Styreleder vil ha Dale-gransking

Tidligere styreleder Ragnhild Osmundsen ber Rogaland fylkeskommune iverksette en uavhengig, ekstern gransking av Dale Eiendomsutvikling AS.

Publisert: Publisert:

I 15 år var Ragnhild Osmundsen styreleder i Dale Eiendomsutvikling AS. Hun sier hun ikke har noe å skjule, og har nå tatt initiativ til at fylkeskommunen skal granske Dale-saken. Foto: Fredrik Refvem

  1. Leserne mener
Denne artikkelen er over tre år gammel

Osmundsen mener Aftenbladets omtale av virksomheten til det nå nedlagte, fylkeskommunalt eide aksjeselskapet Dale Eiendomsutvikling AS er så alvorlig at det bør være i alles interesse å få saken grundig gjennomgått en gang for alle.

– Jeg ønsker å få dette inn i andre rammer, og få fakta om denne saken på bordet, sier Osmundsen til Aftenbladet.

LES ALLE ARTIKLENE OM LUFTSLOTTET DALE HER:

Luftslottet Dale - Aftenbladet.no

9. februar skrev hun et brev til fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal der hun ba om at det blir gjort en ny gransking av selskapet hun var styreleder for gjennom 15 år.

«Som styreleder gjennom 15 år i Dale Eiendomsutvikling AS har jeg ingenting å skjule, tvert om ønsker jeg at fakta vedrørende forvaltning, regnskap og økonomiske sider etter fremgangsmåten i aksjelovens § 5–25 og styrets handlingsplikt og kompetanse kommer fram», skriver Osmundsen i brevet.

Åpner for gransking

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal mener Rogaland Revisjons rapport om Dale-saken fra høsten 2015 ga mange svar, men avviser ikke at det kan bli aktuelt å gjøre en ny gransking.

– Når det gjelder behov for en ny revisjonsrapport knyttet til prosess og vedtak i forbindelse med salgsprosess, avvikling av selskapet og mulige andre forhold som ikke ble fanget opp i 2015, er det noe jeg vil be fylkeskommunens Kontroll- og kvalitetsutvalg se nærmere på. Da må vi samtidig avklare om det er framkommet nye opplysninger i forbindelse med Aftenbladets artikler de siste ukene, som gjør at det er nødvendig å gå inn i dette igjen. I den sammenheng er det selvsagt et moment at tidligere styreleder nå ber oss om å gjøre en gransking, sier fylkesordføreren.

Ragnhild Osmundsen var frem til april 2015 styreleder i selskapet som på vegne av fellesskapet skulle forvalte den gigantiske prakteiendommen rundt det tidligere psykiatriske sykehuset på Dale. Da bestemte Rogaland fylkeskommune seg for å avvikle politikerstyret i Dale Eiendomsutvikling AS. Noen måneder senere ble aksjeselskapet oppløst.

Den siste tiden har Aftenbladet blant annet avdekket at 88 skattemillioner er brukt for å utvikle Dale-eiendommen til en ny bydel i Sandnes - uten at det ble satt opp så mye som en grunnmur. Ved å gå gjennom flere tusen fakturaer, reiseregninger og annen dokumentasjon fra årene 2011 til 2016, har Aftenbladet blant annet avslørt forhold som fylkeskommunen i ettertid innrømmer kan være lovbrudd.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal avviser ikke at det kan komme en ny Dale-gransking. Foto: Rogaland fylkeskommune

Omdømmeskade

I sitt brev til fylkesordføreren viser Ragnhild Osmundsen til Aftenbladets pågående artikkelserie om «Luftslottet Dale» når hun skal begrunne behovet for en ny gransking.

«Stavanger Aftenblad har gjennom de siste ukene skrevet en rekke artikler og fortsetter med sin artikkelserie i en form som jeg anser som alvorlig for alle parter. I tillegg kommer det karakteristikker av meg som styreleder og enkelte andre styremedlemmer som skader navngitte styremedlemmers omdømme.», skriver Osmundsen i brevet til fylkesordføreren.

I rapporten fra Rogaland Revisjon fra 2015 var konklusjonen at både styreleder og daglig leder utførte sine plikter etter aksjelovens bestemmelser.

– Fylkesrådmann Trond Nerdal har i forbindelse med Aftenbladets artikkelserie uttalt at både det norske og EØS-lovverket for offentlige innkjøp kan ha blitt brutt etter å ha blitt kjent med at et estisk arkitektselskap fikk et oppdrag på Dale uten anbud. Hva tenker du om det?

– Det er en av problemstillingene det kan være relevant å se nærmere på, sier Ege Tengesdal.

Hun mener at en annen grunn til eventuelt å gå gjennom saken på nytt, er at tilfellet Dale kan gi lærdom for andre saker i fylkeskommunen.

– Dette handler også om at vi må sikre oss at vi har rutiner og kultur for å komme med kritikk, innvendinger og alternative forslag til løsninger, sier fylkesordføreren.

Publisert: