Nå er det ungdomsskolen sin tur

Ungdomsskolene i Stavanger har lenge hatt en god del mindre penger å rutte med en barneskolene, nå skal ungdomstrinnet endelig få mer.

- Nå må vi hjelpe ungdomsskolene, sa Sissel Knutsen Hegdal (H).
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

13,1 millioner kroner skal fordeles på ungdomsskolene, vedtok oppvekststyret i Stavanger onsdag kveld. (29. mars 2017)

Saken er denne:

Formannskapet vedtok i februar å øke summen som går til skole og barnehage med 13,1 millioner kroner. Onsdag skulle oppvekststyret bestemme hvordan disse pengene skulle brukes.

-Skjevfordeling

Direktør for oppvekst og levekår Per Haarr hadde foreslått at 9,1 millioner skulle gå til ungdomsskolene og fire millioner til barnehagene.

Det til tross for at politikerne de siste årene har snakket mye om at de prioriterer «tidlig innsats», altså de yngste barna.

Her er grunnene til at direktør Haarr mener det når er ungdomsskolene sin tur:

 • Småskolen har vært prioritert i flere år nå. Blant annet er tildelingen per elev på 1. trinn nesten dobbelt så høy som på de øvrige trinnene i barneskolen.
 • Også regjeringen prioriterer tidlig innsats, noe som har gjort at kommunen har fått ganske mye penger til dette: 17,1 millioner til lærerstillinger på 1.-4. trinn via statsbudsjettet for 2016. I 2017 er summen økt til 29,4 millioner kroner.
 • Det gjør at barneskolen har en «merkbart lettere økonomisk situasjon enn ungdomsskolene», slår skolesjef Jørn Pedersen og direktør Haarr fast i saksframlegget.
 • Dessuten har det skjedd en omfordeling av midler fra ungdomstrinnet til barnetrinnet på vel fire millioner kroner da modellen for fordeling av midler til spesialundervisning ble lagt om i 2014.
 • Og fire ungdomsskoler mister til sammen 16 lærerårsverk fra neste skoleår. Det skyldes at regjeringen avslutter en fire-årig tilskuddsordning som har styrket lærertettheten på ungdomstrinnet.

Å la ungdomsskolene få 9,1 millioner nå, vil kompensere noe for denne skjevfordelingen, konkluderer Haarr.

Les også

Skole: 360 millioner til flere lærere for de minste

Sissel Knutsen Hegdal (H) er leder av oppvekststyret, Rune Askeland (V) er nestleder.

Alt til ungdomsskolen

Leder for oppvekststyret Sissel Knutsen Hegdal (H) syntes tydelegvis det var vektige grunner, for hun gikk enda lengre enn rådmannen og foreslo at hele summen på 13,1 millioner skulle gå til ungdomsskolene. Midlene skulle fordeles etter elevtall ved skolene.

Hun fremmet forslaget på vegene av Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet og Frp.

– Poenget med styrkingen - at vi økte skolebudsjettet med 25 millioner, - er at skolene opplevde en krevende situasjon. Nå går det bedre i barneskolen. Pengene fra staten går også utelukkende til 1.-4. trinn. Vi vil nå hjelpe ungdomsskolene slik at de også opplever en positiv situasjon, sa Knutsen Hegdal.

Les også

112 millioner mer til Stavangerskolen

Les også

88 flere lærere i Stavangerskolen på to år

Glimrende, sa Dag Mossige(Ap).

Glimrende og supert

– Det synes vi er et glimrende forslag, lød reaksjonen fra Dag Mossige (Ap).

-Det er flott med tidlig innsats, men nå finnes det ikke bedre plass å bruke pengene på enn i ungdomsskolen, tilføyde Mossige.

– Vi får henvendelser fra ungdomsskoler som har en krevende hverdag, med dette håper vi det blir bedre, sa nestleder Rune Askeland.

Supert, sa Kristoffer Sivertsen (Frp).

– Supert, sa Kristoffer Sivertsen (Frp).

Knutsen Hegdal sa at det også ville bli viktig for ungdomsskolene hva som vil skje når den såkalte ressursfordelingsmodellen skal opp til ny vurdering.

Barnehage-bekymring

Mette Gulbrandsen fra Stavangerbarnehagenes Foreldreforening likte ikke dette så godt, hun var bekymret for at dette innebær et skjult kutt på barnehagene.

Knutsen Hegdal understreket at det her var snakk om 13 millioner på toppen av det bystyret bevilget når budsjettet ble behandlet.

– Det er overhodet ikke snakk om kutt, forsikret hun.

– Vi kommer til å følge med på at rammen til barnehagene er tilfredsstillende. Hvis det viser seg at det er behov for justeringer, forventer vi at det kommer opp i «tertialen» (budsjettrevisjon i april/mai), sa Knutsen Hegdal.

Forslaget om å gi hele potten til ungdomsskolene, ble enstemmig vedtatt.

OPPVEKSTSTYRET VEDTOK OGSÅ AT ANDELEN MENN I BARNEHAGENE SKAL ØKES FRA DAGENS 7 prosent til 20 prosent. Les mer om det her:

Les også

 1. – På høy tid med flere menn i barnehagene

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Skole
 3. Ungdom
 4. Kommunalstyret for oppvekst, Stavanger
 5. Sissel Knutsen Hegdal

Mest lest akkurat nå

 1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 3. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 4. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 5. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig