Aker Solutions nedbemanner, Eigersund ber om krisehjelp

Når det nyses på Aker Solutions, hoster hele Egersund-samfunnet. Derfor er krisen ved bedriften alvorlig for langt flere enn de 100 som må gå. Eigersund kommune ber nå om krisehjelp.

Administrerende direktør Svein Oscar Nuland.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Allmøtet torsdag ble omtalt som det kanskje viktigste i bedriftens historie. Andre nedtoner det hele og sier at det lenge har vært en glideflukt mot en nødvendig omstilling.

Da en storkontrakt glapp til Aibel i høst, skjønte alle at nå skjer det. Virkeligheten hadde innhente bedriften på Eigerøy. Verden hadde forandret seg. Det er i dag rundt 550 ansatte igjen på Aker Solutions Egersund. 100 av dem skal bort.

LES OGSÅ:

- Den mørkeste dagen på Aker Solutions

Leder ved Aker Solutions i Egersund, Svein Oskar Nuland forteller at det var en alvorstynget gjeng han informerte på allmøtet.

– Nå oppretter vi et jobbsøkersenter ved bedriften. Våre ansatte er arbeidstakere med mye kompetanse. Vi vil hjelpe dem det gjelder å komme videre i yrkeskarrieren. Jeg tror de kommer til å være attraktive.

Han vil ikke gå inn på hvilke kontrakter bedriften kommer til å forsøke å få framover, men han bekrefter at det er jobber å konkurrere om.

– Kan det bli flere oppsigelser før sommeren?

–Vi har ikke planer om ytterligere nedbemanninger i Egersund. Hva som skjer om ett, fem eller 10 år, vet ingen, men det er kun dette som er på trappene nå. Det er markedsutviklingen og tilfanget av nye kontrakter som avgjør kapasiteten vår. Vi har hatt en tett og konstruktiv dialog med klubbene i den vanskelige fasen bedriften er inne i. Aker Solutions skal være en hjørnesteinsbedrift i Eigersund også i fremtiden.

Nedgang

Det er nå rundt ett år siden bedriften startet med permitteringer. De har fortsatt i flere runder. Aker Solutions glapp på storkontrakten i høst, men har fortsatt å sikre seg flere småjobber. Vi skal imidlertid ikke mer enn to-tre år tilbake i tid før det sydet av liv på Søra Eigerøy. Flere tusen jobbet innenfor portene. Det ble bygget brakkeleirer og leid inn hotellskip. Så kom nedgangen i oljeprisen og krakket for oljenæringen. De ansatte ble informert om de lokale konsekvensene på allmøtet torsdag.

– Vi har informert våre ansatte om behovet for å redusere arbeidskapasiteten ved enkelte lokasjoner. I Norge vil dette kunne påvirke om lag 170 stillinger på subsea-services-anlegget vårt på Ågotnes og rundt 100 stillinger ved verftet vårt i Egersund, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani.

Verftet i Egersund fortsetter, men med færre ansatte.

Krisen for Eigersund

I kommunen har de lenge sett varsellampene blinke. Det finnes nemlig et sted der det er lett å ta den sanne temperaturen på et lokalsamfunn, nemlig der skattekronene telles.

– Eigersund kommune har hatt en skatteinngang på rett over 100% i høykonjunkturen, mens andre kommuner har hatt skatteinngang på over 150% av landsgjennomsnittet. Det gir ulike konsekvenser av skattenedgang, forklarer økonomisjef Tore Oliversen.

Den politiske ledelsen har skrevet brev til Fylkeskommunen der de ber om hjelp. Nå er det krise.

«Eigersund kommune har de siste 24 månedene hatt en betydelig økning i antall arbeidsledige. Brutto ledighet i desember 2016 var 6,6%. Sett i lys av at hjørnesteinsbedriften Aker Solutions Egersund har overkapasitet i forhold til ordrereserve, venter vi en ytterligere økning i ledigheten i 2017.»

Omstillingskommune

«Overkapasitet i forhold til ordrereserve», skriver kommunen. Folk flest ville sagt at det ikke er jobb lenger til alle som er ansatt i bedriften. Medisinen kommunen foreskriver er omstilling.

«For å sikre at en unngår fraflytting og tap av kompetanse er det viktig at omstillingsprosessen kommer i gang så snart som mulig.»

Konkret ber Eigersund om å få bli omstillingskommune og motta 3 millioner kroner årlig i støtte. De sammenlikner seg selv med Sauda og ber om støtte etter den samme modellen.

Publisert:
 1. Eigerøy
 2. Eigersund
 3. Omstilling
 4. Permittering
 5. Aker Solutions

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland