Nå kan Hedda og Oscar pynte til Halloween

Oscar Aniksdal (7) har etter hvert fått erfaring med å lage gresskarlykter til Halloween. - Jeg bruker spikkekniven min, sier han.

Mange barnefamilier tok turen til Vik for å få tak i en viktig Halloween-effekt denne helgen. Her der det Hedda (3) og Oscar (7) Aniksdal fra Nærbø som velger seg noen fine gresskar.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Familien Aniksdal var blant de mange barnefamiliene som tok turen til bøndene Gunnar og Liv Wiig i helgen.

De siste årene har bøndene invitert til selvplukk av gresskar i åkeren på Vik i Klepp kommune. Folk reiser langveisfra for å plukke seg ut et gresskar eller to. De store gresskarene skal mange stille på trappa på Halloween, tirsdag 31. oktober.

LES OGSÅ: Derfor feirer vil Halloween

– Har du funnet et Hedda? spør far Oddgeir Aniksdal.

– Ja, sier Hedda (3), som kommer med stadig nye gresskar hun gjerne vil ha med seg hjem til Nærbø.

– Nå skal vi ta dem hjem og skjære dem opp, sier storebror Oscar.

– Han har etter hvert så lang erfaring med å lage gresskar-lykter at han får gjøre det alene. Men spikkekniven sin, sier mor Siw Aniksdal.

Gjengen fra Nærbø er heldig som kom før det ble tomt. Lørdag var om lag 250 personer innom gården. Søndag begynte det å gå tomt for store gresskar, men så er også årets avling dårlig.

Hedda Aniksdal (3) har funnet seg et fint gresskar. Bøndene Liv og Gunnar Wiig har dette året samlet inn alle gresskarene fra åkeren, dermed er det bare å velge seg ett.
Torill, Stina Synnøve og Østen Olaus Eskeland fra Sandnes, tok også turen til Vik søndag formiddag.

– Jeg anslår at 80 prosent av årets avling er ødelagt av regn. Regnet slår rett og slett hull i gresskarene. Vanligvis får kundene gå i åkeren og plukke gresskarene selv. I år har vi samlet dem inn på forhånd, fordi åkeren er så dårlig, sier Gunnar Wiig.

Noen store, noen små. Gule, grønne, oransje og grå.

Også den øvrige grønnsaksavlingen er langt mindre enn til vanlig. Bøndene dyrker blant annet rødbeter og pastinakk - grønnsaker som får bein å gå på når det er gresskar-salg på Vik.

– Det kommer alle slags nasjonaliteter. Noen kjøper gresskar for å pynte med, andre nytter dem i maten, sier Wiig.

Han anslår at han har om lag 20 ulike varianter å tilby. Noen store, noen små. Gule, grønne, oransje og grå.

Gunnar Wiig selger både små og store gresskar. - Noen til pynt, og noen som kan spises. De unge i dag er flinke til å google og finne oppskrifter. Selv spiser jeg sjelden gresskar, sier Wiig.
Edita Denic, opprinnelig fra Bosina, har kjørt helt fra Kvernevik for å få tak i gresskar. - Halloween er ikke noe vi er vant med å feire i Bosnia, men vi bruker det i supper og desserter, sier Denic, her sammen med Elvin Denic.

– Mange utlendinger er glad også i pastinakk og rødbeter, og mange unge er flinke til å google seg fram til nye oppskrifter, sier Wiig, som slett ikke vil gi seg med gresskar selv om årets avling ble dårlig.

– Nei. Det er et marked for gresskar, og det ser ut til å bli bare større og større for hvert år, sier han.

LES OGSÅ: Derfor feirer vil Halloween

Publisert: