Tina-saken: Håper boka kan bidra til svar

STAVANGER: Politiet har hatt 17 år på seg til å oppklare drapet på Tina Jørgensen. Nå mener forfatter Erlend Frafjord at tiden er inne for å ta mer drastiske metoder i bruk.

Den siste sikre observasjonen av Tina Jørgensen i Stavanger sentrum ble gjort av en av hennes venner klokka 01.30 natt til 24. september 2000. Da sto hun og snakket med en ukjent mann foran Burger King. - Målet mitt er at så mye ny informasjon skal føre til at folk ser koblinger. At politiet får nye tips som fører til en oppklaring. Kanskje er det bare én til nå ukjent brikke som mangler før alt faller på plass, sier forfatter Erlend Frafjord. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Hva skjedde med Tina Jørgensen? Spørsmålet har alltid plaget meg. Tina-saken var min første som krimjournalist i Stavanger Aftenblad. Jeg har aldri klart å få den ut av hodet.

Les også

Tina-saken: Serievoldtektsmann trekkes inn i Tina-saken

Lørdag lanseres Frafjords bok om Tina-drapet. Forfatteren håper at boka kan hjelpe. Absolutt alt han har kommet over blottlegges. Informasjon som politiet har lagt lokk på i 17 år, gjøres tilgjengelig for leseren.

– Målet mitt er at så mye ny informasjon skal føre til at folk ser koblinger. At politiet får nye tips som fører til en oppklaring. Kanskje er det bare én til nå ukjent brikke som mangler før alt faller på plass. Noen ganger er det slik, sier Frafjord, som nettopp hadde startet journalistkarrieren i Aftenbladet da Tina ble meldt savnet søndag 24. september 2000.

Lunken interesse hos politiet

Forsvinningen til den 20 år gamle Stavanger-kvinnen var Frafjords første krimsak. Han husker godt at han troppet opp på politihuset i Stavanger. Her møtte journalisten en noe lunken interesse for saken.

– Politiet mente at dette mest sannsynlig dreide seg om et selvmord. Det var mange som kjøpte den forklaringen. Også medier. Kort tid etterpå skjedde ranet mot kona til den styrtrike entreprenøren Trygve Stangeland hjemme på Tjelta, og både politiet og journalister ble mer interesserte i det. Jeg også. Fluktbilen ble funnet ved Bore kirke, sier Frafjord.

Les også

Tina-boken: Fremragende journalistikk!

Selv var han på vei til Oslo for å se cup-finalen mellom Viking og Odd, da nyheten kom. I forbindelse med etterforskningen av TS-ranet, ble kroppen til en ung kvinne funnet i en kum ved Bore kirke.

Tina.

Holdt taket

Tina Jørgensen ble funnet én måned etter at hun formelt ble meldt savnet. Nå var plutselig både journalister og politi tilbake på forsvinningssaken, som altså viste seg å være en drapssak.

LES OGSÅ: Den glade jenta kom aldri hjem

– Jeg holdt tak i dette. Dag etter dag. Ganske nøyaktig ett år etter funnet ble kjæresten til Tina siktet for drapet. Jeg fulgte prosessen tett helt til straffesaken mot ham ble henlagt av riksadvokaten ytterligere ett år senere. Politiet innstilte på tiltale, sier Frafjord.

Tinas kjæreste var i en periode som siktet varetektsfengslet på grunn av det påtalemyndigheten mente var bevisforspillelsesfare. Da siktelsen ble opphevet, var det ifølge Frafjord som om politiet la drapssaken død.

– De orket ikke å snu bunken og starte på nytt, sier forfatteren.

Så skjedde nok et ran - Nokas-ranet - i påsken 2004.

– Da handlet plutselig alt om Nokas-saken. Det skulle gå nesten ti år før politiet igjen interesserte seg for Tina-drapet. Drapssaken ble delvis gjenåpnet i 2013, sier Frafjord.

På hobbybasis

Selv sluttet han i Aftenbladet i desember 2009 for å starte magasinet Plot. Tina-saken klarte han imidlertid aldri å glemme. Tvert om fortsatte han å samle dokumenter i saken. I forbindelse med bokarbeidet regner han med å ha vært gjennom 8000-10.000 sider med dokumentasjon. De mest interessante dokumentene er blitt lest utallige ganger.

Les også

Mannen som tilsto drapet på Tina Jørgensen er nå tilkjent erstatning for strafforfølging

Les også

Tina-siktet tror han er mannen på tegningen

Men så, i september 2015, skjedde det plutselig noe. Som lyn fra klar himmel forelå det en tilståelse i Tina-saken. En lyngdøl i 30-årene tilsto det 15 år gamle drapet. Samtidig snakket han tre barndomskamerater inn i saken. De fire mennene ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

Omtrent samtidig fikk Frafjord en forespørsel fra Bjørn Olav Jahr i Gyldendal, om han kunne tenke seg å skrive bok om Tina-drapet.

LES OGSÅ: Husket han noe som ikke skjedde?

Den tidligere Aftenblad-journalisten ville imidlertid ikke begynne bokarbeidet før det forelå en endelig påtaleavgjørelse mot de fire mennene fra Lyngdal. Saken ble, i september 2016, henlagt som intet straffbart forhold.

Tøff prosess

1. november i fjor startet bokarbeidet for fullt. Tina-saken var og ble et mysterium. Til Aftenbladet sier Frafjord at det også var viktig for ham å bli godt kjent med Tina for å kunne tolke og analysere resten av dokumentene i saken. Hvem var hun? Fantes det sider ved henne som de nærmeste ikke kjente til? Kunne svaret på drapsgåten ligge her?

Tina var flink til å lage fotoalbum og skrive dagbok. Forfatteren har både sett gjennom bunkevis med bilder og lest i almanakkene hennes for å finne ut hva hun gjorde og hvem hun var sammen med nærmest time for time de siste fire årene av livet hennes. Han har lest alt utenom det som står i almanakken hun skrev i sist. Den forsvant sammen med Tina drapsnatten.

Les også

Kripos skal gjennomgå Tina Jørgensen-saken

Les også

Tinas mor håper mareritt tar slutt

– Til slutt følte jeg at jeg hadde blitt godt kjent med Tina uten å ha møtt henne. Hun ble levende for meg igjen, men hele dette bildet ble brått knust da jeg måtte gjøre noe jeg hadde gruet meg til i lang tid.

Frafjord sikter til den kvelden han hentet fram bildene som ble tatt av den døde Tina i kummen og da hun ble obdusert.

Forfatter Erlend Frafjord er takknemlig for at de pårørende valgte å medvirke i boken om drapet på Tina Jørgensen (20).

– Jeg måtte studere disse bildene, ikke minst de som ble tatt av Tinas hode, for å få et reelt inntrykk av hva som skjedde under drapshandlingen. Da jeg så bildene ble det utenkelig for meg å slippe denne saken før jeg har fått et svar på hvem som utførte denne grusomheten og hvorfor, sier forfatteren.

Han håper at drapsmannen lever i dag. I så fall tror han definitivt at vedkommende vil lese boka.

– Da håper og tror jeg at han får en ny oppfatning av hva han faktisk har gjort. Det har vært mange prøvelesere av boka og tilbakemeldingen er at den er meget sterk. Jeg håper at også drapsmannen blir påvirket og innser at det er på tide å gjøre opp for seg, sier Frafjord.

Mye nytt

Forfatteren regner med at det blir reaksjoner på boka. Ikke minst fordi han offentliggjør opplysninger politiet har holdt skjult i alle disse årene. Opplysninger som kun politiet og drapsmannen til nå har kjent til. Opplysninger som er viktige for politiet å holde skjult for å sjekke om det er hold i eventuelle tilståelser.

– Ser du at det er problematisk å røpe disse opplysningene?

– Politiet har hatt 17 år på seg til å finne den som kan gi en tilståelse uten å klare det. I minst 13 av disse årene har det knapt blitt utført etterforskning. Politiet har mislykkes. Nå er det på tide å ta andre og mer drastiske metoder i bruk. Det gjør jeg i denne boka ved at publikum gis langt bedre forutsetninger til å være med på å løse saken, sier Frafjord.

Anonymisert

I boka vises det til en liste på åtte alibikandidater som politiet jobbet med i 2013. Disse personene har vært viktige også for Frafjord. Selv om målet med boka er at politiet skal få tips som kan føre til en oppklaring, har han valgt å anonymisere alle.

Les også

Tore Sandberg om Tina-drapet: Interessant link til Birgitte-saken

– Det er fordi ingen av disse personene i dag er siktet. Jeg tror nok likevel at folk som kjenner dem vil forstå hvem det er snakk om, sier forfatteren.

Han tror boka vil overraske. Den åpner også for at helt nye geografiske steder i regionen blir interessante i saken, noe som i seg selv kan bidra til nye, avgjørende tips.

Ved årsskiftet vil Kripos’ Cold Case gruppe levere sin anbefaling til Sør-Vest politidistrikt om Tina-saken skal gjennomgås på ny i sin fulle bredde.

– Min mening om dette er at det bør den absolutt. Jeg mener boka klart dokumenterer hvorfor saken bør gjenopptas. Det er ikke uten grunn at den gis ut nå, sier Frafjord.

Publisert:

Tina-saken

 1. Har startet ny etterforskning i Tina-saken

 2. Tina-saken: Ny etterforskning starter først til høsten

 3. Tina-saken: Taxisjåføren som løy under avhør snakker ut

 4. – Vi hadde absolutt ikke åpnet saken om vi ikke hadde tro på løsning

 5. Politiet mener bok kan ha gjort oppklaring vanskeligere

 6. Advokat til Tinas tidligere kjæreste: – Vi vet at etterforskningen ikke involverer min klient

 1. Tina-saken
 2. Drap
 3. Tina Jørgensen
 4. Etterforskning
 5. Sør-Vest politidistrikt