Listhaug-maleriet overmalt i natt

Den kontroversielle gatekunsten på Nygårdshøyden ble overmalt i natt.

Publisert: Publisert:

ATTRAKSJON: Mange har stoppet opp ved verket, både før og etter det ble malt over. Foto: Rune Sævig

 • Arne Edvardsen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kunstverket som viser Sylvi Listhaug hengende på et kors har vakt voldsomme reaksjoner. I natt ble det dekket til med svart spraymaling.

Det var NRK Hordaland som først meldte om at gatekunsten er malt over.

Det har åpenbart vært stor aktivitet på Nygårdshøyden i natt. Først skal en ukjent person ha skriblet over Listhaugs ansikt og deler av kroppen med hvit farge. Deretter skal AFK selv ha vært på stedet og forsterket teksten i bildet.

På sin Instagram-konto antyder AFK før svartmalingen er utført at den ukjente skriblingen og hans egen oppdatering forsterket det han har forklart er meningen bak bildet - mediekritikk:

– Noen har vært travel i natt. Takk til den ukjente artisten som har tilført den avsluttende «touch» som jeg var på jakt etter. «It accompanied mine nicely!»

Etter at AFK var på stedet og tok sitt bilde er altså hele verket blitt malt over i svart.

Kunstneren selv har lagt ut en Facebook-melding med en referanse til Matteusevangeliet, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

– Han ønsker å fokusere på kunsten. Ikke politikk eller overmaling, sier kunstnerisk leder i Kube Bergen, Petter Nord, som har videreformidlet AFKs uttalelser de siste dagene.

SVART: Slik så det ut tidlig onsdag morgen, etter at en person tagget over bildet av Listhaug. Foto: Liv Solli Okkenhaug

Natt til 2. påskedag

Det var natt til 2. påskedag at gatekunstverket dukket opp i krysset mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate i Bergen.

Ved Listhaugs føtter var det plassert flere mikrofoner, og på veggen bak den nakne kroppen sto det blant annet «Free Palestina», «Yemen» og «Mass surveillance».

OVERMALT: Bildet av Sylvi Listhaug vakte sterke følelser. Foto: Geir Martin Strande

– Haglet med meldinger

Det var uenighet i sameiet om Listhaug-bildet skulle få henge.

– Vi ble tatt litt på sengen her, og jeg må ta en ringerunde for å høre hva folk mener. Det har haglet inn med meldinger og telefoner både privat og på kontoret etter graffitien ble oppdaget, sa styreleder i bygget, Jan Willy Rasmussen.

Før bildet ble overmalt, fikk eierne av bygget inn et bud på gatekunsten.

Politiet avventer

Operasjonsleder Stein Rune Halleraker sier at politiet foreløpig ikke har hatt befatning med saken.

– Vi har ikke fått noen henvendelser i løpet av natten. Dersom huseier eventuelt vil anmelde skadeverk eller hærverk, så er det opp til dem å agere. Vi gjør ikke noe med saken før vi eventuelt blir kontaktet, sier operasjonslederen.

– Overmaling åpner for mer debatt

Kulturredaktør Frode Bjerkestrand i BT har følgende kommentar til nattens overmaling:

– Dette bør ikke overraske noen. Veggbildet var svært omstridt fra første stund, og har provosert til debatt om alt fra politikk og retorikk til religion og ytringsfrihet. Men dette er gatekunstens natur. Den er flyktig øyeblikkskunst, som noen ganger er så treffsikker at budskapet overlever selve kunstverket.

Bjerkestrand mener at overmalingen samtidig åpner for mer debatt.

– Dersom det er Listhaug-tilhengere som har sprayet det ned, er det trolig fordi de ikke liker budskapet og uttrykket, og ønsker å sensurere det. Det må jo være et trist paradoks, for en politiker som selv er så opptatt av ytringsfrihet.

Publisert:

Les også

 1. Raser mot Listhaug-bilde

 2. Kunstneren: – Meningen var aldri å rakke ned på Listhaug

Mest lest akkurat nå

 1. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen

 2. – Voldsomt kjør, men det er fortsatt 3-1, minner om det

 3. Dei tek over lokalet til Sjå Inge: – Vil vere ein restaurant/­kafé med trykk på kafé

 4. – Stigende smitte­trend for Sandnes

 5. Beboere slukket kjøkkenbrann i Sandnes

 6. Ryfylke­tunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkel­turist

 1. NRK
 2. Sylvi Listhaug
 3. Gatekunst
 4. Graffiti
 5. Bergen