Høyre skeptisk til Høyre-forslag

I opposisjon foreslo Høyre å nedsette et utvalg for å ruste opp utviklingshemmedes levekår og rettssikkerhet. Nå er Høyre skeptisk.

I opposisjon ba Høyre og Erna Solberg Stoltenberg-regjeringen om å nedsette et utvalg som utreder effektive tiltak for å ruste opp rettsikkerheten og levekårene for utviklingshemmede. I posisjon er Høyre skeptisk til forslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Høyres saksordfører i stortingets arbeids— og sosialkomité, Bente Stein Mathisen, sier i dag til Aftenbladet at hun er skeptisk til å nedsette et offentlig utvalg. Komiteen behandler nå Stoltenberg-regjeringens melding om utviklingshemmedes levekår, som skal vedtas i Stortinget i slutten av februar. De tyngste interesse- og arbeidsorganisasjonene har bedt om at et utvalg nedsettes. Dette for å komme med forslag til effektive tiltak innen problemområder som institusjonalisering, arbeidsløshet, mangel på fritidstilbud, mangel på kompetanse og svak rettssikkerhet.

— I stedet for å nedsette et utvalg, vil vi be regjeringen komme tilbake med en redegjørelse om utviklingen på områdene vi peker på, sier Mathisen fra Høyre i dag.

Saksordfører Bente Stein Mathisen (H) Foto: Stortinget

Men i 2010 foreslo nettopp Høyre — og Frp - å nedsette et hurtigarbeidende offentlig utvalg for å ruste opp rettssikkerheten til utviklingshemmede. Det skjedde etter en rekke avsløringer i media rundt utviklingshemmede utsatt for seksuelle overgrep. Både Frps Aase Michalsen og Høyres André Oktay Dahl uttalte da til Dagbladet at en omfattende pakke med tiltak må til for å heve rettssikkerheten på feltet. Dette hadde Statens råd for utviklingshemmede foreslått allerede i 2007, da rådet slo alarm om en uheldig utvikling.

Høyre, Frp og Venstre

"Vi må nedsette et bredt sammensatt offentlig utvalg som må se på hele problemkomplekset, og komme med konkrete forslag for å styrke kunnskapsnivået," sa Oktay Dahl i 2010. Året etter, våren 2011, foreslo Venstres-leder Trine Skei Grande og partikollega Borghild Tenden for Stortinget å nedsette et offentlig utvalg . Forslaget fikk samme høst flertall av en samlet helse- og omsorgskomité, ledet av Høyres Bent Høie, som nå er landets helse- og omsorgsminister.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie Foto: Carina Johansen

Også Høyre-leder Erna Solberg satt i komiteen som ba Stoltenberg-regjeringen nedsette et utvalg for å få iverksatt effektive tiltak. Men inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) leverte i fjor sommer i stedet en stortingsmelding, som har høstet bred kritikk fra fagfolk og organisasjoner. Den beskriver problemområder, men foreslår få tiltak, mener bl.a. Norsk forbund for utviklingshemmede, Fellesorganisasjonen (FO), bransjeorganisasjonen ASVL og Stiftelsen SOR. De gjentar kravet om å nedsette et utvalg.

Når Aftenbladet spør Bente Stein Mathisen hvorfor Høyre nå er uenig i sitt eget forslag, ramser hun opp en rekke tiltak som er på gang. Hun sier regjeringen tar utfordringene på alvor. Men:

— Utvalg tar lang tid

— Offentlige utvalg bruker ofte lang tid, ofte inntil 2 år. Jeg syns det er bedre at departementet skal jobbe aktivt med disse problemstillingene, følge opp merknadene og samarbeide tett med direktorat, fylkesmenn, pårørendes organisasjoner og kommuner slik at tiltak kan iverksettes underveis og snarlig. Og, som vi sier stortingsmeldingen, som vi jobber med nå, skal departementet rapportere til stortinget om status underveis, sier Bente Stein Mathisen.

— Jeg blir veldig overrasket hvis Bent Høie og Erna Solberg har snudd i denne saken. Jeg nekter å tro at dette er Høyres politikk. Foreløpig velger jeg å tro at det er Bente Stein Mathisens synspunkter, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede.

Også FrP drar på det

Også Frp i opposisjon gikk høyt ut og krevde et offentligutvalg som skulle finne effektive tiltak for å rette opp i en uheldig utviklinginnen bolig, arbeid, fritid og rettssikkerhet de senere årene.

- Mener dere det samme nå?

— Grunnene til at vi flagget behovetfor et offentlig utvalg står ved lag. Jeg mener vi politikere gjennom mange århar vært veldig flinke til å bruke honnørord i forhold til utviklingshemmedessituasjon. Vi har vedtatt mange mål og intensjoner. Men så alt for få er blittfulgt opp og resultert i en endring i folks hverdag. Det er derfor vi fortsattvurderer om et slikt utvalg er rett, sier FrPs Erlend Wiborg.

- Så heller ikke dere i Frp er sikrepå om dere har skiftet mening?

— Vi er midt i behandlingen avstortingsmeldingen "Frihet og likeverd". Vi er i utgangspunktet for,men spørsmålet er ikke ferdig behandlet, sier FrPs Wiborg.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Vurderer engelsk system for risikoutsatte voksne

 2. - Vi må lære av Kampen-saken

 3. Mener voksenvern kan redde liv

 4. - Vil diskrimineringen til livs

 5. - Regjeringen fortier hetsing, mobbing og trakassering

 6. Regjeringen lover bedre hverdag for utviklingshemmede

 7. Full gjennomgang av HVPU-reformen

Publisert:
 1. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Jente (17) ble sexfilmet i skjul. Så ble videoen delt på Snapchat: – Jeg har vært mye lei meg

 2. Smitte på Smiodden skole

 3. Akkurat nå disku­terer eksper­tene Norges koro­naregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer

 4. To båter har gått ned på islagt fjord på Høle

 5. Ble bedt om å jukse i korona-søknad

 6. – En flytting vil svekke flysikkerheten i redningsaksjoner