Gift skal ikke lenger ta rotta på rotta

Stavanger kommune blir den første i landet til å slutte å bruke gift for å bekjempe rotter.

Publisert: Publisert:

Rottene kommunen skal bekjempe finnes i avløpssystemer, i kommunale bygg og friområder. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Andora Hylland Gjertsen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Denne våren avgjorde kommunalstyret for miljø og utbygging at rottebekjempelse i kommunens regi skal foregå uten bruk av rottegift. Hensikten er å forhindre at gift kommer på avveie i naturen, og at andre dyr eller barn får i seg giften.

– Vi kjenner ikke til at andre kommuner i Norden har forsøkt dette. Det vanligste er å bruke en kombinasjon av giftfrie løsninger og bruk av giftig åte, sier vann- og avløpssjef Jarle Furre i Stavanger kommune.

Fra 1 juni skal ikke gift lenger benyttes i rottebekjempelsen.

Mer effektivt

Kommunen har de siste årene fått inn 80 – 100 henvendelser fra innbyggere som melder om rotteplager. Skadedyrfirmaet Anticimex mener de skal klare å bekjempe rotter mer effektivt giftfritt enn rottebekjempelsen har klart med gift til nå.

Rottene som skal bekjempes befinner seg i kommunale friområder, ved kommunale bygg og i avløpssystemer. I avløpskummene vil kommunen benytte seg av feller som spidder gnagerne. Over bakken tar kommunen i bruk feller som tar livet av rottene med strøm.

Kommer til dekket bord

På privat eiendom er det eier som har ansvar for å bekjempe skadedyr. Oppdager du rotter på eiendommen din, rådes du til å kontakte et skadedyrfirma snarest. Videre informerer Stavanger kommunes nettside om at mat til husdyr som blir liggende ute, nedfallsfrukt og åpen kompost tiltrekker seg rotter. Det samme gjelder hageavfall som kastes i friområder.

Publisert:

Les også

  1. Slik fjerner du ugras uten sprøytemidler

  2. Kommuner ruster til kamp mot brunsneglen

  1. Stavanger
  2. Anticimex