Laksens fangevokter vil slippe folket fri

På oppdrettsanlegget på Kvitsøy detaljstyrer han livet til laksen. Etter valget skal trolig Roy Steffensen (Frp) jobbe på Stortinget for å gi landets befolkning mer frihet.

Publisert: Publisert:

Roy Steffensen ved en av merdene som rommer 120.000 laks. Når livene deres tar slutt i juni, skal de forvandles til totalt 45 millioner laksefileter. Foto: Anders Minge

  • Atle Andersen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det var på videregående skole han lurte på hvordan verden kunne reddes. Sammen med en gjeng andre samfunnsbevisste klassekamerater fra samfunnslinjen på St. Olav.

I likhet med kompisen Trond Birkedal fant Roy Steffensen svaret i liberalisme og Fremskrittspartiet. Altså ideologien som vektlegger individets selvstendige verdi – og partiet som i 1973 ble stiftet som en protestbevegelse mot formynderstaten og bar navnet "Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skater, avgifter og offentlige inngrep.

— På jobb detaljstyrer jeg livet til laksen og gir det et liv i kommunisme med null valgfrihet. I mitt politiske liv er jeg liberalist. Jeg vil la folk få bestemme mer selv og leve så fritt som mulig, sier Roy Steffensen til Aftenbladet.

Like liv for laksen

Tredjekandidaten til Rogaland Fremskrittsparti styrer mot sikker plass på Stortinget dersom dagens meningsmålinger holder seg. Akkurat nå styrer han til fóringsbåten til Grieg Seafood. Han er på vei ut til oppdrettsanlegget og en av de såkalte merdene som holder 120.000 laks fanget.

De kom til Kvitsøy i september i 2011, veide da 85 gram og var lange som kulepenner. 18 måneder senere, altså i juni i år, skal de etter planen være halvmeteren, veie over 5 kilo og forvandles til 45 millioner laksefileter.

Dette betinger imidlertid at Steffensen gjør jobben sin og skyter nok fór til dem gjennom en slags kanon.

Laksen som Steffensen råder over har minimal individuell frihet. De lever det samme livet på det samme stedet. De får den samme maten, har levd like lenge og livets utgang er også identisk. De blir fileter på middagstallerkene våre, hele gjengen.

— Kanskje flere politikere burde fått ut maktbehovet sitt på fisken, og latt folkene være i fred, sier Steffensen.

Uviss framtid for laksen

Til høsten blir den neste generasjon lakser på oppdrettsanlegget på Kvitsøy overlatt til andre. Steffensen havner trolig i Oslo sammen med Siv Jensen og gjengen hennes på Stortinget. Steffensen har allerede varslet arbeidsgiveren om at han plutselig forsvinner.

Allerede fra juni kommer han til å konsentrere seg om valgkampen. Han håper å beholde flest mulig av de 60.030 rogalendingene som stemte på Frp i 2009. På Stortinget er Frp i dag landets største opposisjonsparti. Dagens målingene tyder på at partiet blir halvert etter høstens valg.

— Jeg mener at flere andre parti, særlig Høyre og Ap, har stjålet vår politikk. Flere velger synes det er mer stuereint å stemme på dem enn på originalen, sier Steffensen.

Derfor blir helgens fylkesårsmøte i Haugesund en viktig begivenhet. Det er her valgkampen skal regisseres. Frp-politikken skal synliggjøres. Skal de satse på reklame på busser? Hvordan skal budskapet spisses? Hvor er de viktigste stedene å markere seg? Spørsmålene er mange og svarene kan avgjøre om fylkeslaget får to, tre eller fire plasser på Stortinget.

— Valgprogrammet vårt er mer eller mindre ferdig. Fylkesårsmøtet i helgen er likevel viktig indremedisin for partiet, en arena hvor vi møtes, lager planer for valgkampen og ikke minst et sted hvor vi diskuterer de sakene som engasjerer oss sterkest, sier Steffensen. Han er varaordføreren i kommunen som kun rommer drøyt 500 sjeler. I helgen kommer han til å gå på talerstolen for å snakke om samferdsel generelt og Rogfast spesielt. Den undersjøiske tunnelen som skal binde Rogaland sammen er særlig viktig for Kvitsøy. Dersom gigantprosjektet blir realisert, blir landets minste kommune landfast. Bilene vil komme ut noen steinkast fra oppdrettsanlegget.

— Med Rogfast mister vi den daglige kaffekosen på ferga, men tunnelen vil også snu opp-ned på hele samfunnet her inne. Det vil skape press på boligmarkedet og forhåpentligvis skape arbeidsplasser slik at ikke alle må pendle til Stavanger, sier Steffensen. Med Rogfast blir Kvitsøy praktisk talt en del av Randaberg kommune. I tillegg kjøper Kvitsøy i dag inn svært mange av tjenestene fra andre kommuner. Likevel vil ikke Steffensen være med på at Kvitsøy bør slå seg sammen med andre.

— Jeg ser at Rogfast gjør diskusjonen om sammenslåing mer naturlig og er ikke fremmed for tanken dette. Det viktigste for meg er at vi beholder det samme tjenestetilbudet som vi har i dag, sier Steffensen, som ikke er overbevist om at det vil skje dersom Kvitsøy blir en del av en annen kommune.

Annerledes politiker

32-åringen er noe så sjeldent som en lokal stortingskandidat med en sivil jobb. I likhet med Venstre-advokaten Iselin Nybø er Steffensen den eneste som ligger an til fast stortingsplass som ikke allerede jobber fulltid med politikk.

— Jeg må også fore laksen, og har derfor litt andre forutsetninger enn flere av mine motstandere. Derfor blir det litt ekstra jobbing på natten eller tidlig om morgenen, sier Steffensen. Han har også færre vekttall enn det som er vanlig blant de som lager lover i landet. Allerede etter gymnaset la han bort bøkene for å tjene egne penger.

— Det blir flere og flere akademikere på Stortinget, men det kan jo bli litt mye også. Jeg synes det er positivt hvis det også er plass til en som meg, sier Steffensen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  2. - Folk vil få sjokk

  3. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

  4. For to år siden døde tre mennesker på Sokn camping - denne gangen var det ikke folk i campingvogna da det tok fyr

  5. Har funne ei rekke grove lovbrot på KNM «Helge Ingstad»

  6. Hele laget satt i karantene: Toppklubben må stille med juniorlaget

  1. Politikk