart. I juni spurte Aftenbladet hvorfor hun trengte denne ekstra tenketiden.

– Fordi det er en veldig viktig beslutning, en beslutning av stor betydning, og som går over fem år fram. Derfor har jeg bedt om å få mer tid til å tenke meg om. Det er ikke mer enn det, svarte hun da.

Under pressekonferansen bruker hun mye tid på å takke ansatte og politikerkolleger. Hun bruker også tid på å liste opp resultatene som Stavanger har oppnådd under hennes periode. Hun viser tilbake til dommedagsprofetiene etter valgresultatet da fire partier måte gå sammen for å få flertall i stavangerpolitikken etter kommunevalget. Høyre, Frp, Krf, Sp og Venstre har klart å holde samarbeidet gjennom perioden. Nå er hun stolt over å slå fast at samarbeidet at profetiene slo feil.

Når hun nå har gitt svaret sitt til nominasjonskomiteen i Stavanger Høyre, har hun samtidig ytret sin mening om hvem som bør ta over.

– Det blir opp til nominasjonskomiteen å avgjøre dette, men jeg har gitt tilbakemelding til de på hvilke kandidater jeg mener er aktuelle.

– Hvem mener du er aktuelle?

– Det er en sak mellom meg og nominasjonskomiteen. Og det forblir det.

Sju år som ordfører

Sagen Helgø har vært ordfører i sju år, det vil si to perioder. Hun overtok ordførerkjedet i Stavanger etter Leif Johan Sevland (H) i 2011.

– Jeg har bestemt meg for å si nei til gjengvalg fordi jeg mener timingen er veldig bra. Jeg ønsker å få meg en jobb, og jeg ønsker å gjøre noe annet. Jeg har vært med i politikken i 20 år og jeg tenker at Stavanger Høyre gjør det veldig bra for tiden, de gjør det bra på meningsmålingene. Høyre sentralt gjør det bra. Og det går bedre i regionen. Om jeg på et tidspunkt i livet skal si at nå er det på tide å fratre, ja så er det nå.

– Har du blitt oppfordret til å ikke stille til gjenvalg?

– Nei, tvert imot. Jeg har blitt oppfordret til å fortsette.

– Du skal gjøre andre ting, sier du? Hva skal du gjøre?

– Først og fremst har jeg tenkt å fullføre jobben min som ordfører frem til 2020. Så har jeg tenkt å få meg en jobb.

– Er det noen politiske verv som er interessante?

– Jeg vil ikke utelukke at der er verv som kan vere aktuelle på et senere tidspunkt.

– Stillingen som fylkesmann blir ledig. Er du fortsatt like avvisende til denne?

– Ja, jeg tenker at denne stillingen lyses jo ut nå, og jeg er først ledig på arbeidsmarkedet våren 2020. Så sånn det ser ut nå, er ikke denne aktuell.

20 år i politikken

Helgø har vært medlem av bystyret siden 1999. I fem perioder, og når hun trer av neste år har hun vært med i 20 år. Utenom første periode har hun enten vært ordfører eller Høyres gruppeleder. I tillegg har hun hatt en rekke andre lederverv.

I to perioder var hun medlem i kommunalstyret for levekår. Hun har også ledet kommunens lønns- og administrasjonsutvalg i fire år. I perioden 2007–2011 var hun leder av kommunalstyret for byutvikling.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

 2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

 3. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

 4. På vei til byen på hjemmelaget flåte

 5. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor

 6. Forbrukerrådet advarer: – DNA-test er ingen selskapslek