Kjerag og kraft skaper liv og røre i Lysebotn

Denne sommeren vil Lysebotn syde av turister og anleggsarbeidere. Samtidig som Kjerag-trafikken stiger til værs, investerer Lyse og Statnett 2–3 milliarder i fjordbygda.

Masse fra kraftutbyggingen til Lyse brukes til å lage ny småbåthavn i Lysebotn.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Startskuddet for turistsesongen i Lysebotn går i midten av mai, når veien mellom Lysebotn og Sirdal brøytes. Mens 100 anleggsarbeidere bygger nytt kraftverk og nytt strømnett, skal Hilde Trøen drive Lysefjorden turisthytte og vandrerhjem. Det ligger an til at turistforeningens anlegg vil bli fullbooket store deler av sesongen. Den varer fram til oktober/november når snøen legger seg igjen.

– Kjerag er i ferd med å ta helt av. Tydelig at turistene har fått øynene opp. Dette minner om slik det var på Preikestolen rundt tusenårsskiftet. Utviklingen går mye fortere på Kjerag. Preikestolen har banet vei, sier Trøen, som i 23 år var daglig leder på Preikestolhytta og Preikestolen Fjellstue.

Lysefjorden turisthytte noterte 5800 overnattinger i fjor. Forhåndsbestillingene har økt med 50 prosent i år. Anlegget er pusset opp og står klart til innrykk.

– Vi har 140 sengeplasser og det begynner allerede å bli veldig fullt hos oss. Jeg tror hele sesongen blir fullbooket. Det var ikke lenge siden antallet overnattinger på Preikestolen lå på samme nivå, mener Hilde Trøen.

Det ventes 300.000 turister på Preikestolen og 100.000 på Kjerag i år.

Ny garasje, ny sykestue, en brukt ambulanse, beredskapstilhenger og ny redningsbåt står klar ved Norsk Folkehjelps base i Lysebotn.

Samtidig bygger Lyse ut nytt kraftverk til 1,8 milliarder kroner i Lysebotn. Det er stor anleggstrafikk med transport av sand og pukk, utstyr og materiell fra havna. Statnett skal strekke ny kraftlinje til Tonstad i Sirdal. Stålmaster kommer via lekter og skal transporteres gjennom Lysebotn. Statens vegvesen skal utvide veien. Det blir altså mye anleggsarbeider i kraftbygda innerst i Lysefjorden.

– I høysesongen for turisme har de store aktørene innen kraft- og linjeutbygging lovet å gi oss førsteplassen, kommenterer Audun Rake, daglig leder i Lysefjorden Utvikling.

Lyse investerer 1,8 millarder kroner i nytt kraftverk, som erstatter gamle Lysebotn kraftstasjon.
Statnett investerer mellom 7,1-8,5 milliarder kroner i Vestre korridor, hvor Lysebotn inngår.

I praksis betyr det at anleggstrafikken skal ta en pause når turistferja ankommer i Lysebotn. Det skal også være folk som har tilsyn når tunge kjøretøyer er på kaien. For å unngå at turister blir skadet.

– Vi føler kraftbransjen tar sikkerheten på alvor og forventer at de har kontroll, sier Hilde Trøen.

Statens vegvesen utvider veien gjennom Lysebotn og lager fortau.

Norsk Folkehjelp har egen redningsbase i den gamle skolen i Lysebotn. Den kalles Bolten aktivitetssenter. Her leier turistforeningen overnattingsplasser. I tillegg leier kraftaktørene areal til brakkerigg, samt gymsalen. Leieinntektene har gjort folkehjelpen i stand til å bygge ny sykestue og garasje. Her står det klar en brukt ambulanse, samt en liten redningsbåt som kan brukes på fjord og fjellvatn.

Statnett strekker ny kraftlinje fra Lyse trafostasjon til Sirdal.

– Vi har rustet oss ganske kraftig opp for å møte veksten på Kjerag. Det er langt fra Lysebotn til offentlige ressurser. Man må helt til Tonstad for å finne ambulanse. For øvrig er man avhengig av helikopter eller ambulansebåt fra Stavanger. Derfor har vi tenkt å bemanne basen på Bolten med frivillige mannskaper i sommer. Da kan vi å være mer til stede, ikke bare rykke ut når noe skjer. I fjor hadde vi fem oppdrag, fordi var i Lysebotn, opplyser Espen Brekke i Norsk Folkehjelp.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Marianne Veggeberg i Statnett blir det investert 7,1–8,5 milliarder kroner for å styrke forsyningssikkerheten i det som kalles Vestre korridor - området fra Sauda til Kristiansand. Hun har ikke isolerte tall for Lysebotn.

Lysebotn har en håndfull fastboende til vanlig, men tusenvis gjester bygda på sommerstid.
Hvis turister trenger bistand, er Norsk Folkehjelp klar til å stille. Basen i Lysebotn skal bemannes av frivillige i sommer.
Publisert:
 1. Lysebotn
 2. Kjerag
 3. Preikestolen
 4. Lysefjorden
 5. Statnett

Mest lest akkurat nå

 1. Kaos og drama på overtid da Viking nærmest sikret bronse­medaljen

 2. Kjempe­tabbe og straffe­scoring mot Manchester United

 3. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 4. «For en opptur etter skadeproblemene. Medaljen er på vei til Stavanger»

 5. Syv nye Herrem-mål i norsk smell

 6. Hockey­feber i pepper­kake­byen