Drar til Oslo for å kaste regjeringen

SVs nye generasjon skal i helgen legge planen for å unngå skrekkens grense og fire nye år med Høyre og Frp i regjering.

Sigve Romslo (SV) dro torsdag til sitt siste SV-landsmøte med en lederrolle for fylkeslaget. Han har stor tro på at Rogaland SV kaprer et stortingsmandat.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sigve Romslo er i helgen delegasjonsleder for Rogaland SV når landsmøtet i helgen vedtar nytt partiprogram.

Partiet skal også bli enige om kravene som skal stilles Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i eventuelle forhandlinger om regjeringssamarbeid etter stortingsvalget.

Ultimatum til Ap

Kravene kan bli justert av landsmøtet, men listen for ser foreløpig slik ut:

  1. Ta kampen mot ulikhet og fattigdom: SV vil øke barnetrygden og innføre årlig opptrapping.
  2. Bekjempe klimaendringer - gå fra olje til nullutslipp: Nei til petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen, Senja, Møreblokkene, iskanten, polarfronten og uåpnede deler av norsk sokkel. Vaske oljefondet grønt.
  3. Flere lærere: Nasjonal lærernorm på maks 15 elever per lærer fra 1.-4. trinn og maks 20 elever per lærer fra 5.- 10.trinn.
  4. Profitt-fri velferd: Nei til profitt for eiere av kommersielle foretak i velferdsbransjen, eksempelvis i barnehager, barnevern og asylmottak.
Pressekonferansen på Stortinget var godt besøkt da (f.v.) Snorre Valen, Audun Lysbakken og Kari Elisabeth Kaski orienterte pressen før SV-landsmøtet.
Les også

Leiar: Rettferd med SV

Les også

Bjerga vraket som førstekandidat

– Ikke kontroversielle krav

Delegasjonsleder Romslo mener de fire kravene er like viktige.

– Klart, når du går til forhandling med to andre partier, er det nettopp en forhandling, men hvis en ser litt nøyere på kravene, er ikke dette kontroversielt. I realiteten er dette akseptable krav, alle fire.

– Hvis SV i en eventuell situasjon «bare» skulle få gjennomslag for tre av fire krav, vil det være nok til ikke å ønske et regjeringssamarbeid?

– Det kan være nok, men landsmøtet skal si noe mer om dette rundt ultimatum. Jeg er alltid pragmatisk til at en forhandling er en forhandling. Klart, krever vi Norge ut av NATO, så er du dømt i en slik forhandling, men slike ting har vi ikke tatt med, sier Romslo.

Les også

Lysbakken foreslår radikalt grep i boligmarkedet

Les også

Folkets dom: – Norske politikere er vanskelige å forstå

– Ubrytelig avtale

Gjennomslag for disse fire kravene avgjør samarbeidsform og om SV vil skrive under på en avtale.

SV-leder Audun Lysbakken er klar på at en avtale innebærer gjennomslag for alle kravene.

– Vi, Ap og Sp har en absolutt ubrytelig avtale om å felle regjeringen, sa Lysbakken under en pressekonferanse på Stortinget onsdag.

Magisk grense

Regjeringsmakt eller en samarbeidsavtale med en Ap-styrt regjering forutsetter en rekke ting.

Blant annet at SV havner over «sperregrensen» på 4 prosent oppslutning.

Den avgjør hvilke partier som er med i fordelingen av 19 utjevningsmandater.

Målingen til Respons analyse for Aftenposten fra forrige uke var såpass bra for SV at Rogaland SV la ut resultatet på Facebook:

Venstres 3,7 prosent sendte Iselin Nybø (V) ut, mens SVs 4,6 prosent sendte Rogaland SVs 1. kandidat, Solfrid Lerbrekk (26), inn.

– Skal vi ha regjeringssamarbeid, må vi over sperregrensen. Havner vi under, kan vi glemme alt. Vi kan ikke ha det som Venstre, som hadde flere statsråder enn stortingsrepresentanter i den siste Bondevik-regjeringen, sier Romslo.

58-åringen trer i helgen ut av landsstyret. Inn kommer Ingrid Fiskaa (39).

I tillegg er Eirik Faret Sakariassen (26) innstilt på fast sete i sentralstyret.

I forbindelse med landsmøtet i 2015 ga Fiskaa klar beskjed om at hun ikke likte håndteringen av maktkampen hun da var en del av.

Rogaland SV fant ikke plass til Bryne-politikeren i SVs nye toppledelse, tross fartstid i SVs sentralstyre og som statssekretær i Utenriksdepartementet.

Nå er hun blant fylkeslagets mest rutinerte.

Snittalderen er 31 år i det Romslo kaller en delegasjon med en ekstremt ungdommelig profil.

Datteren, Jeanette (født 1998), er med som vara og observatør.

Solfrid Lerbrekk er 1. kandidat for Rogaland SV i stortingsvalget.

Generasjonsskifte

– Det pågår et generasjonsskifte, ja, sier Romslo.

– Tenker ingen på et savn etter Hallgeir Langeland lenger?

– Savnet etter gode folk er alltid til stede, men Hallgeir har hatt sin tid på Stortinget. Det er et savn ikke å ha en stortingsrepresentant i denne perioden. Vi håper å komme sterkere tilbake i neste periode og få inn noen i dette valget, sier Romslo, som framover ikke skal ha verken styreverv eller folkevalgte verv.

– Ingen ting varer evig. Nå må yngre krefter få slippe til.

– Er det urealistisk å få inn noen fra Rogaland SV på Stortinget?

– Nei, det er veldig realistisk. Rogaland SV har vært inne med utjevningsmandat på rundt halvparten av gallupene.

– Kan det komme til å stå om et par hundre stemmer?

– Klart det kan fort skje. Venstre kan bli jokeren. Om Venstre kommer over eller under sperregrensen, vil fort avgjøre fordelingen av utjevningsmandatene, sier Romslo.

Heikki Holmås, Snorre Valen og Bård Vegar Solhjell tar ikke stortingsgjenvalg. Det vitner om en fornyelsen som også pågår sentralt.

– Snorre Valen vil være nestleder selv uten gjenvalg på Stortinget. Kirsti Bergstø blir også nestleder. Selv har vi en ung 1. kandidat i Solfrid Lerbrekk. Hun blir en tilvekst for partiet. Ingrid Fiskaa har vært med nasjonalt som blant annet statssekretær og medlem i sentralstyret, og nå er hun valgt til nestleder i Rogaland SV. Hun er også innstilt på plassen jeg har i landsstyret nå. Klart hun vil bli en profilert rogalandsstemme innad i partiet.

– Er organisasjonen SV klar for eventuell regjeringsmakt?

– Vi har folk til å bekle det. Et parti må jo alltid ønske å få makt. Hvis ikke har et parti ikke livets rett. Samtidig skal vi ikke gå over lik og svelge hva som helst, sier Romslo.

Hallgeir Langeland spiller fortsatt en viktig rolle for Rogaland SV.

Langeland i kulissene

Eirik Faret Sakariassen påpeker at Hallgeir Langeland selv har vært med på å presse fram et generasjonsskifte.

Langeland har ledet nominasjonsprosessen i Rogaland SV og er nå en del av strategiutvalget, som er den operative ledelsen av valgkampen.

– Det er bra for et parti å få fram nye, unge fjes. Jeg tror de arbeidsledige i Rogaland vil være fornøyd med å få en representant på sin egen alder som kjenner utfordringene godt, sier Sakariassen.

Han tror SV kanskje stiller med sin sterkeste liste noensinne.

– Hans Olav Lahlum, Lars Haltbrekken, Arne Nævra er blant de nye og sterke profilene som vil løfte partiet.

– Kan det noen gang komme en «ny Hallgeir Langeland» fra Rogaland?

– Jeg tenker at det alltid er vanskelig å bli sammenlignet med dem som har vært før. Solfrid Lerbrekk vil ha en helt annen profil enn Hallgeir. Hun vil støtte ham i noen saker, men være uenig i andre. Om det blir en ny Hallgeir... Det er jeg usikker på. Det finnes bare én ekte i levende live, sier Sakariassen.

Publisert: