Bogafjell får ny skole før Skaarlia

Publisert: Publisert:

Skaarlia ønsker seg skole, men den kommer ikke med det første. Foto: Fredrik Refvem

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bogafjell ungdomsskole rykker frem i køen og skal stå ferdig 2020. Opposisjonen forsøkte også å fremskynde Skaarlia skole til 2021, men ble nedstemt.

 • Nederst i artikkelen kan du lese hele lista over skoler som skal bygges eller utvides i Sandnes de neste åra.

Mandag diskuterte bystyret skolebruksplanen for 2018–2021, som er kommunens styringsverktøy for planlegging av tilstrekkelig skolekapasitet.

Rådmannen foreslo at Bogafjell ungdomsskole – ny skole med plass til 18 klasser og 504 elever – står ferdig til skolestart i august 2020 - og ikke i 2022 som tidligere vedtatt. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Opposisjonen forsøkte seg også med et forslag om å fremskynde byggingen av Skaarlia skole som skulle stått ferdig i 2019, men som i planen er utsatt til 2023. ’

Jobber for privatskole

– Vi ser at det er usikre prognoser for Hana og mener derfor at den kan skyves ut. Vi flytter heller Skaarlia frem til 2021. Her har vi et lokalsamfunn som er i ferd med å bygges opp og som trenger en skole, sa Trond Niemi (KrF).

Foreldre i Skaarlia har flere ganger gjort seg bemerket i kampen for å egen skole i Skaarlia, både gjennom mediaoppslag og debattinnlegg.

Nå jobber foreldrene i Skaalia med planer om lage sin egen friluftsskole. Utdanningsdirektoratet skal behandle søknaden innen februar neste år. Ny privat skole vil få betydning for byggingen av Skaarlia skole, skriver rådmannen.

Her skal Bogafjell skole stå ferdig i 2020. Foto: Pål Christensen

– Historien og oppsummeringen viser at skole i Skaarlia har vært utsatt flere ganger, og at fremtidsplanene er høyst usikre. Kommunen har som nevnt hatt skole i Skaarlia på tegnebrettet siden 90-tallet. Skaarlia friluftsskole søkte Udir om godkjenning februar 2017, sier Helene Barkved, en av initiativtakerne bak friluftsskolen.

– Det er derfor underlig at fremtidige utsettelser eller skrinleggelser av kommunens planer for skole i Skaarlia nå legges på en etablering av Skaarlia friluftsskole, legger hun til.

Heidi Bjerga (SV) Foto: Jarle Aasland

Nedstemt

Også SV foreslo å fremskynde Skaarlia.

– Vi kommer ikke til å støtte utbygging av Hana skole fordi det må ses i sammenheng med byggingen av Skaarlia skole. Vi er ikke villig til å sette dette på spill. Ved å prioritere Skaarlia skole nå, så kan vi unngå at det bygges en ny privatskole der oppe. Vi legger derfor frem et forslag om at Skaarlia skole ferdigstilles i 2019, sa Heidi Bjerga (SV).

SV sitt forslag fikk en stemme, mens KrF fikk støtte fra H, Miljøpartiet de Grønne og SV. Det holdt ikke til flertall for forslaget.

Dersom elevtallet øker vesentlig mer enn prognosene tilsier, kan det bli aktuelt å framskynde byggingen av Skaarlia skole, skriver rådmannen i skolebruksplanen.

428 flere elever

Det er foreventet at antall elever i sandnesskolen vil øke fra 10.225 i 2019 til 10.653 i 2030, en økning på 428 elever.

Bystyret har tidligere bestemt at nærskoleretten skal praktiseres slik at samlet skolekapasitet i utgangspunktet skal utnyttes før det foretas utvidelser og/eller nybygg av skoler.

Les flere saker fra mandagens bystyre:

Les også

Politikerne utsatte kontroversiell sak

Les også

Borgli: - Jeg trodde dette var en gladsak

Ved skolestart skoleåret 2017-2018 var det 9.789 elever i grunnskolen i Sandnes. Dette er en økning på 281 elever fra skolestart skoleåret 2015-2016 i august 2015.

– Denne planen er en av de viktige faktorene inn mot økonomiplanen. Her er det en del oppspill til skoler som vi må begynne å diskutere. Hva gjør vi på Hommersåk? På Sviland? Og hva gjør vi med diskusjonen om en sentrumsskole. Posisjonen har fortsatt en holdning om at vi skal bygge de skolene som trengs, sa Arne B. Espedal (Ap).

Det koster å bygge

– Det er kjekt å bygge nye skoler og viser frem flotte nye skoler. Vi bygger både på Figgjo og Skeiene, men det koster mye penger. Vi må prioritere og vi må bruke penger på plassene vi trenger, la han til.

Høyre la frem to nye forslag.

– Jeg er enig i mye av det Ap sier her, men Høyre kommer til å legge frem et tilleggsforslag. Bystyret utfordrer nok en gang nærskoleretten som ikke lenger er en retningslinje, men en rett. Høyre er ikke negativ til å utnytte ledig skolekapasitet, men det skal gjøres på en riktig måte, sa Ragnvald Nilssen (H).

Høyre fikk flertall for følgende forslag:

 • Skolebehovsplanen fra og med 2019-2022 skal lages slik at den vil være et styringsverktøy for planlegging av tilstrekkelig skolekapasitet i et 5-10 års perspektiv. Det innebærer at tabeller med fødselstall, prognoser og skolekapasitet skal fremkomme på den enkelte skole. En slik oversikt er helt avgjørende for å kunne vurdere nye boligprosjekter og eventuelle behov for å utvide skolekapasitet.

Disse skolene skal bygges eller utvides

Flertallet i bystyret vedtok følgende forslag fra rådmannen:

 • Figgjo skole – bygges ny skole med plass til 560 elever, ferdig våren 2019- restfinansiering innarbeides.
 • Skeiene ungdomsskole – rehabilitering, modernisering og utvidelse med plass til 588 elever, ferdig til skolestart i august 2018- restfinansiering innarbeides.
 • Malmheim skole - ny skole ferdig i 2019.
 • Utvidelse av Sandved skole bør skje så fort som mulig.
 • Skaarlia skole ferdig i 2023.
 • Utvidelse av Hana skole, ferdig i 2023.
 • Utvidelse av Sviland skole så fort som mulig.
 • Bogafjell ungdomsskole skal så ferdig i august 2020.
 • Høyland ungdomskole - svømmehall og gymsal bygges om til klasserom når nye svømmehall på Iglemyr står ferdig. Bygging av ny idrettshall i tilknytning til skolen.
 • Ny barneskole i Riska bør være klar til 2023. Må avklares om nye skole skal erstatte dagens Hommersåk skole eller om den også skal erstatte Maudland skole.

Les mer:

Publisert:

Les også

 1. Byggefirma krever erstatning etter at skole ble forsinket

Foto: Marie von Krogh

Mest lest akkurat nå

 1. Beboer på Lervig sykehjem har testet positivt for korona: – Spesiell og uavklart situasjon

 2. Vil legge ned 180 barne­hage­plasser neste år: Disse kommune­delene blir rammet

 3. Fire koronasmitta i Hjelmeland

 4. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

 5. Venninnene kjøpte 800.000 over pris­antydning. Dette er grepene som kan gi heftige bud­runder

 6. Eg er stolt når til­sette ved universi­tetet er med i opp­lyst og høveleg meinings­bryting