Norway Chess kan ha reddet sjakk-OL i Tromsø

Arrangementet i Tromsø manglet 15 millioner kroner. Nå kan oppmerksomheten rundt Norway Chess være årsaken til at politikerne legger 12 millioner på bordet.

Publisert: Publisert:

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson tror oppmerksomheten rundt Norway Chess har bidratt til at sjakk-OL nå har fått pengestøtten den trengte.

  • Håvard Tanche-larsen Knutsen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det er veldig positive nyheter dersom dette stemmer, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Arrangementet som går av stabelen 1. august var i fare. I midten av mai ble det kjent at arrangørene av årets sjakk-OL manglet 15 millioner kroner til å gjennomføre prosjektet. Politikerne stilte seg på bakbeina og ønsket ikke å gi arrangementet de ekstra millionene.

I dag ser det ut til at politikerne har ombestemt seg. Nå får sjakk-OL i Tromsø 12 millioner kroner gjennom revidert nasjonalbudsjett, melder avisa Nordlys.

— 12 millioner er på god vei til 15 millioner, så nå kan vi være helt sikre på at det blir et OL i Tromsø, sier en fornøyd sjakkpresident.

Kan takke Stavanger

Sjakkpresidenten legger ikke skjul på at Norway Chess kan ha bidratt til at politikerne nå velger å sette av mer penger til sjakk-OL.

I løpet av de siste dagene har turneringen høstet gode ord blant svært sentrale medlemmer i sjakkmiljøet. Blant annet har sjakklegende Garry Kasparov sagt at Norway Chess kan bli verdens beste sjakkturnering.

Også historiker og sjakkekspert Hans Olav Lahlum sier at Norway Chess er en svært presisjetung turnering.

— Det er klart at Norway Chess kan ha bidratt til at politikerne har gjort om beslutningen sin, sier Aulin-Jansson og fortsetter:

— Denne turneringen viser dimensjonene av sjakken. Vi ser hvor stort det er, det å ha besøk av for eksempel Garry Kasparov er ikke hverdagskost, sier sjakkpresidenten.

Kunne blitt katastrofe

1.500 spillere fra 180 nasjoner deltar på turneringen. Det er estimert at arrangementet trekker over 65 millioner seere.

Tromsø skal arrangere sjakk-OL i august 2014, men har lenge vært i økonomisk uføre. Arrangementet skal foregå i det gamle fullgodslageret til Macks Bryggeri i Tromsø sentrum. Dette er administrerende direktør Børge Robertsen i lokalet hvor det foreløpig ikke er gjort noe siden bryggeriet brukte stedet. I dag ble det kjent at arrangementet ble tildelt 12 millioner kroner. Foto: TERJE MORTENSEN / VG

Sjakkpresidenten sier at det hadde vært katastrofe dersom tureringen hadde gått i vasken på grunn av dårlig økonomi.— Det ville vært mer enn bare flaut, det ville vært ødeleggende for Norge som arrangementsnasjon, sier Aulin-Jansson.

Lahlum er enig.

— Dette er en turnering som følges av mange. Det er et gigantisk idrettsarrangement, sier Lahlum.

Sjakkpresidenten nikker tilbake.

— Jeg vet ikke hvordan vi skulle reist oss etter noe sånt, dersom det ikke hadde blitt noe av turneringen.

Mangler tre millioner

Til tross for at sjakk-OL ble tildelt 12 millioner i dag, er det fortsatt noen millioner som mangler. Nå krysser presidenten fingrene for at den siste pengesekken blir dratt i havn før 1. august.

— Vi skal jobbe hardt for å finne de tre millionene vi mangler.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ståle Kyllingstad og lokale næringslivsfolk blar opp 10 millioner til datasenter-fond

  2. 129 nye koronatilfeller siste døgn

  3. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

  4. – De kaller det tidenes funn i Norge

  5. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

  6. Dette skjedde i natt

  1. Sjakk